Foto: AFP/Scanpix

Jaunos pētījumos, kas veikti Amerikas kardioloģijas koledžā, ir atklāts, ka enerģijas dzērieni var paaugstināt asinsspiedienu līdz nevēlami augstam līmenim, vēsta portāls livescience.com.

Pētījumu veica, balstoties uz novērojumiem, ko ieguva, pētot 25 veselus brīvprātīgos vecumā no 19 līdz 40 gadiem. Vienā dienā visi brīvprātīgie dzēra vienas firmas enerģijas dzērienu. Pētnieki izmērīja viņu sirdsdarbību un asinsspiedienu gan pirms enerģijas dzēriena lietošanas, gan pēc. 

Dalībniekiem tika novērots paaugstināts asinsspiediens pēc enerģijas dzēriena lietošanas. Asinsspiediens paaugstinājās vidēji par 3%. 

Vislielākā asinsspiediena līmeņa paaugstināšanās tika novērota tiem dalībniekiem, kuri ikdienā īpaši neaizraujas ar kafijas dzeršanu. 

Pētnieki novēroja, ka tas bija par divām reizēm augstāks nekā tiem, kas dienā izdzer vismaz vienu tasīti kafijas. 

Eksperti no malas, iepazinušies ar pētījuma rezultātiem, norādīja, ka pat mazākā asinsspiediena līmeņa palielināšanās var izrādīties nāvējoša atsevišķiem cilvēkiem. Riska grupā ir vecākas paaudzes cilvēki, kuri slimo ar hipertensiju, bet veseliem cilvēkiem īpašus veselības draudus neizraisa. 

Skatoties plašākā mērogā, paaugstinoties asinsspiedienam, var palielināties arī nāves gadījumi, ko izraisījis insults. Zinātnieki vēl nav pilnībā izpētījuši, vai tas ir kofeīns vai taurīns, vai citas enerģijas dzērienā esošās vielas, vai sastāvdaļu kombinācija, kas var negatīvi ietekmēt sirds veselību. 

Tomēr kādā citā pētījumā, ko prezentēja Amerikas Sirds asociācijas biedru sapulcē, tika atklāti arī citi fakti. Pētījums tika veikts ar brīvprātīgajiem, kas izdzēra enerģijas dzērienu un atsevišķi tasi kafijas ar vienādu kofeīna daudzumu abos dzērienos, atklājās, ka enerģijas dzēriens izraisīja ievērojamāku asinsspiediena paaugstināšanos nekā kafija. 

Tāpat 2012. gadā Austrālijā (The Australian Poisons Center) veiktā apjomīgā pētījumā, kurā dati tika analizēti septiņus gadus, iezīmēta virkne nevēlamu blakusefektu, kas rodas, dzerot enerģijas dzērienus.

Tas liek secināt, ka citas enerģijas dzērienā esošās vielas var ietekmēt asinsspiediena paaugstināšanos.

Top 10 enerģijas dzērienu blakusefekti

1.
Sirdsklauves
/Tahikardija

2. Drebuļi/roku trīcēšana

3. Uzbudinājums/nemiers

4. Kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumi

5. Sāpes krūtīs/išēmija

6. Reibonis/ģībonis

7. Parestēzija (tirpšana vai ādas nieze, jo traucēta asins cirkulāciju)

8. Bezmiegs

9. Elpošanas traucējumi

10. Galvassāpes

Avots: The Australian Poisons Center

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!