Foto: Shutterstock
Iesnas, klepus, nogurums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, sāpes kaulos ir piespiedušas atteikties no ikdienas gaitām un palikt gultā zem segas. Vai tā ir gripa vai tikai saaukstēšanās jeb akūta respiratora saslimšana (ARS), to katrs jautā gan sev, gan ārstam. Ir svarīgi zināt un atpazīt gan saaukstēšanās, gan gripas pirmos simptomus.

Saaukstēšanās ir salīdzinoši vieglāka augšējo elpceļu (respiratorā) saslimšana nekā gripa. Ja saaukstēšanās no ikdienas gaitam atteikties liek un slikta pašsajūta saglabājas dažas dienas, tad ar gripu ir jāslimo no dažām dienām līdz pat nedēļām. Gripa - vienalga vai tā ir ikgadējā sezonālā gripa vai kāds cits gripas vīruss - var radīt smagas komplikācijas, piemēram, plaušu karsoņa veidā, un to var nākties ārstēt arī slimnīcas apstākļos.

Saaukstēšanās simptomi

Saaukstēšanās biežāk sākas ar iekaisušu kaklu, tas tāds ir vismaz dažas dienas. Vēlāk kakla sāpēm pievienojas arī aizlikts vai pilošs deguns, klepus. Pieaugušajiem var būt neliels drudzis, lai gan tas ir reti. Augsta temperatūra pie saaukstēšanās biežāk ir vērojama maziem bērniem.

Vidēji saaukstēšanās ilgst nedēļu. Pirmajās trīs dienās cilvēks ir vīrusu mājvieta un, ja netiek ievērots gultas režīms, savus notvertos slimības izsaucējus itin viegli var nodot tālāk gan saviem kolēģiem, gan ģimenes locekļiem, gan dienā sastaptajiem cilvēkiem veikalos, transportā un citur. Tādēļ arī ārsti parasti rekomendē pārtraukt savas ikdienas gaitas un palikt mājās, lai atpūstos. Organisms ir noguris no nemitīgā skrējiena un dažas atpūtas dienas tas ir pelnījis.

Ja saaukstēšanās simptomi nepazūd aptuveni nedēļas laikā, saslimšana ir nopietnāka - iespējams, tā ir  kāda bakteriālā infekcija un ārstam būs jānozīmē antibiotiku kurss.

Gripas pazīmes

Gripas pazīmes ir līdzīgas kā pie saaukstēšanās, taču gripa sākas ļoti strauji. Gripai ir ļoti īss inkubācijas jeb slēptais periods, kad gripas slimnieks ir bīstams apkārtējiem, jo ir infekciju avots. Pēc kontakta ar gripas slimnieku var saslimt jau pēc 1-2 dienām. Gripa sākas ļoti strauji, var pateikt pat stundu, kad esi saslimis. Pēkšņi parādas stipras galvas sāpes, sevisķi pieres  - deniņu rajonā, tad paaugstinās temperatūra līdz 39° - 40° C ar drebuļiem, drudzi. Šiem simptomiem pievienojas sāpes acu ābolos un lauzoša sajūta kaulos, sāpes muskuļos un locītavās, gaismas nepanesība, reiboņi, kasīšanās sajūta aiz krūšu kaula un aizlikts deguns. Nākamajās dienās pievienojas sauss kairinošs klepus, nelielas iesnas. Pati slimība ilgst 2-7 dienas.

No saslimšanas ar gripu, ļoti jāuzmanās slimniekiem pēc 60 gadu vecuma un slimniekiem ar hroniskām slimībām, jo pēc gripas var ātri pievienoties komplikācijas, bakteriāla infekcija, piemēram, plaušu karsonis vai paasināties esošās slimības.

Salīdzinot, var teikt, ka saaukstēšanos jeb ARS izsauc citi vīrusi, inkubācijas periods parasti ir garāks. Slimība sākas pakāpeniski, temperatūra būtiski nepaaugstinās, reti pārsniedz 38,5° C. Drebuļi mēdz būt reti. Ir iesnas un apgrūtinata elpošana caur degunu, biežs simptoms ir šķavas, kasīšanās sajūta kaklā. Klepus ir vājš vai mērens. Vispārējais stāvoklis slimniekam parasti nav smags.

Piedāvāju nelielu gripas un saaukstēšanās simptomu tabulu


Simptomi

Saaukstēšanās

Gripa

Drudzis

Dažkārt, parasti viegls, neliels

Vienmēr. paaugstināta temperatūra līdz 39° - 40° C. Ilgst 3-4 dienas.


Galvassāpes

Dažkārt

Bieži

Vispārējas ķermeņa sāpes

Nelielas

Vienmēr, bieži sāpes ir stipras

Nogurums, vājums

Dažreiz

Vienmēr, ilgst 2-3 nedēļas

Pilnīgs spēku izsīkums

Nekad

Vienmēr, parasti novērojams slimības sākuma posmā

Šķavas

Vienmēr

Dažkārt ir novērojams

Iesnas

Parasti ir

Dažreiz

Iekaisis, sāpošs kakls

Vienmēr

Dažkārt ir novērojams

Klepus, diskomforta sajūta krūtīs

Viegls vai vidējs, biežāk sauss klepus

Vienmēr un kļūst arvien stiprāks





Jebkurā gadījumā - pareizo saslimšanas diagnozi noteiks ārsts. Ārsts arī nozīmēs ārstēšanai nepieciešamos medikamentus un sniegs padomus, kā veiksmīgāk atkal atveseļoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!