Kad dzīvē viss nenotiek gluži tā, kā vēlētos, pastāv iespēja, ka neesi uzdevusi sev pareizos jautājumus, lai iegūtu atbildes, kas bruģētu tavu ceļu uz laimi. Ar būtiskākajiem jautājumiem savā "Linkedin" profilā dalījies amerikāņu psihologs, vairāku grāmatu autors un emocionālās inteliģences pētnieks Treviss Bredberijs.

Ko es šodien labu izdarīju?

Dzīvo pēc principa – lietas aiz sevis atstāj labākas, nekā tās atradi. Katru vakaru sev uzdod šo jautājumu. Tas palīdzēs tev apzināties savu vērtību un sagatavos spēkus nākamajai dienai.

Vai es dzīvoju saskaņā ar saviem principiem?

Nereti, kad cilvēks nedzīvo saskaņā ar savām vēlmēm un principiem, viņu nepamet nomācošā sajūta, kura noteikti nekur nepazudīs, ja viņš nesāks dzīvot citādāk. Piemēram, tava vērtība ir ģimene, bet tu esi darbā, kas paņem visu tavu laiku, neatļaujot veltīt pietiekami daudz laika saviem tuvajiem. Centies saprast, ko patiesi vēlies, lai dzīvotu saskaņā ar sevi.

Ja es sasniegšu savus mērķus, vai es beidzot jutīšos laimīga?

Nekas tā nemotivē darboties pie kāda projekta, kā apziņa, ka viss mainīsies. Bet – vai tiešām mainīsies? Vai arī tad, kad būsi sasniegusi savu pirmo virsotni, atkal tieksies pēc nākamās un gandarījums izpaliks? Ir svarīgi atrast prieku arī ikdienas procesā, citādi ir iespējams pazust darbu dunā. Izbaudi mirkli!

Foto: Shutterstock

Ko es iesāktu, ja nebaidītos?

Skaidrs, ka arī bailēm ir sava funkcija. Tās pasargā no miljoniem negadījumu, kā rezultātā tu varētu ciest, bet tajā pašā laikā dažkārt neļauj būt tur, kur tu patiesi vēlies. Šeit atradīsi psihoterapeites Marijas Ābeltiņas padomus slinkuma un baiļu pārvarēšanai, kas traucē dzīvot.

Ko es vēl neesmu apguvusi?

Ik mirkli notiek kaut kas jauns, un, protams, zināt visu nav iespējams. Taču ir vērts reizi pa reizei apstāties un paplašināt savu zināšanu loku. Redzēsi, tas palīdzēs tev!

Kādās jomās es piekāpjos?

Kad tu piekāpies, tu pieņem mazāk, nekā patiesībā vēlies vai spēj. Svarīgi saprast, kurās jomās tas notiek. Vai tas ir darbs, kurā strādā jau daudzus gadus, bet patiesībā tev vairs neiet pie sirds? Varbūt attiecības, kurās sen jau zudusi kaisle, tomēr aiziet nespēj? Ja tu sev neuzdod šos jautājumus, ir grūti kaut ko mainīt.

Kādu tu iztēlojies savu dzīvi pēc pieciem gadiem?

Līdzko tev prātā ir galamērķis, tu vari izplānot ērtāko veidu, kā līdz tam nokļūt. Pieci gadi ir lielisks plānošanas periods, jo nav pārāk liels, lai nespētu sevi iedomāties, bet nav arī pārāk niecīgs, lai vēl neko nespētu iesākt.

Kas tevi attur no lietām, kas tevi patiesi saista?

Ir vienkārši paraustīt plecus un pateikt, ka nezini, ko vēlies iesākt ar savu dzīvi. Bet tas ir tikai aizbildinājums. Lielākoties mēs tomēr labi zinām, ko vēlamies, bet mums vienkārši nav drosmes, spēka vai kas cits, lai spētu tur virzīties. Vispirms ir jāatzīstas sev pašai un tad jāmeklē veidi, kā tur nokļūt.

Šajā sakarā noteikti vērts ielūkoties 10 stāstos par sievietēm, kas nenobijās un sekoja savai sirdsbalsij, radikāli mainot savas profesijas.

Vai es esmu citādāka, nekā patiesībā sev šķietu?

Līdzīgi kā ar ierakstītu balsi, ko izdzirdot noskurināmies, jo nešķita, ka patiesībā izklausāmies tik jocīgi, arī citās ikdienas darbībās iespējams atrast atšķirības starp to, kāda tu šķieti pati sev, bet kāda – citiem. Skaidrs, ka nav būtiski un arī iespējams izpatikt visiem, tomēr ir svarīgi piedomāt pie tā, kā tu patiesībā sevi prezentē citiem. Iespējams, tu uzskati, ka allaž turi doto vārdu, bet patiesībā tavas darbības liecina par kaut ko citu, vai tev šķiet, ka kādu darbiņu padarīji ļoti labi, bet rezultātā tā viss nebija. Vaicā pēc viedokļa citiem, izvērtē un centies pieņemt to!

Kāda ir svarīgākā dzīves mācība, ko esmu līdz šim ieguvusi?

Dažkārt viss tik gludi neiet un dzīve mums piespēlē dažādas grūtas situācijas, kā rezultātā iemācāmies kādas noderīgas dzīves mācības. Problēma ir tajā, ka dažkārt savas kļūdas vērā netiek ņemtas un atkal sanāk uzkāpt uz tā paša vecā grābekļa. Divreiz. Un tas nav mazāk sāpīgi.
Varbūt noderēs apskatīt arī šīs fundamentālās dzīves patiesības, ko dzīves laikā vajadzētu apjaust ikvienam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!