Foto: Shutterstock
Par bērna piedzimšanu parasti runā kā par īstu brīnumu un sievietes lielāko laimi, nereti aizmirstot pieminēt dzemdību sāpes un izmaiņas sievietes organismā, veselībā un intīmās dzīves kvalitātē. Muskuļu elastīgums, maksts atveres izmēra izmaiņas, sajūtas intīmās tuvības laikā un urīna nesaturēšana ir tikai daļa no problēmām, ar ko pēc vaginālām dzemdībām saskaras sievietes.

Lai saprastu, kā tad īsti mainās sievietes veselība un intīmā dzīve pēc dzemdībām un kā iespējams risināt jautājumus, kas sagādā diskomfortu, uz sarunu aicinājām medicīnas sabiedrības "ARS" un Dr. Mauriņa Lāzermedicīnas klīnikas ginekoloģi Daigu Baranovsku. Viņa atzīst, ka dzīve patiešām mainās, bet tas nenozīmē, ka jāsamierinās ar grūtībām intīmajā dzīvē un veselībā. Mūsdienās lielāko daļu jautājumu var risināt. Pats galvenais ir nekautrēties un vērsties pie sava ārsta.

Daktere norāda, ka nevar noliegt – grūtniecība, īpaši dzemdības, pilnībā maina ne tikai sievietes dzīves ritmu, bet arī ķermeni. "Lielais notikums sievietes organismā atstāj neizdzēšamas pēdas," skaidro ārste. Daļai sieviešu tās var būt nelielas, bet citām – ļoti ievērojamas. Izmaiņas var būt traumatiskas, nopietnas un vēlāko dzīvi būtiski ietekmējošas. Šādos gadījumos pēcdzemdību periodā var būt nepieciešama nopietna medicīniskā palīdzība. Dzemdību laikā ir dažādi riska faktori, kas ietekmē traumatisma pakāpi, – gan augļa svars un galviņas lielums, gan dzemdību norises ātrums, patoloģiskas, instrumentālas dzemdības, izmantojot vakuumu vai stangas, plīsumi un iegriezumi, arī sievietes audu elastīgums.

Tētuka šuves – drīzāk pārpratums nekā realitāte

Foto: Shutterstock
It kā dzemdības jau tāpat nebūtu gana smagas, sievietēm nereti nākas saskarties arī ar problēmām pēc tām. Viena no iespējamām grūtībām, par ko mēdz runāt ārpus Latvijas, ir tā sauktās tētuka jeb vīra šuves. "Healthline" skaidro, ka tās ir papildu šuves, ko sievietei uzliek plīsumu vai iegriezumu gadījumā ar mērķi uzlabot partnera baudu. Parasti par tētuka šuvēm runā sievietes, kas ar to saskārušās, un viņu pieredzes stāstus var lasīt dažādos medijos.

Ginekoloģe Šeila Ņūmena "The Independet" norāda, ka šāda prakse ir muļķīga. Viņa pati ir saskārusies ar lūgumiem uzlikt papildu šuvi dzemdību laikā, bet nekad tos nav izpildījusi. Latvijā gan par šo jautājumu plaši nerunā, ja neņem vērā atsevišķas diskusijas domubiedru grupās sociālajos tīklos. Mūsdienu medicīnas literatūrā gan šāda procedūra nav aprakstīta, nav arī plašu pētījumu par to, vai un cik bieži sievietes saskaras ar papildu šuves uzlikšanu dzemdību laikā.

Taujāta, vai kaut kas tāds kā tētuka šuves maz eksistē, daktere Baranovska norāda, ka ar šādiem gadījumiem nav saskārusies. Viņa arī apšauba iespējamību, ka ārsti dzemdību laikā speciāli uzliktu papildu šuves, lai sašaurinātu maksts ieeju. "Ja ir runa par pašām dzemdībām, sašūt vairāk īsti nemaz nevar," norāda speciāliste. Maksts sašaurināšanai ar vienu papildu šuvi tāpat nepietiek – procedūra ir sarežģītāka.

"Pēc dzemdībām, kad nepieciešams sašūt radušos plīsumus vai slēgt iegriezumu radītās traumas, profesionāla precizitāte un ātrums ir galvenie ārsta sabiedrotie. Pilnasinīgie un traumētie audi ļoti bieži stipri asiņo, tādēļ mūsu galvenais uzdevums ir atgriezt starpenes audiem anatomisko veselumu. Smalkām kosmētiskām finesēm dzemdību zāle nav īstā vieta," stāsta Baranovska. Veicot maksts sašaurināšanas operāciju, tiek veikts trijstūrveida grieziens, noslāņota gļotāda, dziļākie audi pēc tam rūpīgi kārtu pa kārtai savilkti kopā. Šādu manipulāciju dzemdību laikā neveic, un tas pat fizioloģisko izmaiņu dēļ nav īsti iespējams.

Ārste norāda, ka dzemdību laikā veiktie griezumi vai radušies plīsumi vienmēr tiekot kārtīgi sašūti, lai novērstu asiņošanu un brūce labāk sadzītu. Ārste nenoliedz, ka daļa sieviešu norāda uz problēmām, ko radījis maksts atveres sašaurinājums pēc dzemdībām: "Pēc tās šūšanas viss ir tik šaurs, ka vīrs gandrīz netiek iekšā un ir grūti." Tomēr jāpatur prātā, ka tas radies rētaudu, nevis ārsta mēģinājuma izpatikt sievietes partnerim dēļ. "Tas nav tāpēc, ka ir sašūts šaurāk. Ir sašūts labi, bet rētaudi katram veidojas citādi – tie vienkārši var būt tik stingri, ka tiešām nepadodas tai kustībai vai darbībai, ko mēs gribam maksts ieejā veikt, tāpēc, iespējams, rodas sajūta, ka ir speciāli sašūts šaurāk," skaidro ārste.

Rētaudu dēļ nav jāmeklē partneris ar mazākiem izmēriem

Foto: Shutterstock
Baranovska stāsta, ka dzemdību laikā var tikt piedzīvoti plīsumi, bet atsevišķos gadījumos ārsts vai vecmāte var lemt par iegriezuma veikšanu. Abos gadījumos brūce pēc tam tiks aizšūta. Reizēm iegriezums tiks veikts, lai izvairītos no plīsuma, jo grieztu brūci ir vieglāk sašūt, tā labāk dzīs un rētaudi mazāk ietekmēs sievietes dzīves kvalitāti nākotnē.

"Jebkuras brūces gadījumā veidojas rētaudi, un, protams, tie pēc tam var radīt diskomfortu. Kādam ne, bet kādam ļoti izteikti. Tad nereti nākas cīnīties ar to, lai šos rētaudus padarītu mīkstākus, elastīgākus un tādējādi atvieglotu gan sievietes ikdienas sajūtas, gan, protams, arī uzlabotu intīmās dzīves kvalitāti," skaidro ginekoloģe. Reizēm ir jādomā, kā maksts ieeju pēc brūču sadzīšanas paplašināt, lai dzimumdzīve vispār būtu iespējama.

"Var diskutēt par izmēriem un to saderību," stāsta ārste, "bet tas tomēr nenozīmē – jāmaina partneris. Ja sievietei izmaiņas makstī pēc dzemdībām traucē, ir jāmeklē risinājumi, un tos vienmēr var atrast."

"Katrs gadījums ir jāvērtē individuāli," par iespējamiem risinājumiem, ja rētaudi pēc dzemdībām rada diskomfortu, teic ārste, "bet mums ir ļoti dažādas iespējas uzlabot rētaudu elastīgumu gan ar hialuronskābes vai PRP un PRF injekcijām, gan lāzerterapiju."

Pārāk plaša atvere kaitē ne tikai baudai, bet arī veselībai

Foto: Shutterstock
Nereti sievietēm pēc dzemdībām maksts ieeja, tieši otrādi, ir izstiepusies un paplašinājusies. "Pēc atkārtotām dzemdībām tā var būt pat ļoti plaša," stāsta ārste. Šādos gadījumos pacientes mēdz vērsties pie speciālista ar vēlmi atjaunot intīmās sajūtas, kādas tās bijušas iepriekš. "Arī šajā situācijā ir dažādas iespējas – gan lāzertehnoloģijas, kas gļotādu padara tvirtāku, gan hialuronskābes pildviela, kas palielina audu apjomu," dažus piemērus min daktere Baranovska.

Ja traumas ir ļoti plašas un nopietnas, var tikt izmantota ķirurģiska korekcija. "Maksts un starpenes sašūšana nav jauna tehnoloģija. Senāk tā bija vienīgā iespēja, kā uzlabot intīmās zonas izskatu, funkcionalitāti un līdz ar to atjaunot dzimumdzīves kvalitāti." Speciāliste norāda, ka sievietes vēlme uzlabot savu intīmo komfortu pēc vairākām dzemdībām ir pilnīgi saprotama. Reizēm sievietes pašas jūt diskomfortu, bet nereti partneris ir tas, kas norāda uz izmaiņām un to, ka sajūtas intīmās tuvības laikā ir citādas. "Visdrīzāk, abām pusēm sajūtas vairs nav tādas, kādas bijušas iepriekš," piebilst Baranovska. Tāpat sievietes nereti sūdzas par to, ka izmaiņu dēļ dzimumakta laikā makstī iekļūst gaiss, radot audiālu diskomfortu.

"Pārspīlēti paplašināta maksts ieeja var būt iemesls hroniskiem maksts iekaisumiem. Maksts mikroflorai ir grūti saglabāt līdzsvaru, jo baktērijām no ādas vai kuņģa un zarnu trakta ir daudz vieglāk iejaukties maksts mikrofloras vidē un radīt diskomfortu un iekaisumu," stāsta ginekoloģe, paskaidrojot, kāpēc vajadzība veikt ķirurģisku maksts korekciju var būt saistīta arī ar veselību.

Daktere atzīst, ka visai bieži sievietes vēlme veikt kādu no koriģējošām procedūrām ir saistīta arī ar izpratni par estētiku un skaistumu. Ja sieviete nejūtas apmierināta ar savas intīmās zonas izskatu, to ir iespējams mainīt, koriģēt un uzlabot. Katrs gadījums, protams, tiek izvērtēts individuāli, piemeklējot labāko risinājumu. "Ja mēs varam koriģēt sejas vaibstus un palielināt vai samazināt krūtis pēc savas vēlēšanās, tad tieši tāpat ir iespējams uzlabot arī intīmās zonas izskatu un vienlaikus arī sajūtas un ar veselību saistītas lietas," uzsver ārste.

Speciāliste atgādina – mūsdienās lielāko daļu problēmu var risināt

Foto: Shutterstock
Intīmās zonas muskulatūras trenēšana, kā arī dažādas estētiskās procedūras var palīdzēt arī tādu problēmu kā urīna nesaturēšana pēc dzemdībām risināšanā. Ginekoloģe norāda, ka urīna nesaturēšana ir viena no problēmām, kas traucē ļoti daudzām sievietēm, it īpaši tām, kas ir dzemdējušas vairākkārt. Viņa uzsver, ka, saskaroties ar šo problēmu vai citām sūdzībām, kas saistītas ar intīmo veselību un labsajūtu, ir jāvēršas pie speciālista.

"Protams, sākumā sūdzības var nebūt tik ļoti traucējošas," stāsta Baranovska. Tā var būt šķaudīšana vai klepošana, kas provocē urīna nesaturēšanu, bet pirmie simptomi parasti parādās, lēkājot pa batutu vai ar lecamauklu. Laikam ritot, sūdzības kļūst nopietnākas. Ir sievietes, kas pat atsakās no kāda sava hobija, piemēram, dejošanas, tieši urīna nesaturēšanas dēļ. "Tas ir saistīts gan ar maksts gļotādas atslābumu, gan ar starpenes muskulatūras tonusu. Ja mēs gribam nodrošināt labu veselību un šo sūdzību izzušanu, tad parasti šis jautājums ir jārisina kompleksi."

Reizēm pietiek ar muskulatūras trenēšanu, ko var darīt patstāvīgi. Bet nereti nepieciešama arī konsultācija pie fizioterapeita. Treniņiem var izmantot arī dažādus palīglīdzekļus. Paralēli ir iespējams veikt arī procedūras, piemēram, gļotādas lāzeratjaunināšanu, kas palīdz uzlabot maksts gļotādas tonusu. "Ja ir ielaistāki gadījumi, sadarbojoties ar urologu, ir iespēja veikt ķirurģisku korekciju," skaidro speciāliste.

"Kas ir pats svarīgākais – ja sievietei ir sūdzības par urīna nesaturēšanu un tas nav īslaicīgi, piemēram, grūtniecības laikā vai akūta iekaisuma dēļ, bet turpinās ilgstoši, nevajag baidīties, bet iet pie speciālistiem un meklēt palīdzību," uzsver speciāliste. Šis ieteikums attiecas arī uz citām problēmām. Nevajag ciesties un pieņemt, ka labsajūtu nevar uzlabot, jo, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, ļoti daudzas problēmas ir iespējams risināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!