Foto: AP/Scanpix
Jau no agras bērnības cilvēkam māca tādu gudrību: ja vēlies labi izgulēties, nepieciešams gulēt astoņas stundas diennaktī. Diemžēl, kad izaugam, nākas secināt, ka šis šķietami vienkāršais likums nestrādā. Darbdienā uzkrāta stresa dēļ mēs nevaram aizmigt, nevaram laikus pamosties, guļam trauksmainu miegu, no rīta ceļamies "kā caur gaļasmašīnu izlaisti". Portāls "Delfi" no dažādiem ārzemju interneta avotiem apkopojis 10 tipiskākās kļūdas, kas traucē izgulēties un tādējādi negatīvi iespaido mūsu dzīves kvalitāti.

'Vēl piecas minūtītes'


Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja modinātājpulkstenis ir jau nozvanījis, nekādā gadījumā neuzstādiet to uz vēlāku laiku. Vēl piecas minūtītes (un pēc tam vēl piecas, un vēl...) miega vai pat vēl ļaunāk - pusnomoda - kuras jums sniedz šāda modinātāja signāla pāruzstādīšana, nerisinās jūsu neizgulēšanās problēmas. Tieši pretēji - jūsu organismam kļūs vēl sliktāk. Zinātniski pētījumi pierāda labsajūtu visas dienas garumā ļauj saglabāt vienmērīgs miegs. Labāk, noskanot modinātāja zvanam, uzreiz celties.

Noteikta gulēšanas režīma trūkums


Foto: PantherMedia/Scanpix

Mūsu organismam daudz vieglāk ir tikt galā ar nelielu neizgulēšanās sajūtu, ja cilvēks ik dienas dodas uz dusu vienā un tajā pašā laikā. Savukārt, ja sevi spīdzina ar mēģinājumiem iet gulēt, piemēram, pirmdien ap pusnakti, otrdien ”Panorāmas" laikā, bet trešdien divos naktī, tad organisms sadumposies. Nojaukts bioloģiskais ritms - drošs ceļš uz nogurumu un bezmiegu.

Pie šīs pašas kļūdas pieskaitāmi mēģinājumi brīvdienās ”atgulēt" stundas, kas nav tikušas veltītas miegam darbdienās. Tas pats attiecas uz tiem, kas sestdienas naktīs atļaujas ilgāk sēdēt pie datora vai televizora, un pēc tam visu svētdienu vārtās gultā. Rezultāts pazīstams - naktī uz pirmdienu normāli aizmigt neizdodas, un pirmdien, kā tanī senā dziesmā - sākas viss no gala.

Kofeīns kā miega problēmu cēlonis


Foto: PantherMedia/Scanpix

Kafijas vai stipras tējas cienītāji pat nepamana, cik bieži viņi sev ielej jaunu un jaunu tasīti iemīļotā dzēriena. Un diez vai zina, cik bīstams noziegums pret veselīgu miedziņu ir kafijas lietošana dienas otrajā pusē.

Kofeīns negatīvi iedarbojas uz miega ”ātro fāzi", liekot cilvēkam pēc pamošanās justies vēl sliktāk nekā pirms iešanas gulēt. Tāpēc vislabāk dzeriet kafiju vai tēju pirmajā dienas pusē, jo kofeīns iedarbojas uz organismu tikai 12 stundas pēc tā lietošanas! Pēcpusdienā un vakarā lietojiet dzērienus, kas nesatur kofeīnu!

Stress un domāšanas negatīvisms


Stress ir viens no galvenajiem miega problēmu cēloņiem. Mētāšanās pa gultu, izmisīgi domājot, ko vajadzētu paveikt un ko ne, vai kāpēc sanāca tā un nevis citādi, nekādi nepalīdz mierīgai aizmigšanai. Cilvēka organisms, kas atrodas stresa stāvoklī, izdala vielas, kas pretojas miegam. Centieties vismaz stundu pirms došanās gulēt jau sākt attīrīt galvu no smagām domām - palasiet iemīļotu grāmatu, ieejiet siltā vanniņā, atslābstiet! No cilvēka, kas domā, kā visu paspēt, pārvērtieties vienreiz par cilvēku, kurš patiešām visu paspēj, jo enerģiju tam dod laba izgulēšanās!

Diendusa

Lai cik dīvaini neliktos, arī diendusa var negatīvi ietekmēt spēju aizmigt vakarā. Diendusa sagroza dabiskos cilvēka miega ritmus un rezultātā vakaros jāvandās pa gultu, nespējot aizmigt. Tomēr tas nenozīmē, ka pa dienu kategoriski aizliegts gulēt. Ja ļoti, ļoti gribas drusku iesnausties un tādā veidā atgūt spēkus, tad, pirmkārt, nedariet to vēlāk par pulksten četriem pēcpusdienā, otrkārt, diendusai nevajadzētu ilgt vairāk par 30 minūtēm.

Pārāk gaišs


Foto: stock.xchng

Lai aizmigtu pēc iespējas ātrāk, vajadzīga pilnīga tumsa. Tā nav tikai tautas gudrība, bet to apstiprinājuši zinātniski pētījumi. Tā, piemēram, amerikāņu speciālisti veica pētījumus ar pelēm, liekot tām gulēt pilnīgā tumsā, pustumsā un gaismā. Izrādījās, ka pat neliela gaismas klātbūtne dzīvnieciņiem liek justies nemierīgiem, depresīviem. Cilvēks jau ne ar ko šajā ziņā neatšķiras no pelēm: pēc neirobiologu domām pat naktslampiņas gaisma mainīs organisma ķīmisko līdzsvaru. Tāpēc, ja dzīvojat pilsētā, kur visapkārt ir laternas, reklāmas un citas gaismas, noteikti, ejot gulēt, aizveriet aizkarus!

Saldumi vēlu vakarā


Foto: stock.xchng

Pirms miega ēst saldumus - tas nozīmē ne tikai ļauni izturēties pret jūsu figūru, bet arī negatīvi iespaidot iespēju veselīgi aizmigt. Liela cukura deva var kļūt par nemierīga miega cēloni: jūs bieži modīsieties un pēcāk uz darbu dosieties pavisam sadudzis. Tāpēc, ja pirms miedziņa vēlaties kaut ko iekost, pārliecinieties, ka tas ir olbaltumvielu produkts (piemēram, neliels liesas gaļas gabaliņš, zivs, ola). Drīkst iedzert nedaudz silta piena, apēst jogurtu, vai dažus riekstus. Galvenais, lai ēdiens nav ne salds, ne trekns.

Alkohols pirms iemigšanas


Foto: Shutterstock

Glāze vīna pirms gulētiešanas - šādu metodi mēdzam praktizēt visai bieži. Mēs ceram, ka neliels alkohola daudzums palīdzēs mums atslābt, nomest pa dienu uzkrāto spriedzes nastu un veikli iemigt. Daļēji tā tas arī ir: iedzērušais diezgan ātri aizmieg. Taču viss nav tik skaisti. Alkohols no organisma praktiski netiek izvadīts, tikai tieši otrādi - pasliktina sirdsdarbību un pamatīgi samazina ”ātrās fāzes" miega posmus, kuros mēs visvairāk atpūšamies. Šajos apstākļos cilvēks guļ tramīgi un bieži pamostas. Bez tam ķermenis nespēj pilnībā atslābināties, notiek nekontrolējama muskuļu saraušanās, un tas nomoka organismu. Secinājumi? Nedzer vakaros ar nolūku ātrāk aizmigt!

Televizors guļamistabā


Foto: DELFI

Nav, protams, nekā briesmīga, ja šad tad, vērojot kādu ārkārtīgi garlaicīgu filmu, iznācis aizmigt pie televizora. Tomēr nekādā gadījumā nevajadzētu veidot no tā pieradumu vai turēt televizoru guļamistabā. Zinātnieki jau sen ir pierādījuši, ka televīzijas skatīšanās laikā cilvēka smadzenes sāk strādāt tikpat aktīvi, kā, piemēram, nodarbojoties ar sportu. Tas savukārt noved pie miega traucējumiem.

Uztraukšanās par to, lai labi izgulētos

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jo vairāk jūs uztraucaties par kādu problēmu, jo nopietnāka tā jums šķiet. Dažas slikti gulētas naktis (piemēram, sākumā kaimiņam divas stundas gaudoja signalizācija, pēc tam jūs pusnakti vēl domājāt par rīt nododamo projektu), un jums jau sāk šķist, ka laiks sākt lietot miegazāles. Atslābstiet! Palaidiet šo problēmu vējā, ieejiet siltā dušā, padomājiet par labām lietām un aizmiedziet laimīgi!

Saldus sapnīšus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!