Foto: Shutterstock

Šis ir jau ceturtais gads, kad novembris Latvijā pasludināts par ūsu mēnesi, kura laikā vīrieši tiek aicināti parādīt savu vīrišķību, audzējot ūsas un regulāri apmeklējot ārstus. Stiprā dzimuma pārstāvji kautrības, nedrošības un citu iemeslu dēļ jo īpaši bieži vairās pārbaudīt savu intīmo veselību. Diemžēl tas ir iemesls, kāpēc prostatas vēzi joprojām daudzos gadījumos atklāj novēloti. Latvijas Urologu asociācija apkopojusi svarīgākos faktus, kas katram būtu jāzina par prostatas vēzi.

Latvijā 2015. gadā ik dienu no neārstēta prostatas vēža mira kāds vīrietis – kopumā šīs slimības dēļ dzīvību pērn zaudēja 392 stiprā dzimuma pārstāvji. Pēdējo 10 gadu laikā no prostatas vēža miruši jau gandrīz 4000 vīrieši, tikmēr ik gadu mūsu valstī tiek diagnosticēti vairāk nekā 1000 jauni prostatas vēža gadījumi. Šo slimību mūsdienās var sekmīgi ārstēt, taču galvenais priekšnoteikums ir savlaicīga diagnostika. Tas ir iemesls, kāpēc kopš 2013. gada Latvijas Urologu asociācija novembrī jeb ūsu mēnesī cenšas pievērst pastiprinātu uzmanību vīriešu veselībai un aicina katru vīrieti, kurš sasniedzis 40 gadu vecumu, regulāri – reizi gadā – doties pie ārsta un veikt PSA (prostatas specifiskā antigēna) analīzes, kas aizņem vien 15 minūtes laika. Pēc analīzes rezultātu saņemšanas ārsts nepieciešamības gadījumā tūlīt nosūtīs pie urologa tālākai izmeklēšanai un ārstēšanai, vai norādīs, kad nākamo reizi un cik bieži veicami atkārtoti izmeklējumi.

"Movembra kustība (Movember no angļu valodas vārda "moustache" – ūsas) ik gadu novembrī notiek visā pasaulē – lai aktualizētu vīriešu prostatas veselības problēmas un ārstēšanas iespējas, vīrieši audzē ūsas mēneša garumā. Rūpīgi koptas, skaistas un kuplas ūsas ir vīrišķības un lepnuma simbols ikvienam vīrietim. Tāpat arī savlaicīga vēršanās pie ārsta simbolizē vīrišķību, un to, ka vīrietim rūp ne vien sava, bet arī savu piederīgo labsajūta. Slimības pirmajās stadijās parasti nav nekādu sūdzību, un arī pašsajūta ir laba. Taču slimības izārstēšanai šis laiks ir kritiski svarīgs. Tāpēc ūsu mēnesis ir kā iedrošinājums un atgādinājums stiprajam dzimumam – ķermenis ir tik stiprs, cik labi jūtas tā īpašnieks. Un regulāra došanās pie ārsta padarīs ikvienu vīrieti par stipru vīru un ģimenes balstu," uzsver Latvijas Urologu asociācijas prezidents Pēteris Vaganovs.

Vairāk par ūsu mēneša aktivitātēm lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!