Foto: Shutterstock
"Esmu 23 gadus jauna, bet kopš pamatskolas beigšanas (kad obligāti bija jāiziet vajadzīgie ārsti) neesmu bijusi pie ginekologa. Es apzinos to, ka tas nav pareizi un labi, jo man ir svarīga sava veselība un nākotne, bet... Kā saka, pirmā reize jau ir tā svarīgākā, bet man tā bija tik emocionāli sāpīga, ka par to pārdzīvoju joprojām.

Ārste uzskatīja, ka man ir seksuālas attiecības, kaut tā nebija un es nemeloju, bet viņa man neticēja. Vizīte bija kā nopratināšana - nemelo, kāpēc tu melo, utt. Tolaik man bija vien 16 gadu - tas taču nenozīmē, ka tādā vecumā to dara visi!

No tā brīža manī ir apjukums - vai ārsts, kas rūpējas par sievietes intīmo veselību, palīdz vai tomēr biedē? Es savu nevainību zaudēju, kad biju 21 gadu jauna un līdz šim man arī ir šīs attiecības. Es pati vēlos zināt un pārbaudīties, ka man viss ir kartībā un esmu vesela, bet man ir bailes no šī ārsta - vai tikai es atkal ar kaut ko tādu nesaskaršos un tad jau šoreiz tas būtu - kāpēc tad nāc tik vēlu, kur biji agrāk utt.?

Jau kādu laiku dzīvoju ārzemēs, bet parasti pie ārstiem eju Latvijā. Kad aizbraucu uz Latviju, esmu apņēmusies, ka iešu pie ārsta pierakstīties, bet, tiklīdz esmu poliklīnikā, dzirdu toreizējās ginekoloģes balsi un vairs nespēju neko izdarīt.

Mans draugs ir ļoti saprotošs, un viņš vienmēr rūpējas, lai man viss būtu kartībā. Apjautājas, vai esmu bijusi pie ginekologa un kad jāiet nākošreiz, bet es no šīs tēmas izvairos, sakot, ka viss ir kārtībā.

Kā man pārvarēt šīs iekšējās bailes, sāpes? Kur man rast pārliecību, ka mani sapratīs? Ka mani nenosodīs un es atkal nejutīšos nobiedēta?" šādu jautājumu portālam "Delfi" uzdod kāda lasītāja.

Atbild psihoterapeite Benita Griškeviča

Labdien! Varat pieteikties pie cita ārsta. Lai pieteiktos, varat neiet uz poliklīniku, bet darīt to pa telefonu. Pat ja poliklīnikā Jūs piemeklēs panikas lēkme, ziniet, ka tā nav nāvējoša un pāries. Pie ārsta Jūs nākat ar savu vajadzību, tāpēc ir pilnīgi pieļaujami ārstam pateikt, kādu emocionālu attieksmi vēlaties.

Kad patiesi kaut ko vēlamies, meklējam iespējas. Ja nevēlamies, meklējam (un atrodam) aizbildinājumus. Ja Jūsu patiesais nolūks ir turpināt vainot šo dakteri par septiņus gadus veciem notikumiem, pārliecību, ka jutīsieties saprasta, Jūs varat neiegūt nekad.

Un teorētiski pastāv iespēja, ka jutīsieties pazemota šā vai tā, - jau no tā vien, ka jāveic ginekoloģiska izmeklēšana, ja esat tik ārkārtīgi jūtīga. Palīdzēt aiziet līdz ārsta kabinetam un atvērt šīs durvis var Jūsu veselais saprāts, paļaujieties uz to.

Ja tas, ko lasāt, Jūs neiedrošina, iespējams - vajadzīga nopietna saruna par dziļākiem Jūsu baiļu un jūtīguma cēloņiem.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!