Foto: F64

Pirmdien pirmo reizi Latvijas civilajā slimnīcā notika ASV speciālo spēku militārās mācības. Tās tika organizētas sadarbībā ar Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu.

Vingrinājumos tika izmēģinātas iesaistīto spējas atbalstīt vienlaikus 10 - 15 cietušo medicīnisko evakuāciju ar neatliekamās palīdzības mašīnām un helikopteriem, kā arī ASV "Black Hawk" helikopteru spējas transportēt lielu skaitu cietušo. Tāpat tika pārbaudītas slimnīcas spējas uzņemt tik lielu skaitu pacientu, informēja Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments.

Mācībās izspēlēta situācija pēc sprādziena daudzstāvu ēkā, pēc kura ievienotie, kurus tēloja Latvijas, ASV un Lielbritānijas karavīri, tika transportēti uz Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcu "Gaiļezers".

Valsts robežsardze ar ASV helikopteru "Black Hawk" palīdzību transportēja cietušos no Rēzeknes uz Rīgas Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīniku. Mācībās piedalījās arī ASV speciālo spēku mediķi – militārie ārsti.

Šī bija pirmā reize Latvijas vēsturē, kad militārās mācības notika civilajā slimnīcā, informēja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

"Mums kā lielākajai valsts neatliekamās palīdzības slimnīcai šī ir iespēja vēlreiz pārbaudīt savu gatavību ārkārtas situācijās visos līmeņos. Līdz šim tieši Austrumu slimnīcas mediķi ir uzņēmuši cietušos no vistraģiskākajiem notikumiem, arī Zolitūdē vissmagāk cietušie 12 cilvēki tika nogādāti pie mums, viņi visi arī tika izglābti, par to ir patiess gandarījums. Lai šādus rezultātus sasniegtu, ir svarīgi pastāvīgi uzturēt slimnīcas gatavību reaģēt katastrofu situācijās," stāsta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!