Foto: Shutterstock
Daudzi no mums kaut reizi dzīvē ir piedzīvojuši situāciju, kad šķiet, ka pazudusi balss. Tas parasti tiek piedzīvots slimības vai balss saišu pārpūles dēļ. Parasti balss atkal parādās jau pēc salīdzinoši neilga laika, tomēr ir reizes, kad bez speciālista palīdzības neiztikt, jo balss traucējumi var būt arī ļoti nopietni.

Kā norāda audiologopēde Daiga Lagzdiņa, balss problēmas mēdz būt gan pieaugušajiem, gan arī bērniem, piemēram, pazūd balss pēc saaukstēšanās vai arī aktīvas un skaļas dziedāšanas līdzi savai mīļākai grupai koncerta laikā. Balss problēmas var būt īslaicīgas vai ilglaicīgas, tāpēc svarīgi saprast, kad vērsties pēc palīdzības.

Par balss traucējumiem var runāt tad, ja balss nestrādā tā, kā tai vajadzētu skanēt atbilstoši vecumam vai dzimumam, piemēram, balss tembrs, skaņas augstums, spēks vai kvalitāte ir izmanījusies.

Kādi ir biežākie balss traucējumu simptomi?

  • Aizsmakums
  • Čerkstoša balss
  • Nepatīkama sajūta balsenē (piemēram, kamola sajūta kaklā)
  • Atklepošana
  • Sausums
  • Spazmas
  • Sāpes rīklē
  • Balss nogurums
  • Spēka un skanīguma zudums u.c.

Kas izraisa balss traucējumus?

Cēloņi balss traucējumiem var būt ļoti dažādi. Piemēram, balsene var tikt mehāniski bojāta ķirurģisku vai nelaimes gadījumu dēļ, piemēram, dažādu balsenes jaunveidojumu likvidēšanas (piemēram, polipi, mezgliņi, cistas) vai skrimšļu lūzumu gadījumā. Balss traucējumus var izraisīt arī vokāls nogurums, kad balss ir pārslogota, piemēram, kliedzot vai vienkārši ilgstoši skaļi lietojot balsi. Balss traucējumus var novērot dažādās trauksmes vai depresijas gadījumos, kad cilvēks nevar parunāt vai sāk runāt čukstus balsī.

Kas ir riska grupa, kam varētu būt balss traucējumi?

Balss traucējumi var izpausties ikvienam visas dzīves garumā. Piemēram, bērniem balss traucējumi var rasties pārslodzes gadījumā, ja ir neatbilstoša balss noslodze vecumam, forsēta dziedāšana korī, adenoīdi utt. Riska grupā ir arī skolotāji, dziedātāji, smēķētāji, cilvēki ar neiroloģiskām problēmām u.c.

Kur vērsties pēc palīdzības? Vai ir vingrinājumi, kurus veicot, var novērst problēmu?

Ja ir aizdomas par balss traucējumiem vai parādās kādi no minētajiem simptomiem, kas ikdienā sāk traucēt, pēc palīdzības var vērsties pie otorinolaringologa vai audiologopēda. Katrs gadījums ir jāizvērtē individuāli, jāveic pilna diagnostika, lai tālāk varētu noteikt individuālu terapijas plānu. Atkarībā no balss traucējuma iemesla un smaguma pakāpes tiek lietoti medikamenti, veikta ķirurģiska iejaukšanās (ja tāda nepieciešama) un izveidots vingrinājumu plāns.

Vai ir iespējams novērst balss traucējumus?

Protams, ka balss traucējumus var arī novērst, rūpējoties par savu balsi un ievērojot tās higiēnu. Piemēram, lietojot ūdeni, tādā veidā mitrinot balss saites, nesmēķēt, vēdināt telpas, nekliegt un nepārpūlēt savu balsi, sadalīt balss slodzi (ja lekcijās jārunā vairāk, tad brīvajā laikā to var ierobežot). Arī apkārtējai videi ir liela ietekme, piemēram, ja cilvēkam darbs ir putekļainā vidē, viņam ir jāpasargā elpceļi un balsene, lietojot speciālas maskas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!