Foto: Shutterstock

Nesen Rīgā pulcējās Baltijā vadošie infektologi un hepatologi, lai diskutētu par C hepatīta pacientu skaita pieaugumu, terapijas pieejamību šīs slimības ārstēšanai, kā arī dalītos savā pieredzē par jaunās paaudzes zāļu efektivitāti. Latvija ir uz pareizā ceļa C hepatīta apkarošanā, tomēr kaimiņvalstis mums ir priekšā, atzīst Hepatīta pacientu apvienības (iepriekš "Hepatīta biedrība") pārstāvis Kristaps Kaugurs.

C hepatīts tiek dēvēts arī par slēpto epidēmiju, jo tā ārstēšanai tiek pievērsta daudz mazāka sabiedrības uzmanība un piešķirts niecīgāks finansējums nekā citām potenciāli nāvējošām vīrusu infekcijām, piemēram, HIV. Arī Latvijā joprojām ir daudz neatklātu pacientu, cilvēki joprojām inficējas un tikai neliela pacientu daļa saņem nepieciešamo ārstēšanu.

Atgādināsim, ka šogad piešķirts papildu valsts finansējums C hepatīta ārstēšanai Latvijā, un kopumā tie ir 6,6 miljoni eiro. Tomēr ar piešķirto finansējumu joprojām nepietiek, lai visi C hepatīta pacienti bez maksas saņemtu ārstēšanu ar jaunākās paaudzes medikamentiem.

Jaunie medikamenti – bezmaksas prioritāriem pacientiem

C hepatītu var pilnībā izārstēt, bet tam nepieciešams laiks. Latvijā kopš pērnā gada pieejamas jaunās paaudzes zāles C hepatīta ārstēšanai, kas vienlīdz efektīvi iedarbojas gan uz tiem pacientiem, kuri iepriekš nav saņēmuši nekādu ārstēšanu, gan tiem, kuri iepriekš nesekmīgi ārstēti, stāsta Kaugurs.

Jaunā terapija sniedz iespēju ārstēt gan pacientus, kuri slimo ar HIV, gan arī cilvēkus, kuriem veikta aknu transplantācija. Jaunā bezinterferona terapija iedarbojas uz pašu vīrusu, kavējot tā attīstību. Medikaments ir ļoti efektīvs un dārgs, tādēļ, sekojot Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijām, ne Latvijā, ne citur pasaulē ar jauno medikamentu neārstē agrīnus C hepatīta pacientus, kuriem ir fibrozes pirmās stadijas (F0, F1). Latvijā ar jauno terapiju bez interferona ārstē pacientus, kuriem ir 1. vai 4. genotipa C hepatīts 3. vai 4. fibrozes stadijā. Tie ir pacienti, kas nevar gaidīt, jo viņiem fibroze strauji progresē aknu cirozē, norāda Kaugurs.

Lēmumu par medikamentu izvēli katra pacienta ārstēšanai pieņem infektologu – hepatologu ārstu konsīlijs. Latvijas Infektoloģijas centra dati liecina, ka Latvijā 5 procenti no konstatētajiem C hepatīta pacientiem ir fibrozes nulles stadijā, 62 procenti pirmajā, 19 procenti – fibrozes otrajā stadijā, 9 procenti – trešajā, bet 5 procenti – ceturtajā stadijā.

Igaunijā un Lietuvā valsts finansējums lielāks

Tartu Universitātes slimnīcas Infektoloģijas nodaļas vadītājs dr. Mati Maimets (Matti Maimets) atzīst, ka Igaunijā valsts piešķirtais budžets C hepatīta ārstēšanai ir lielāks nekā Latvijā, bet arī kaimiņvalstī nav atļauts ar jaunās paaudzes medikamentiem ārstēt C hepatīta pacientus ar F0 vai F1. Ārsts pauž, ka Igaunijā stingri izvērtē, kuri ir prioritārie pacienti, pirmajiem palīdzība tiek sniegta pacientiem ar aknu cirozi. Šobrīd pieejamā jaunākā bezinterferona terapija ir ļoti efektīva un droša, lai slimību apturētu ātri.

Kopš pieejamas jaunās zāles, Igaunijā vairs nelieto interferonu saturošos medikamentus, kas izraisa smagas blakusparādības pacientiem un nesniedz efektīvu ārstēšanas rezultātu. Starptautiskajās vadlīnijās norādīts, ka aknu ciroze slimniekam no fibrozes otrās stadijas var progresēt 20 līdz 30 gadu laikā, bet var arī neattīstīties.

"Piekrītu, ka jāārstē visi pacienti, bet mēs diemžēl neesam tik bagāti. Katrā valstī veselības nozarei ir ierobežots finansējums, ārstiem jāievēro stingras starptautiskās vadlīnijas C hepatīta pacientu ārstēšanā. Manuprāt, Latvija ir uz pareizā ceļa. Jā, Igaunija ir mazliet priekšā, jo mums finansējums ir lielāks, bet Latvija seko saviem kaimiņiem pa pēdām un sper pareizus soļus," tā Maimets.

Kaimiņvalstī ar jauno bezinterferona terapiju tiek ārstēti arī pacienti ar fibrozes 2. stadiju. Tartu Universitātes slimnīcas Gastroenteroloģijas nodaļas vadītāja dr. Rīna Salupere (Riina Salupere) stāsta, ka Igaunija kopš 2016. gada pilnībā apmaksā jauno medikamentu iegādi pacientiem ar F2, F3, F4 un aknu cirozi.

"Saviem pacientiem ar F0 vai F1 iesaku neuztraukties un mazliet paciesties, jo primāri ir pacienti, kuriem konstatēta strauji progresējoša fibroze vai aknu ciroze. Medicīnas nozare mūsdienās attīstās tik ātri, kā vēl nekad, šobrīd pieejami jauni, ļoti efektīvi medikamenti un to cenas krītas, jo jaunas zāles izgudro nepārtraukti. Esmu pozitīvi noskaņota un prognozēju, ka, pateicoties jaunākajām ārstēšanas metodēm, nākamajos 20 gados Igaunijā C hepatīts būs reti sastopama slimība," pauž Salupere.

Kopš 2014. gada Lietuvā katru gadu piešķir vairākus miljonus eiro C hepatīta pacientu ārstēšanai ar fibrozi F3 un F4. Kopš pērnā gada oktobra šiem pacientiem Lietuvā pilnībā apmaksā ārstēšanu ar jaunās paaudzes zālēm. Lietuvā šobrīd turpinās diskusijas par valsts apmaksātu terapiju pacientiem ar F2. Viļņas universitātes slimnīcas Infektoloģijas klīnikas vadītāja profesore Jolita Jakutiene uzskata, ka, pilnībā ieviešot jaunākās paaudzes C hepatīta terapiju, Lietuvā tuvākajās desmitgadēs tiks atrisinātas ar C hepatīta ārstēšanu saistītās problēmas.

"Lielākā daļa manu pacientu, kuriem ir fibrozes agrīnā stadija, ir novērošanā un pacietīgi gaida terapiju. Lietuvā tādu pacientu ir tūkstošiem, jo visiem uzreiz palīdzēt nav iespējams. Valdībā iesniegts projekts, kurā paredzēts, ka šogad bezinterferona medikamenti bez maksas būs pieejami arī pacientiem ar F2, bet pagaidām neesam saņēmuši tam apstiprinājumu," stāsta profesore Jakutiene.

Starptautiskās vadlīnijas C hepatīta ārstēšanai

2015. gada jūlijā Eiropas Aknu pētījumu asociācijas (European Association for the Study of the Liver, EASL) žurnālā "Hepatoloģija" ("Journal of Hepatology") publicētas starptautiskās vadlīnijas C hepatīta ārstēšanai. Šajās vadlīnijās ārstiem norādīts, ka prioritārie pacienti, kuriem jāsaņem tūlītēja ārstēšana, ir slimnieki ar F3 un F4, pacienti ar aknu cirozi, HIV slimnieki, pacienti pēc aknu transplantācijas. Savukārt PVO vadlīnijās noteikts, ka pretvīrusa terapija jāsaņem visiem bērniem un pieaugušajiem ar hronisku C hepatīta infekciju.

Vadlīnijās norādīts, ka prioritārie ir pacienti ar risku uz paātrinātu fibrozi, pacienti, kuri cieš arī no metaboliskā sindroma, ekstrahepātiskām izpausmēm, kā arī nopietniem orgānu bojājumiem. PVO vadlīnijās rekomendēts kā prioritārus atzīt arī veselības nozares darbiniekus, sievietes reproduktīvā vecumā, cilvēkus, kuri atrodas ieslodzījumā un seksa nozares darbiniekus.

Būtiski fakti

  • C hepatīts pasaulē diagnosticēts 110 miljoniem cilvēku, Eiropā – 9 miljoniem, Latvijā ar šo vīrusu inficēti aptuveni 40 tūkstoši. Latvijas Infektoloģijas centra statistika liecina, ka diagnoze reģistrēta tikai pusei, bet ārstēšana uzsākta vēl mazākam skaitam iedzīvotāju.
  • PVO dati vēstī, ka katru gadu pasaulē ar šo slimību mirst 700 tūkstoši cilvēku.
  • Lielākā saslimšana ar C hepatītu Baltijas valstīs konstatēta Latvijā – aptuveni 2,1 procentiem iedzīvotāju no populācijas (Lietuvā – aptuveni 1,1, bet Igaunijā – 1,5 procentiem). Ar C hepatītu Baltijas valstīs vairāk slimo vīrieši. Dati: "Journal of Viral Hepatitis", 2015.
  • Līdz 2015. gadam Latvijā katru gadu ārstēti 840 slimnieki, no tiem izārstēti 460. Kaimiņvalstīs šie skaitļi ir mazāki – Igaunijā ārstēti 500 pacienti un izārstēti 230, bet Lietuvā ārstēti 450 un izārstēti – 210.
  • Igaunijas Veselības pārvalde ziņo, ka katru gadu tiek konstatēti aptuveni 190 jauni hroniski C hepatīta gadījumi. Savukārt Lietuvā katru gadu no jauna diagnosticē 30 līdz 40 akūtus un 500–600 hroniskus C hepatīta infekcijas pacientus. Lietuvā aplēsts, ka katru gadu aptuveni 12 procenti neārstēti pacienti ar fibrozes skaitli 2 sasniedz F3.
  • Latvijā pērn ārsti atklājuši 70 jaunus akūta C hepatīta pacientus un 1789 jaunus hroniska C hepatīta pacientus.
  • Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (Organization for Economic Cooperation and development) 2015. gada pētījums liecina, ka pasaulē lielākie farmācijas izdevumi uz vienu iedzīvotāju ir ASV – 1200 dolāru. Igaunija ar 273 dolāriem uz iedzīvotāju šai pētījumā ierindojas pirms Dānijas (kura atzīmēta kā valsts ar zemākajiem farmācijas izdevumiem), bet Latvija un Lietuva vispār nav iekļautas šai ziņojumā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!