Foto: PantherMedia/Scanpix

Par sēdoša dzīvesveida kaitīgumu un kustību trūkuma ietekmi uz veselību pēdējā laikā tiek runāts ļoti bieži. Kādā pētījumā noskaidrots, ka ilga sēdēšana kaitē ne tikai fiziskajai veselībai, bet arī garīgajai, proti, tas pasliktina atmiņu, raksta "Live Sciene".

Kalifornijas Universitātes (ASV) ir noskaidrojuši, ka ilgstoši praktizēts sēdošs dzīvesveids, piemēram, dienas pavadīšana krēslā pie datora, ir saistīta ar izmaiņām tajā smadzeņu daļā, kas atbild par cilvēka atmiņu.

Iepriekš pētījumi sēdošu un mazkustīgu dzīvesveidu ir saistījuši ar palielinātu sirds slimību, diabētu un agrākas nāves risku. Jaunais pētījums koncentrējas uz šāda dzīvesveida ietekmi uz pusmūža cilvēka smadzenēm. Pārāk daudz laika krēslā samazina smadzeņu reģionu, kas atbild par jaunu atmiņu radīšanu. Izmaiņas smadzenēs var ietekmēt kognitīvu traucējumu un demences attīstīšanos pusmūža un vecāka gadu gājuma cilvēkiem.

Jāpiebilst, ka ilgstoša sēdēšana smadzenes ietekmē negatīvi, neatkarīgi no tā, kādas fiziskās aktivitātes cilvēks veic pārējā laikā. Pētnieki gan ir norādījuši, ka ilgstoša sēdēšana ir saistīta ar smadzeņu darbības pasliktināšanos, bet nevar apgalvot, ka tā izraisa problēmas.

Mazkustīgs dzīvesveids un ilgstoša sēdēšana noteikti nav vienīgais, kas pasliktina smadzeņu darbību un atmiņu. Lai smadzenes būtu veselas un pilnvērtīgi varētu funkcionēt, cilvēkam nepieciešams arī pilnvērtīgs miegs, atrašanās sabiedrībā, veselīgs uzturs un laika pavadīšana gaismā. Vairāk par ieradumiem, kas var kaitēt smadzeņu darbībai, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!