Foto: Shutterstock
Latvijā ir novērots salmonelozes gadījumu skaita pieaugums, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Maijā reģistrēti 15 slimības gadījumi, jūnijā 22, bet jūlijā jau 34. Salmonelozes izplatība parasti paaugstinās siltajos vasaras mēnešos un ir saistīta ar neatbilstoši uzglabātas pārtikas vai pagatavotu produktu lietošanu uzturā. Lai sevi pasargātu, iepazīsties ar SPKC ekspertu sagatavotajiem ieteikumiem.

Salmonelozes avots un inficēšanās ceļi

Cilvēkiem salmonelozi visbiežāk izraisa piesārņota dzīvnieku izcelsmes pārtika (galvenokārt olas, cūkgaļa, liellopu, mājputnu gaļa un piens). Arī cita pārtika, piemēram, svaigie dārzeņi, kas piesārņoti ar kūtsmēsliem, veicina salmonellu pārnešanu. Pārnešana no cilvēka uz cilvēku var notikt fekāli-orālajā transmisijas ceļā, ja netiek ievērotas higiēnas prasības.

Cilvēks var saslimt, saskaroties ar inficētiem dzīvniekiem, tostarp mājdzīvniekiem. Inficētajiem dzīvniekiem bieži nav slimības pazīmju.

Salmonella baktērijas ir plaši izplatītas mājdzīvnieku un savvaļas dzīvnieku populācijā. Salmonella bieži sastopama lauksaimniecības dzīvniekiem, kurus audzē pārtikas iegūšanai, piemēram, mājputniem, cūkām un liellopiem, kā arī mājdzīvniekiem, ieskaitot kaķus, suņus, putnus un rāpuļus, piemēram, bruņurupučus.

Salmonella var nonākt līdz patērētājam, izejot cauri visiem pārtikas ražošanas posmiem, sākot no dzīvnieku barības un primārās ražošanas līdz mājsaimniecībām un citiem pārtikas apritē iesaistītiem uzņēmumiem vai iestādēm.

Ieteikumi, kas palīdzēs izvairīties no saslimšanas

Lieto uzturā tikai tādu pārtiku, par kuras kvalitāti nešaubies. Pārliecinies, ka ēdiens ir pienācīgi pagatavots un karsts, kad to pasniedz.

Izvairies no svaiga piena vai produktu, kas pagatavoti no svaiga piena, lietošanas. Dzer tikai pasterizētu vai vārītu pienu.

Izvairies no ledus lietošanas, ja tas nav pagatavots no droša dzeramā ūdens.

Ja dzeramā ūdens drošums ir apšaubāms, tas ir jāvāra, ja tas nav iespējams, dezinficē to ar speciāliem dezinfekcijas līdzekļiem, ko parasti piedāvā aptiekās.

Bieži un rūpīgi mazgā rokas, lietojot ziepes, jo īpaši pēc saskares ar mājdzīvniekiem vai lauksaimniecības dzīvniekiem, kā arī pēc tualetes apmeklējuma.

Rūpīgi nomazgā augļus un dārzeņus, īpaši tos, kas lietojami svaigi. Ja iespējams, dārzeņus un augļus nomizo.

Ieteikumi, kas obligāti jāievēro, gatavojot ēdienus:

  • uzturēt tīru vidi, t.sk. virtuves aprīkojumu, traukus u.c;
  • nodalīt jēlu pārtiku no gatavā ēdiena;
  • ievērot pārtikas atbilstošu pagatavošanu, t.sk. termisku apstrādi;
  • uzglābāt pārtiku atbilstošā temperatūrā;
  • izmantot drošas izejvielas un ūdeni ēdiena pagatavošanai.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!