Foto: Shutterstock
Vairogdziedzeris ir neliels orgāns, kas atrodas kaklā. Tas ir atbildīgs par cilvēka vielmaiņu. Ja vairogdziedzeris nestrādā, kā nākas, svara pieaugums var būt tikai viena no pazīmēm, kas par to liecina. Šis dziedzeris ir nepieciešams visa organisma darbībai, tāpēc par problēmām var liecināt ļoti plašs simptomu klāsts, sākot no palielinātas apetītes līdz par matu izkrišanai un muskuļu sāpēm.

Vairogdziedzeris sintezē hormonus, kas piedalās vielmaiņas procesos un ļoti daudzu citu organisma funkciju nodrošināšanā. Endokrinoloģe Ilze Konrāde skaidro: "Vairogdziedzera hormoni piedalās vielmaiņā, regulējot sirdsdarbību, asinsspiedienu, enerģijas ieguves procesu ātrumu šūnās, kā arī menstruālo ciklu, nervu audu attīstību un pat intelektuālo funkciju."

Problēmas ar vairogdziedzeri būtiski ietekmē visa organisma darbību, tāpēc ir ļoti svarīgi to uzturēt veselu. Iedvesmojoties no "Health", "Web MD" un "Everyday Health", piedāvājam iepazīties ar vairākām pazīmēm, kas liecina par problēmām ar vairogdziedzeri.

Palielināta apetīte

Foto: Shutterstock
Neizskaidrojama apetīte var liecināt par hipertireozi jeb pastiprinātu vairogdziedzera aktivitāti. Ja dziedzeris sintezē vairāk hormona trioksīna, nekā organismam ir nepieciešams, var parādīties neizskaidrojama apetīte un sāta sajūtas trūkums. Būtiski, ka par šo problēmu liecina apetītes palielināšanās, bet ne svara pieaugums, jo ir mainījies arī ātrums, ar kādu organisms sadedzina uzņemtās kalorijas.

Tāpat jāpiebilst, ka arī palēnināta vairogdziedzera darbība var ietekmēt cilvēka apetīti, jo tā rada izmaiņas garšas un smaržas sajūtā. Gadījumā, kad vairogdziedzera darbība ir kavēta, kalorijas noteikti nedegs ātrāk kā tad, ja vairogdziedzeris funkcionēs atbilstoši.

Problēmas ar ādu un matiem

Foto: Shutterstock
Sausa un niezoša āda var liecināt par pārmērīgu vairogdziedzera aktivitāti. Tāpat tās stāvokli ietekmē arī palēnināta vielmaiņa. Nepietiekams vairogdziedzera izstrādāto hormonu daudzums samazina svīšanu, kas var padarīt ādu sausu un izraisīt tās lobīšanos. Par citām problēmām, starp kuru simptomiem ir arī ādas stāvokļa pasliktināšanās, lasi šeit.

Par traucētu vairogdziedzera darbību var liecināt arī trausli un lūstoši nagi, kā arī problēmas ar matiem. Matu lūšana un izkrišana var liecināt par hormonu līmeņa problēmām. Ja vairogdziedzeris tos ražo par maz, matu augšanas cikls tiek traucēts un matu folikuli var ieiet "atpūtas fāzē". Tam seko matu izkrišana. Reizēm samazinās apmatojums arī uz ķermeņa un sejas – arī uzacis var kļūt ievērojami plānākas. Tiesa, visbiežāk izkrīt tieši mati.

Nogurums un slikts garastāvoklis

Foto: Shutterstock
Nogurumu un enerģijas trūkumu saista ar ļoti daudzām un dažādām veselības problēmām, bet to cēlonis nereti ir traucējumi vairogdziedzera darbībā, proti, tas nestrādā pietiekami aktīvi. Ja esi nogurusi jau no paša rīta pat pēc kvalitatīva miega naktī, tas var norādīt uz neaktīvu vairogdziedzeri – šūnās un asinīs trūkst tā izstrādātā hormona, kas muskuļiem liek darboties. Turklāt nogurums no paša rīta ir simptoms, ko ignorēt nedrīkst.

Tāpat par problēmām ar vairogdziedzeri var liecināt izmaiņas emocionālajā stāvoklī – skumjš noskaņojums un slikts garastāvoklis var rasties tāpēc, ka organismā ir par maz hormonu, ko izstrādā vairogdziedzeris. Savukārt pārāk aktīvs vairogdziedzeris var likt izjust satraukumu, panikas lēkmes. Ja ne mirkli nevari nosēdēt mierā un parasti tas nav bijis tev raksturīgi, vainojama varētu būt dziedzera aktivitāte.

Izmaiņas menstruālajā ciklā

Foto: Shutterstock
Sievietēm vairogdziedzera problēmas ir novērojamas biežāk nekā vīriešiem – dzīves laikā ar nopietnām vai mazāk nozīmīgām vairogdziedzera problēmām saskaras katra astotā sieviete. Tās ietekmē sievietes veselību un pašsajūtu, jo var izraisīt izmaiņas menstruālajā ciklā, kā arī ietekmēt viņas spēju ieņemt un laist pasaulē veselību mazuli.

Vairogdziedzera radītās sievietes veselības problēmas nereti sajauc ar menopauzes simptomiem. Ja vairogdziedzeris nav ietiekami aktīvs, par to var liecināt ilgākas menstruācijas ar spēcīgāku asiņošanu un sāpēm nekā parasti. Tāpat menstruācijas var kļūt biežākas. Sievietēm, kam vairogdziedzeris ir pārāk aktīvs, menstruācijas kļūst retākas, īsākas un asiņošana ir vieglāka.

Jāpiebilst, ka izmaiņas menstruāciju norisē var ietekmēt dzelzs trūkums organismā jeb anēmija. Par to vairāk lasi šeit un šeit.

Muskuļu sāpes ekstremitātēs

Foto: Shutterstock
Tas nav nekas neparasts, ja dienu vai divas pēc smaga treniņa tavu kāju vai roku muskuļi smeldz un sāp. Sāpes nav nekas vēlams vai patīkams, bet daudzos gadījumos tās liecina par vienkāršu pārpūli vai nepietiekamu izstaipīšanos treniņa beigās. Šādās reizēs satraukums par to, ka ar veselību kaut kas nav kārtībā, var izrādīties lieks.

Ja sāpju iemesls ir zināms, par to nav jābažījas, bet ir reizes, kad rokas, kājas, plaukstas vai pēdas kņud, kļūst nejutīgas vai sāp bez acīmredzama iemesla. Cēlonis šādām sajūtām var būt palēnināta vairogdziedzera darbība. Nepietiekams tā izstrādātā hormona daudzums var radīt nervu, kas sūta signālus uz galvas un muguras smadzenēm, bojājumus. Rezultātā rodas neizskaidrojamas sāpes un tirpšana.

Palielināts svars

Foto: Shutterstock
Svara pieaugumu var veicināt ļoti daudzi un dažādi faktori, tāpēc ārsti uz šo problēmu parasti raugās kompleksi, pievēršot uzmanību ne tikai pacienta uzturam un fizisko aktivitāšu daudzumam, bet arī vielmaiņai. Neaktīvs vairogdziedzeris un nepietiekams trioksīna daudzums var veicināt pieņemšanos svarā. Cilvēkiem, kam vairogdziedzeris nepieciešamo hormonu izstrādā nepietiekamā daudzumā, ir daudz grūtāk atbrīvoties no liekajiem kilogramiem nekā cilvēkiem, kam ar veselību viss ir kārtībā. Šādos gadījumos var būt nepieciešams veikt hormonu terapiju.

Par problēmām ar vairogdziedzeri var liecināt ne tikai šķietami neizskaidrojama pieņemšanās svarā, bet arī negaidīts svara zudums. Ja svars strauji krītas, lai arī izmaiņas savā dzīvesveidā neesi veikusi, konsultējies ar speciālistu. Lai arī tas notiek salīdzinoši reti – par svara zudumu atbildīga var būt pārāk liela vairogdziedzera aktivitāte.

Tev visu laiku salst vai ir par karstu

Foto: Shutterstock
Ja tev nepārtraukti salst, iespējams, tu vienkārši neproti apģērbties atbilstoši laikapstākļiem, tomēr tas var liecināt arī par traucējumiem vairogdziedzera darbībā. Ja dziedzeris nav pietiekami aktīvs, šūnas sadedzina mazāk enerģijas, un tas nozīmē, ka tiek radīts mazāk siltuma. Gadījumos, kad vairogdziedzeris ir pārāk aktīvs, cilvēks var saskarties ar pretēju problēmu – pastiprinātu svīšanu un sajūtu, ka visu laiku ir pārāk silts.

Problēmas ar vairogdziedzeri traucē ķermeņa spēju regulēt temperatūru, radot diskomfortu, neatkarīgi no tā, vai cilvēkam nepārtraukti salst vai ir par karstu. Ja tev šķiet, ka gaisa temperatūra vienmēr ir par zemu vai par augstu, kā arī piedzīvo citus simptomus, kas liecina par problēmām ar vairogdziedzeri, konsultējies ar speciālistu.

Uzpampis kakls

Foto: Shutterstock
Vairogdziedzeris atrodas kaklā un ir salīdzinoši neliels. Ja dziedzeris nav vesels, kakls var uzpampt. Tas var notikt gan pārāk aktīva dziedzera, gan pārāk lēnas tā darbības dēļ. Uztūkuša kakla iemesls var būt arī daudz nopietnāks, piemēram, vairogdziedzera vēzis vai dziedzerī izveidojušies samezglojumi.

Samezglojumi un veidojumi rīklē, kas izmaina cilvēka balsi, arī var liecināt par problēmām ar vairogdziedzeri. Pamanot izmaiņas savā balsī, aplūko savu kaklu, lai saprastu, vai vairogdziedzeris ir uztūcis. Mēģini atrast izvirzījumus vai izliekumus vairogdziedzera tuvumā (vairogdziedzeris atrodas kakla priekšpusē). Paņem spoguli un vēro savu kaklu, norijot malku ūdens. Ja pamani aizdomīgus izvirzījumus vai izliekumus, sazinies ar ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!