Foto: Shutterstock
No rīta mosties jau noguris, pat tad, ja gulēt esi aizgājis laicīgi? Tādā gadījumā ieteicams pārskatīt savus ieradumus un rituālus pirms miega, jo nevar pastāvīgi sevi glābt no rītiem tikai ar stipras kafijas krūzi. Lūk, portāls "Health.Changeua" piedāvā astoņus izplatītus iemeslus, kādēļ neizgulies un jau pamošanās laikā jūties kā pēc garas darba dienas!

Tu savā modinātājā nospied pogu "snauda"

Šķiet, ka šīs 8-15 papildu minūtes tevi glābs, tomēr šāds ieradums patiesībā kaitē organismam. Kad atkal iegrimsti miegā uz tik īsu laika periodu, modinātājs tevi pamodinās nepiemērotā miega ciklā, kas arī ir iemesls justies nogurušam. Pamēģini uzlikt modinātāju uz precīzu laiku, kad jāmostas, un nespied pogu "snauda".

Tu pavadi pārāk ilgu laiku datorā vai viedtālrunī pirms miega

Mēs visi bieži skatāmies filmas, sērfojam sociālajos tīklos, lasām rakstus vai spēlējam spēles tālrunī vai datorā. Tomēr tieši šīs nodarbes neļauj iemigt. Elektronisko ierīču radītā gaisma organismā ietekmē melatonīna līmeni, bet tieši tas ir atbildīgs par miega ciklu kontrolēšanas procesiem. Nomaini datoru pret grāmatu, piemēram.

Tu dzer kafiju pēc pulksten 14

Ir pierādīts, ka kofeīna lietošana pēc pulksten 14 var ietekmēt nakts miegu. Pat, ja šķiet, ka tevi kafija neietekmē, mēģinot aizmigt, kofeīns var samazināt miega kvalitāti. To apliecinot Henrija Forda slimnīcā Mičiganā (ASV) veiktie pētījumi.

Tu dodies pie miera dažādos laikos

Jāiet gulēt un jāmostas vienā un tajā pašā laikā, turklāt visas nedēļas dienas. Jeb, pareizāk sakot, tev jāievēro gulētiešanas un pamošanās režīms.

Tu pirms miega lieto alkoholu

Daudzi cilvēki visai kļūdaini uzskata, ka kāda glāze alkohola pirms miega viņus atslābina un palīdz iemigt, bet patiesībā viss ir gluži pretēji. Lai gan alkohols var palīdzēt iemigt, tomēr miegā bieži grozīsies un nakts, visticamāk, paies nemierīgā miegā. Pats labākais – alkoholu nelietot vairākas stundas pirms miega. Proti, ja tomēr vēlies nedaudz iemalkot kādu dzērienu, dari to pa dienu un atsakies no pēdējā alkohola malka savlaicīgi, pirms doties gulēt.

Tu guli ar mājdzīvniekiem

Mājdzīvnieki, tāpat kā bērni, var traucēt miegu, jo viņu miega cikli atšķiras no cilvēku miega posmiem. Tavs kaķis var nolemt, ka tu, pagriežoties uz otriem sāniem, esi pamodies un pieprasīt mīļumu. Tādā veidā kaķis traucē tavu miegu un liedz nepieciešamās atpūtas stundas – lai gan pats par to pat neaizdomājies.

Tu ēd pirms miega

Divas trīs stundas pirms miega vairs nevajadzētu ēst. Pārtikas pārstrādes process organismā aizņem pietiekami ilgu laiku un, pat neraugoties uz to, ka vēlā maltīte var likt justies labi paēdušam un miegainam, organisms tomēr tupinās strādāt, pārstrādājot uzņemto pārtikas devu.

Tu esi stresā

Iespējams, tavā dzīvē patlaban ir kādas emocionālas vai psiholoģiskas problēmas, kuras nekādi nespēj ātri atrisināt. Stress un trauksme var radīt ne tikai miega problēmas, bet arī vispārēju nomāktību un nogurumu. Varbūt ir laiks kaut ko mainīt?

Par to, kā cilvēka personības tips ietekmē miegu, lasi šeit. Bet par to, kādas sekas var radīt miega traucējumi, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!