Foto: Shutterstock

Pareiza stāja ir svarīga ne vien, lai labi izskatītos, bet arī labi justos. Sakumpusi stāja ar laiku var novest pie muguras sāpēm un pat paliekošas skeleta deformācijas. Pārlapojot krietni apputējušus preses izdevumus, "Rutks" 1973. gadā izdotā žurnālā "Padomju Latvijas Sieviete" uzgāja rakstu "Ielūkojies spogulī vērīgāk!", kurā daiļā dzimuma pārstāves tie aicinātas lielāku uzmanību pievērst savai stājai, gaitai, kā arī ķermeņa svaram un fiziskajai formai.

Nospriedām, ka arī tev būs interesanti tajā ielūkoties, tādēļ publicējam tekstu, neko tajā nemainot. Raksts publicēts rubrikā "Tas var jūs interesēt, meitenes".

Ne katrai jaunai meitenei dabas māte jau šūpulī ielikusi ideālu augumu un stāju. Taču ar labu gribu un pacietību ikviena var iemācīties būt allaž stalta un vingra. Vai esi kritiski pavērojusi sevi it kā no malas, kad tu ej pa ielu, dari kādu darbu vai sēdi auditorijā? Noteikti izdari to! Tad pamanīsi, ka nereti tu sēdi vai ej ar līku muguru, soļo, liekot pēdas uz iekšu un plaši vēzējot rokas. Tas viss bojā tavu izskatu, tāpēc pastāvīgi kontrolē savu gaitu un stāju!

Rūpējies par savu svaru! Centies, lai tava auguma garums un svars būtu samērīgi. To var pārbaudīt, no garuma atskaitot 110 centimetrus. Atlikums būs svars, kas tavam augumam ir visatbilstošākais. Ja, piemēram, tavs garums ir 160 centimetru, tad tavs ideālais svars būs 50 kilogramu.

Pareiza stāja ir ne mazāk svarīga. Centies turēt ķermeni vienmēr taisni, galvu paceltu. Skatam jābūt vērstam uz priekšu, plecus centies nesasprindzināt, turi tos brīvi un dabiski. Nostājies pie spoguļa un kritiski pavēro savu stāju. Raugies, lai vēders nebūtu "izgāzts", kājas lai būtu kopā. Ja tu tomēr jūti, ka tā tev ilgi nostāvēt ir grūti, tad iesakām šādu vingrinājumu: ar basām kājām nostājies pie sienas tā, lai papēži, ceļgalu ieliekumi, sēžamvieta, mugura un pleci skartu sienu. Turklāt pleciem jābūt atbrīvotiem. Šādā pozīcijā paliec apmēram divas minūtes. Tad brīdi atpūties un sāc no jauna. Šis vingrinājums palīdzēs tev koriģēt stāju, turklāt neprasīs lielas pūles – vienīgi pacietību un neatlaidību.

Ejot turi ķermeni iztaisnotu, nevēzē rokas pa gaisu.

Kad stāvi, nebalansē uz vienas kājas, centies turēties brīvi un nesaspringti. Taču nevajag arī ar kurpes purngalu spārdīt grīdu vai ietves malu. Stāvi mierīgi, pēdas turi plaukstas attālumā vienu no otras. Ķermeņa svaram jābūt vienmērīgi sadalītam uz abām kājām.

Ko darīt ar rokām? Ikviens labi audzināts jaunietis zina, ka neklājas rokas turēt bikšu kabatās. Tagad, kad arī meitenes nēsā garās bikses un džinsus, tas jāiegaumē arī viņām. Vislabāk rokas turēt brīvi gar sāniem. Rokas var sakrustot arī aiz muguras. Ja nu tu galīgi nespēj tikt galā ar savām rokām, pamēģini "triku" ar nēzdodziņu. Pat daudzas aktrises, lai slēptu savu uztraukumu, uz skatuves tur rokās nēzdogu. Reizēm rokas var sakrustot arī uz krūtīm, bet tas jādara tā, lai neizskatītos, ka tu garlaikojies vai ka tevi moka vēdergraizes.

Tātad – vērīgāk ielūkojies spogulī! Pārbaudi savu stāju un kustības. Ejot pa ielu, laiku pa laikam paveries arī savā atspulgā skatlogu stiklā. Tā tu drīz vien atbrīvosies no tiem stājas un gaitas "grēciņiem", kas bojā tavu labo izskatu.

Avots: "Padomju Latvijas Sieviete", 1973. gada marts, Nr. 3 (247).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!