Foto: Shutterstock
Runājot par veselīgu uzturu un to, kas nepieciešams cilvēka organismam, nereti tiek pieminēts vārds "antioksidanti", tomēr, kas īsti tie ir, skaidrs vien retajam. Šīs vielas kavē organisko vielu oksidēšanos un ir nepieciešamas organisma stiprināšanai un veselības uzturēšanai. Par to, kas ir antioksidanti un kādos pārtikas produktos tos meklēt, stāsta "Euroaptieka" farmaceite Ieva Zvagule.

Antioksidanti cīņai ar brīvajiem radikāliem

Antioksidanti cīņā ar brīvajiem radikāļiem ir mūsu ciešākie sabiedrotie. Brīvie radikāļi ir skābekli saturošas molekulas, taču tās ir nestabilas, jo to ķīmiskajā struktūrā pietrūkst viena elektrona un var teikt, ka šīs molekulas ir nepilnīgas. Zvagule norāda, ka augsta brīvo radikāļu koncentrācija var izraisīt neskaitāmas šīs ķēdes reakcijas, radot augstāku oksidatīvās slodzes līmeni, kas savukārt var būtiski kaitēt organismam.

Tomēr brīvie radikāļi ne vienmēr ir tikai "sliktie zēni". To daudzums nosaka robežu starp ļauno un labo. Kad nepieciešams, mūsu organisms pats saražo brīvos radikāļus, ko izmanto imūnreakcijas regulēšanai un šūnu apgādei ar enerģiju. Tajā pašā laikā brīvie radikāļi ir nepieciešami cilvēka ķermenim, jo ķermenis tos izmanto, lai nogalinātu baktērijas.

Brīvie radikāļi ķermenī veidojas nepārtraukti. Ja cilvēks ar uzturu neuzņemtu antioksidantus, ķermenis tiktu iznīcināts. Stress, ātrās uzkodas, smēķēšana, piesārņots gaiss, mazkustīgs dzīvesveids, alkohols, arī sadzīves ķimikālijas un kaitīgas pārtikas piedevas, pat pārspīlēta sauļošanās ir labvēlīgi apstākļi, kuros rodas brīvie radikāļi.

Pirms brīvie radikāļi paspējuši "paķert" elektronu no šūnas membrānas vai organisma olbaltumvielām, iejaucas antioksidanti un labprātīgi atdod savu elektronu. Ja organismā ir pietiekami daudzu antioksidantu, šūnas paliek neskartas. Antioksidanti, atdodot elektronu, paši par brīvajiem radikāļiem nepārvēršas vai arī, kā tas ir E vitamīna gadījumā, kad rodas E radikāļi, nāk palīgā cits antioksidants, piemēram, C vitamīns. Tas ir viens no būtiskākajiem C vitamīna uzdevumiem. Cilvēka organisms pats daļēji tiek galā ar brīvajiem radikāļiem, ņemot palīgā enzīmus. Tomēr daudz lielāka loma ir tiem antioksidantiem, ko uzņem ar pārtiku.

Foto: Shutterstock

"Novājināta organisma gadījumā ķermenis ir uzņēmīgs pret vīrusiem un dažādām baktērijām. Jo īpaši ziemas sezonā ikvienam vajadzētu vērst uzmanību veselīgam uzturam un dzīvesveidam un regulārām aktivitātēm svaigā gaisā. Lai nodrošinātu ar antioksidantiem bagātinātu uzturu, biežāk jāizvēlas maksimāli svaigu un dabīgu, arī krāsainu ēdienu. Sarkanie un zilie, dzeltenie un oranžie augļi un dārzeņi nav tikai mīts – tas ir fantastisks antioksidantu avots, kas palīdzēs un stiprinās jūsu imūnsistēmu," skaidro Zvagule.

Kur meklēt antioksidantus

Antioksidantiem bagātākās pārtikas grupas ir dārzeņi, salāti, augļi, garšaugi un garšvielas, dīgsti, nerafinētas eļļas, rieksti un sēklas, arī nezāles, piemēram, pienenes. Jāpiebilst, ka lielas devās antioksidanti, piemēram, C vitamīns, var darboties organismā kā proksidanti – vielas, kas veicina oksidatīvo stresu, nevis mazina to, tādēļ tie jālieto tikai ieteicamajās devās. Pēdējos gados cilvēki arvien vairāk uzturā iekļauj kvalitatīvas eļļas, dažādus riekstus, sēklas, dīgstus un augstu taukskābju saturu. Ja uzturs ir pilnvērtīgs, sabalansēts, satur veselīgus augļus un dārzeņus, nav nepieciešams papildus uzņemt antioksidantus ar uztura bagātinātājiem.

Antioksidanti lielos daudzumos ir atrodami svaigos un kaltētos zaļumos, garšvielās, kakao pulverī, melnajā šokolādē, ogās, auksti spiestās eļļās un dārzeņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!