Foto: Shutterstock
Neraugoties uz faktu, ka teju katrs no mums vēlas piedzīvot pēc iespējas krāšņāku un garāku mūžu, lielākajā daļā gadījumu piekopjam gluži ikdienišķus, tomēr kaitīgus ieradumus un paradumus, kas šo sapni padara vien par nerealizējamu ieceri. Šai sakarā par mūsu ikdienas gaitām aizdomāties aicina publiciste un fotogrāfe Agnese Aljena, piedāvājot ikdienas nodarbju apkopojumu, kuru kaitīgā ietekme uz mūsu veselību un mūža ilgumu ir pierādīta zinātniski.

Dzīvošana vienatnē

Cilvēki ir sociālas būtnes, kam ir nepieciešama sabiedrība, uzmanība un mīlestība. Ja jau ilgus gadus nespēj atrast cilvēku, ar ko veidot harmoniskas attiecības, kā rezultātā meklējumiem esi atmetusi ar roku, samierinoties ar mūžīgu vientuļnieces statusu, izvērtē, kā tomēr mainīt savu ikdienu! Sniedzot un saņemot mīlestību, mūsu dzīve kļūst bagātāka, tai iemantojot vēl nepieredzētas krāsas un emociju gammu. 

Lai palielinātu iespējas atrast savu dvēseles radinieku, dodies ārpus savas ierastās komforta zonas – apgūsti jaunas prasmes, uzsāc nodarboties ar sen aizmirstu vaļasprieku, iepazīsti jaunus cilvēkus! Un atceries, ka šai gadījumā noteikti jāmet pie malas izmisums – teju maniakāli lūkojoties pēc iespējamā dzīves drauga, tu savu potenciālo otro pusīti vien aizbaidīsi!

Foto: Shutterstock

"Nosēdētās" dienas

Ja ikdienu pavadi, strādājot pie datora, atceries regulāri piecelties, izstaipīties un pastaigāties. Pētījumi liecina, ka, dienā sēžot ilgāk par 11 stundām, cilvēka pāragras nāves risks palielinās pat par 40 procentiem, turklāt, tuvāko trīs gadu laikā. Statistika ir šausminoša, vai ne?

Informāciju, kā dzīvot veselīgāk, neraugoties uz birojā pavadīto darba dienu, meklē šeit!

Sabiedriskās dzīves trūkums

Laiku pa laikam atteikties no ģimenes locekļu vai draugu piedāvājumiem kopīgi pavadīt brīvo laiku ir tikai veselīgi – ikviens zina, cik vērtīgi ir pabūt vienatnē ar sevi. Tomēr, ja ikdienu biežāk pavadi vienatnē nekā komunicējot ar līdzcilvēkiem, tavs mūža ilgums var būt īsāks, nekā cerēts. Ilgstoša vientulība un norobežošanās no sabiedrības uz mūsu veselību atstāj tikpat negatīvu iespaidu kā 15 cigarešu izsmēķēšana dienā, apgalvo eksperti.

Informāciju, kā dažādot brīvo laiku un tā pavadīšanas iespējas, meklē šeit!

Foto: Shutterstock

Paralēlā dzīve TV ekrāna

Kā vēstī "The New York Times", ik stunda, ko pavadām, skatoties televīziju, pēc 25 gadu vecuma sasniegšanas, mūsu dzīves ilgumu saīsina par 21 minūti, liecina pētījumi. Lūk, vēl viens iemesls, kāpēc vērts atteikties no ieraduma vakarus pavadīt dīvāna ciešajās skavās – gadījumā, ja ar faktu, ka pārmērīga televīzijas skatīšanās ierosina arī sirds un asinsvadu slimību attīstīšanos, kā arī lieko svaru, tev nav gana.

"Jā!", kad vēlies teikt "Nē!"

Iespējams, tā šķiet laba doma – būt vienmēr jaukajai kolēģei, kura izpalīdz arī tiem, ko patiesībā nespēj ieredzēt ne acu galā. Ir taču tik jauki saņemt līdzcilvēku atzinību par savu jauko un izpalīdzīgo raksturu! Tomēr cik ilgi tu spēsi dzīvot paaugstināta stresa apstākļos, ko tevī izraisa komunikācija ar cilvēkiem, ar kuriem patiesībā tu labprātāk nekomunicētu vispār? Nedari pāri ne savai fiziskajai, ne garīgajai veselībai un beidzot iemācies pateikt "Nē!", kad izdzirdi kārtējo sev adresēto lūgumu paveikt to, ko kolēģis slinkuma vai apzinātas nevēlēšanās dēļ nav izdarījis pats!

Ieteikumus, kā distancēties no negatīvi noskaņotiem cilvēkiem savā dzīvē, meklē šeit!

Foto: Shutterstock

Fiziskās aktivitātes – tas ir labi. Pārāk daudz sporta – slikti!

Kā zināms veselīga un ilga mūža būtisks priekšnoteikums ir regulāras fiziskās aktivitātes. Vadoties pēc fiziskās sagatavotības līmeņa un gaumes, varam izvēlēties to, kas nu katra sirdij tuvāks, tomēr sportojot būtiski ir nepārcensties. Kā izrādās, krietni bīstamāka veselībai par nesportošanu vispār ir pārmērīga aizraušanās ar fizisko slodzi, nesniedzot organismam tik nepieciešamo laiku atpūtai un atjaunošanās procesiem, kas, savukārt, rezultējas daudz augstākā riskā iedzīvoties traumās.

Vērtīgus ieteikumus, kā pareizi uzsākt nodarbošanos ar fiziskajām aktivitātēm, ja esi iesācēja līmenī, meklē šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!