Foto: PantherMedia/Scanpix
Eiropas Komisija līdz šī gada maija vidum veica apspriešanu par smaržvielu alergēniem, lai turpinātu darbu pie izmaiņu ieviešanas Kosmētikas līdzekļu regulā un samazinātu produktu, kas satur noteiktus smaržvielu alergēnus, ietekmi uz sabiedrības veselību. Eiropas Komisija norāda, ka aptuveni 1–3 % Eiropas iedzīvotāju ir ādas alerģija no smaržvielām. Neutral akadēmijas eksperti pozitīvi vērtē Eiropas Komisijas iniciatīvu un norāda, ka sabiedrībai daudz nopietnāk ir jāizturas pret smaržvielu izraisītām alerģijām, kas var būt par iemeslu hroniskām ādas un elpceļu saslimšanām.

Patērētāju kultūra nosaka mūsu dzīves stila tendences un reizē rada smaržvielu pieradumu. Mums patīk viss, kas smaržo, un, jo smaržīgāks, jo labāk. Tomēr, ja ir konstatēts ādas jūtīgums vai alerģija, tad vajadzētu izvairīties no vielām, kas to izraisa vai pastiprina. 

Meklējiet tādus produktus, kuri nesatur smaržvielas un citas nevajadzīgas piedevas. Tomēr jāatceras, ka pasaulē ir vismaz 5000 smaržvielu, bet tikai neliela daļa no tām var izraisīt alerģijas.

Maldīgs ir priekšstats, ka alerģijas izraisa tikai sintētiskās smaržvielas – par alergēnu var būt arī dabīgās izcelsmes augu vielas. Kosmētikas un tīrīšanas produkti var saturēt no 10 – 300 dažādu smaržvielu 

Vairumam cilvēku tie neizraisa alerģiskas reakcijas, tomēr daļa ir jūtīga pret tiem. 

Ir pierādīts, ka ar smaržvielu izraisītām alerģijām biežāk saskaras sievietes. Turklāt agrākā vecumā nekā vīrieši. Kā atzīst Neutral akadēmijas eksperte un alergoloģe Dace Kārkliņa, tas nav pārsteidzoši, jo sievietes vairāk lieto produktus, kas veido bagātīgu smaržvielu buķeti: "Smaržvielas var būt viens no alergēniem cilvēkiem ar jūtīgu ādu. 

Mums apkārt dabā ir jau daudz smaržvielu. Tāpēc būtu ieteicams cilvēkiem ar jūtīgu ādu izvēlēties personīgās higiēnas un tīrīšanas produktus bez tām. Ja parādās pirmās alerģijas pazīmes, noteikti ir jādodas pie ārsta, kas veiks diagnostiku, konstatēs alerģiju izraisošu alergēnu un noteiks atbilstošu ārstēšanos. 

Pareizi kombinējot ārstēšanās metodes un veidojot apkārtējo vidi, alerģijas izpausmes iespējams kontrolēt, un tās simptomi nepasliktina dzīves kvalitāti. Jāmin, ka, vairumā gadījumu neārstējoties un turpinot saskarties ar alerģiju izraisošo alergēnu, simptomu daudzveidība pavairojas, un tikai palielinās alerģijas ierosinātāju daudzums. Organisma imūnsistēma pavājinās un parādās hroniskas saslimšanas." 

Visbiežāk izplatītie simptomi ir, piemēram, ādas jūtīgums, iekaisums, pietūkums vai izsitumi, kas, savlaicīgi neparūpējoties par alergēnu izslēgšanu no savas vides, var kļūt arī par hronisku ādas saslimšanu (ekzēma, dermatīts). 

Citi smaržvielu izraisīti simptomi var būt acu asarošana un iekaisums, redzes dubultošanās, šķaudīšana, aizlikts deguns, sinusīts, klepus, bronhīts, kā arī galvassāpes un nespēja koncentrēties.

Dānijas Astmas un alerģijas asociācija ir norādījusi, ka smaržvielu alergēni ir vieni no izplatītākajiem cēloņiem kontaktalerģijai. Asociācija secinājusi, ka aptuveni 4% iedzīvotāju kļūst alerģiski no smaržvielām. Pateicoties EK regulām, šobrīd uz iepakojuma tiek norādīts smaržvielu sastāvs produktos, kas pārsniedz 0,001%.

Neutral akadēmijas veiktajā aptaujā secināts, ka Latvijā aptuveni 39% aptaujāto saskaras ar kādu no alerģijas izpausmēm. Turklāt 43% cilvēku norādījuši, ka ar alerģiju un tās slimībām saskaras kāds cits ģimenes loceklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!