Foto: Shutterstock
Laimes sajūtu cilvēks var iegūt tik ļoti daudz veidos, ka grūti pat to raksturot. Tomēr nepilnība un nelaimīgums – to atpazīst ikviens, kas saskāries ar šāda tipa sajūtām. Tām, kuras vairāk ir pazīstamas ar ne tām pozitīvākajām emocijām, vajadzētu saprast, ka apstākļiem un ārējām dzīves detaļām, lai arī ir, bet tomēr ir mazāka vara ietekmēt mūsu pašsajūtu – tieši mēs ar savu redzējumu un domu gājienu varam veidot savu laimes saliņu. Turpinājumā psihologa un grāmatu autora Trevisa Bredberija hroniski nelaimīgu cilvēku paradumi, ko viņš aprakstījis "linkedin". Izskaud tos, lai veidotu savu dzīvi daudz laimīgāku!

Labākas nākotnes gaidīšana

Stāstot sev, ka "būšu laimīga tad, kad..." ir viens no nelaimīgu cilvēku raksturīgākajiem ieradumiem. Tas, kā tu pabeigsi šo teikumu, godīgi sakot, pat vairs nav nemaz tik būtiski, jo jebkurā gadījumā liels uzsvars tiek likts uz apstākļiem, kurus nesasniedzot, tu sevi "noraksti" par nelaimīgu.

Neiznieko savu laiku, cerot, ka kaut kas, kas vēl nebūt nav sasniegts, padarīs tevi laimīgāku. Tā vietā koncentrējies uz laimes sajūtu tagad, jo nekad nevar zināt, ko nesīs nākotne.

Koncentrēšanās uz lietām, ne emocijām

Foto: Shutterstock

Iesprostošanās četrās sienās

Foto: Shutterstock

Uzskats "es esmu upuris..."

Foto: Shutterstock

Pesimistisks skats uz dzīvi

Foto: Shutterstock

Čīkstēšana

Foto: Shutterstock

Pārspīlēšana

Foto: Shutterstock

Problēmu apslāpēšana, ne atrisināšana

Foto: Shutterstock

Savu sasniegumu vērtēšana pēc citu cilvēku mērauklas

Foto: Shutterstock

Ir skaidrs, ka ir gadījumi, kad sevis salīdzināšana ar citiem var palīdzēt tev kļūt labākai. Tomēr ir ļoti niecīga atšķirība starp veselīgu sacensību un salīdzināšanu, kura spēj tevi tikai degradēt, nomācot tevi, ka viss neizdodas tik labi kā citiem.
Noteikti jāatceras, ka, piemēram, sekotāju skaits sociālajos tīklos nepalielina un arī nemazina cilvēka nozīmīgumu. Arī līdzekļu daudzums bankas kontā – neietekmē cilvēka nozīmīgumu vai laimes līmeni. Cilvēks, kuram ir tieši divreiz vairāk naudas, bieži vien nemaz nav divreiz laimīgāks par citiem. Cilvēki bieži cenšas izprast, kas patīk draugiem, par ko jūsmo partneri, taču dienas beigās nepārtraukta lietu salīdzināšana var sākt postīt ne vien cilvēka dzīvi, bet arī cilvēku pašu.

Reiz intervijā interesantu domu saistībā ar savu panākumu vērtēšanu, skatoties uz citiem, izteica deju trenere Jana Karola. Sieviete stāstīja, ka nekad nevajag salīdzināt sevi ar citiem – vienīgais, ar ko sevi varot salīdzināt, ir paša "vakardienas es". "Nevar salīdzināt sevi ar citiem. Tu esi radīts citāds – tev citādi kustās rokas, tu citādi jūti. Uz pasaules nav divu vienādu pirkstu nospiedumu, perfekti vienāds nav neviens. Tu esi unikāli radīts, bet kāpēc tu centies līdzināties citiem? Zivs lien ārā uz sauszemes un mēģina rāpot? Nē. Bet kāpēc vajag tad būt kaut kas, kas tu neesi?" Visu interviju ar Janu Karolu iespējams izlasīt šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!