Foto: Shutterstock
Varētu teikt, ka teju visas cilvēka ikdienas rīcības ir vērstas uz vienu mērķi – būt laimīgam. Laimi neapšaubāmi ir grūti definēt, taču dažādi ikdienišķi paradumi, kas reizēm šķiet pilnīgi sīkumi, nemanāmi ierobežo tevi un iespējas justies apmierinātam ar dzīvi, uzsver amerikāņu psihologs un emocionālās inteliģences pētnieks Treviss Bredberijs. Lūk, viņa apkopojums par ikdienišķām darbībām un domām, kuras kavē laimes sajūtas gūšanu.

Emociju turēšana sevī. Tas gan nenozīmē, ka cilvēkam nav jākontrolē savas emocijas – šāds pieņēmums ir ačgārns, jo emocionāli inteliģenti cilvēki savām jūtām neļauj ietekmēt svarīgas dzīves norises. Taču, lai būtu laimīgs, savas patiesās emocijas un priekšnojautu nevar ignorēt, jo tā var arī bruģēt ceļu uz jauniem panākumiem.

"Ieslēgšanās" modernajās tehnoloģijās. Ikviens no mums ir pelnījis atpūtas laiku, kuru pavadīt, kā sirds kāro. Iespējams, tev reizēm gribas paskatīties televizoru vai pasērfot internetā ilgāk nekā citreiz, taču svarīgi ir apzināties, cik ilgs laiks šādi tiek pavadīts dienas, nedēļas un mēneša griezumā. Mūsdienās daudzu cilvēku ikdienu kontrolē modernās tehnoloģijas, piemēram, rodas trauksmaina sajūta pat brīvdienās, kad telefons nav pie rokas. Savā ziņā tehnoloģijās nozog to laika sprīdi, kuru varētu izmantot pašizaugsmei un komunikācijai ar apkārtējiem.

Dzīvošana nākotnei. Aizvadīt savu darba nedēļu, kaut ko nemitīgi gaidot, noteikti ir vieglāk, taču ne pareizāk. Lai cilvēks būtu laimīgs, viņam jāiemācās būt tādam ikdienišķos sīkumos katru dienu, nevis visu laiku gaidot kādu lielāku notikumu, piemēram, dzimšanas dienu, ceļojumu, mīļākās grupas koncertu un nemitīgi atskaitot līdz tam atlikušās dienas.

Foto: Shutterstock

Spītēšana pārmaiņām. Pārmaiņas ir neatņemama dzīves sastāvdaļa, un tie, kuri tās sagaida ar negatīvu skatu, patiesībā līdz galam nav spējīgi kontrolēt savu ikdienu un notikumus tajā. Cilvēkam ir jāspēj pielāgoties, nevis uzcelt barjeru starp sevi un pārmaiņām, kuras pirmajā brīdī šķietami nav tīkamas. Ikdienišķa rutīna var būt stabila, bet ar laiku arī apnicīga.

Pesimisms. Šāda attieksme pret jebkādu lietu norisi noteikti neļaus justies laimīgam. Neviens nav teicis, ka tagad jākļūst par neglābjamu optimismu, taču pesimisms nepalīdz smaidam atplaukt sejā. Dzīvojot ar pesimistisku attieksmi, tu zemapziņā sev iestāsti, ka, ja pat tagad kaut kas nav slikti, pavisam drīz jau būs.

"Nevienu negribu redzēt". Kad cilvēks ir nelaimīgs, viņam negribas nevienu redzēt. Protams, ir tādas dienas, kad vajag pavadīt laiku tikai ar sevi, mierā un klusumā, taču tas nedrīkstētu kļūt par ieradumu. Lai arī cik ļoti slikts garastāvoklis tev būtu, tavi mīļie un tuvie domas kaut uz brīdi novērsīs citā virzienā, un tas jau būs ļoti labi. Šāds šķietams sīkums var ietekmēt tavu garastāvokli ilgtermiņā, tāpēc labākas nākotnes vārdā vajadzētu sevi mēģināt varbūt pat piespiest izkāpt ārā no gultas un neieslēgt sevi cietēja lomā.

Šajā kolekcijā iepazīsties ar dažādiem pieredzes un psihologu stāstiem, kā mainīt domāšanas veidu un ikdienu, lai spētu dzīvot laimīgāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!