Vai es gaidu mazuli, un ar ko man būtu jārēķinās grūtniecības laikā? Šķiet, lielākais vairums sieviešu kaut reizi dzīvē ir uzdevušas sev šos jautājumus. Protams, ginekologs ar analīžu palīdzību jums pateiks, vai gaidāt mazuli, tomēr šīs sekojošās pazīmes var liecināt par grūtniecības iestāšanos un var arīdzan būt normālas grūtniecības sastāvdaļa.

1. Menstruāciju trūkums

Tā ir pirmā pazīme par grūtniecības varbūtību. Reizēm ap paredzamajām mēnešreizēm agrīnā grūtniecības laikā notiek asiņošana, taču tā nekādā ziņā nav normāla parādība. Asiņošanas vai smērējošu izdalījumu gadījumā obligāti jāgriežas pie ārsta, jo tas nozīmē, ka pastāv draudi grūtniecībai – iespējams spontāns aborts. Protams, asiņošanas iemesls var būt arī dzemdes kakla čūliņa vai cits, taču to, cik tas nekaitīgi, izlemj ārsts pēc apskates.

2. Muguras sāpes

Muguras sāpes parasti parādās vēlīnā grūtniecības laikā, kad ir liela dzemde, kas varētu deformēt mugurkaulu vai liela augļa priekšguļošā daļa nospiež kādu muguras nervu saknīti.

3. Vēdera aizcietējums

Šo pazīmi izraisa hormonu izmaiņas un dzemdes palielināšanās, kas rada spiedienu uz zarnām. Aizcietējumi rodas grūtniecības laikā progesterona (viena no hormoniem) ietekmē. Šis hormons rada gludās muskulatūras, tai skaitā zarnu gludās muskulatūras, atslābumu, tādēļ zarnu lumens ir platāks un peristaltika gausāka. Šī paša iemesla dēļ mēdz būt zarnu gāzēšanās.

4. Krūtsgalu oreola kļūst tumšāka

Krūtsgalu oreola parasti kļūst tumšāka, tuvojoties dzemdībām. Agrīnas grūtniecības laikā krūtis un galiņi kļūst jutīgāki un piebriedušāki.

5. Nespēks un miegainība

Visbiežāk nespēks un miegainība raksturīga grūtniecības sākumā un pēc 12. nedēļas izzūd.

6. Palielināta ēstgriba vai tās trūkums

Samazināta ēstgriba parasti saistāma ar sliktu dūšu un vemšanu, kas raksturīga grūtniecības sākumā.

7. Bieža urinēšana

Šī grūtniecības iezīme parādās jau agrīni. Tās mehānisms arī saistāms ar to pašu progesteronu, kas atslābina gludo muskulatūru. Respektīvi, jebkuram cilvēkam pēc urinēšanas urīnpūslī paliek atlieku urīns. Grūtniecēm sakarā ar atslābušu urīnpūšļa sieniņu atlieku urīna tilpums ir lielāks, tādēļ urīnpūslis ātrāk piepildās un mikcijas nepieciešamība ir biežāka. Tas notiek hormonu izmaiņu un arvien pieaugošā spiediena uz urīnpūsli dēļ. Grūtniecības laikam palielinoties, urinēšanas nepieciešamība ir saistāma arī ar augļa priekšguļošās daļas spiedienu uz mazā iegurņa orgāniem.

8. Galvassāpes un reiboņi.

9. Smaržas sajūtu pastiprināšanās.

Lai gan nav skaidri zināms, tiek uzskatīts, ka tas ir strauji pieaugošo grūtniecības hormonu (galvenokārt horiongonadotropīna) estrogēna daudzuma blakus efekts. Pēkšņi tik iecienīto smaržu aromāts var šķist atbaidošs un izsaukt nelabumu, iecienītais ēdiens vairs neliekas kārdinošs, u.tml.

10. Vēdera vilkšanas sajūta lejasdaļā

Var būt velkošas izjūtas, kā pirms mēnešreizēm, agrīnā grūtniecības laikā.

11. Slikta dūša un vemšana

Šī pazīme parasti parādās 2-10 nedēļu laikā pēc apaugļošanās. Sliktas dūšas intensitāte katrai sievietei atšķiras - vienai tāda vispār var nebūt, otrai - var būt neliels nelabums, trešajai - slikta dūša visbiežāk beidzas ar vemšanu, tā kā tas ir dziļi individuāli. Turklāt, nelabums var mocīt ne tikai no rītiem, bet jebkurā diennakts laikā, bet visbiežāk nelabums ir no rītiem un tukšā dūšā.

12. Piebriedušas, jutīgas krūtis un krūšu galiņi

Šī grūtniecības pazīme parasti parādās diezgan ātri – vienu līdz divas nedēļas pēc apaugļošanās un visbiežāk ilgst visu grūtniecības laiku.

13. Krasas, iepriekš nenovērotas garastāvokļa maiņas.

14. Paaugstināta ķermeņa pamattemperatūra

Visu grūtniecības laiku var būt viegli paaugstināta ķermeņa temperatūra (37,2°C). To nosaka grūtniecības hormoni.

15. Vēdera uzpūšanās

Hormonālās izmaiņas agras grūtniecības laikā var radīt vēdera uzpūšanās sajūtu, līdzīgu tai sajūtai, kādu dažas sievietes izjūt pirms menstruāciju sākšanās. Ja jums ir iepriekš minētās grūtniecības pazīmes un zināt, ka pastāv liela iespēja, ka gaidāt bērniņu, sāciet rūpēties par savu veselību nekavējoties - atturieties no alkohola, kofeīna, cigaretēm un medikamentu lietošanas, lai rūpētos par jūsu gaidāmā mazuļa veselību. Jāatzīmē, ka visbiežāk novērotās grūtniecības pazīmes ir menstruāciju aizkavēšanās, slikta dūša un jutīgas krūtis. Tomēr stress, saslimšanas, uztura izmaiņas un citi faktori arīdzan var izraisīt iepriekš minētās grūtniecības pazīmes, tādēļ ieteicams veikt grūtniecības testu mājas apstākļos un apstiprināt vai noraidīt jūsu aizdomas vizītē pie ginekologa.

Raksts tapis sadarbībā ar Klīnikas "EGV" ginekoloģi Zani Vītiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!