Foto: Shutterstock
Ikdienas paradumos nereti iezogas arī higiēnas kļūdas, kas būtiski ietekmē ne tikai veselību un pašsajūtu, bet arī sociālo un profesionālo dzīvi. Portāls "Medical Daily" informē, ka pat tīrīgākie cilvēki mēdz pieļaut šādus pārkāpumus, nemaz neapzinoties, kādu ietekmi tie vēlāk var atstāt. Tāpēc "Viņa" izzina piecas higiēnas kļūdas, kuras pieļauj gandrīz katrs.

Apavu valkāšana bez zeķēm

Saprotams, ka mīkstas ādas zābaciņos vai pūkainos apavos dažkārt ir ērti ievilkt pēdu bez zeķes. Tomēr šāds ieradums nav nemaz tik higiēnisks – pēdas visas dienas garumā izdala sviedrus, kas automātiski nokļūst apavu iekšpusē. Papildu nepatīkamam aromātam ātros tempos var izplatīties arī sēnīšu infekcijas. Ja ikdiena nav iedomājama ar zeķēm, kaut nedaudz var palīdzēt sausu tējas maisiņu ievietošana apavos dienas beigās – tie uzsūks pāri palikušos sviedrus.

Netīru meikapa otu lietošana

Netīru meikapa otu lietošana ir vēl viens higiēnas pārkāpums – uz tām pēc katras lietošanas krājas atmirusī āda, baktērijas un netīrumi, kas nudien nenāk par labu sejas ādai. Šādu otu izmantošana var novest ne tikai pie izbojāta meikapa, bet arī veicināt akni, ādas bojājumus, infekcijas un plankumus. Situācija tiek pasliktināta vēl vairāk, ja savas otas atļauj izmantot citiem cilvēkiem – tas var izraisīt infekcijas uz ādas un pat acīs. Eksperti iesaka otas mazgāt vismaz vienu reizi nedēļā.

Ausu tīrīšana ar vates kociņiem

Tīrīt ausis ar vates kociņiem ir ne tikai bīstami un var sabojāt dzirdes kanālu, bet ir arī nehigiēnisks process. Tāpat ausīs nevajadzētu ievietot elementus, kas līdzinās zināmajiem ausu kociņiem to izmērā un struktūrā. Tas ir bīstami tieši tāpēc, ka var neatgriezeniski vai uz laiku sabojāt dzirdi.

Tikai zobu tīrīšana

Ja ikdienā izvēlies mutē tīrīt tikai zobus, tad ir pienācis laiks pārmaiņām. Kā portālam "Medical Daily" skaidro zobārstniecības pasniedzējs Edmunds Hjūvlets, lielākā daļa baktēriju, kas izraisa mutes dobuma vai zobu slimības, atrodas grūti sasniedzamās vietās mutes daļā, piemēram, zobu starpās. Tieši tāpēc palīgā jāņem līdzekļi, kas spēs uzturēt šīs starpas tīras. Nevajadzētu aizmirst arī par mēles tīrīšanu, jo tieši uz tās atrodas baktērijas, kas izraisa nepatīkamu elpu.

Nepietiekama dvieļu un gultasveļas maiņa

Tieši gultasveļa un dvieļi ir tās lietas, kas atrodas ciešākajā kontaktā ar cilvēka ķermeni – tāpēc to regulārai nomaiņai jāpievērš pastiprināta uzmanība. Parasti dvieļi būtu jāmaina pēc to izmantošanas aptuveni trīs reizes. Savukārt ar gultasveļu ir mazliet sarežģītāk. Te jāņem vērā cilvēku skaits, kas guļ, dauzās un izmanto gultu, ieskaitot arī mājdzīvniekus. Tomēr eksperti par vidējo gultasveļas izmantošanas ilgumu sauc vienu nedēļu – pēc tās tā būtu jānomaina pret tīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!