Lasītājas jautājums: Tagad arvien vairāk uz ielām var manīt skrienošus cilvēkus, arī pašai patīk no rītiem paskriet. Varbūt varētu ievietot kādu rakstu tieši par skriešanu, kādā laikā labāk skriet (no rīta vai vakarā), cik ilgi, ar kādu ātrumu.

Kādi apavi ir piemērotāki skriešanai? Kā ir labāk - vai skriet nelielu gabalu un ātri, vai labāk mērenā ātrumā, bet lielu gabalu? U.t.t.

Atbild Inete Auziņa, Latvijas Fitnesa Treneru un Instruktoru Profesionālās biedrības prezidente, fitnesa kluba “A + S” vadītāja:

Kā ar skriešanu? Viens no vasaras izturības treniņiem, kas piemērots jebkuram, neatkarīgi no vecuma fiziskās attīstības līmeņa ir skriešana vai ātra soļošana. Tā palīdz nostiprināt sirds - asinsvadu sistēmu, skeletu, saites.

Ja galvenais skriešanas mērķis ir svara samazināšana, uzmanība jāpievērš nodarbības ilgumam un intensitātei, un nedrīkst atstāt novārtā sirdsdarbības frekvences kontroli. Skrienot pēc izjūtas un nesekojot līdzi sirdsdarbībai, galvenokārt tiek sadedzināti ogļhidrāti, kas nekādi neiespaido tauku vielmaiņu.

Patiesībā arī ļoti ātra soļošana pamatīgi sadedzina kalorijas. Skrienot tiek nodarbināti kāju, gurnu, sēžas muskuļi, mazāk - ķermeņa un roku muskulatūra. Skrienot svarīgi ievērot slodzes līmeni, distanci, laiku, pulsu. Skriet labāk mērenā ātrumā, bet lielu gabalu. Skriešanai piemēroti speciāli apavi.

Lasi vēl:
Nodaļas no Klēras Kovalčikas grāmatas “Skriešana sievietēm”
Skriešanas ietekme: Vairāk enerģijas, mazāk stresa, labāks garastāvoklis
Skrienot kļūstam drosmīgākas, gudrākas un laimīgākas

Jautājumus fitnesa speciālistiem sūti uz adresi sieviete@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!