Kas ir PMS? Šis saīsinājums nozīmē pirmsmenstruāciju sindromu. PMS izpaužas kā simptomu kopums, ko daudzas sievietes izjūt vairākas dienas pirms menstruāciju sākuma. Šos simptomus izraisa hormonālās pārmaiņas sievietes organismā.
Simptomi

Sieviete, kas cieš no PMS, izjūt visus vai dažus no šeit minētajiem simptomiem:

  • Uztūkums un ūdens uzkrāšanās organismā.
  • Jutīgas vai sāpīgas krūtis.
  • Garastāvokļa svārstības.
  • Kāre pēc cukura.

Kā cīnīties ar PMS simptomiem

Lai mazinātu pirmsmenstruāciju sindroma izraisītās nepatīkamās sajūtas, sievietes var izmantot diezgan plašu paņēmienu klāstu, sākot ar vienkāršām izmaiņām ēdienkartē un beidzot ar tādu radikālu metodi kā olnīcu izoperēšana. Tomēr jāņem vērā, ka pēc olnīcu izoperēšanas sieviete būs neauglīga.

Lielākā daļa sieviešu PMS izjūt kā pastiprinātu ūdens uzkrāšanos organismā un garastāvokļa svārstības, kas sākas aptuveni divas nedēļas pirms kārtējām mēnešreizēm. Ūdens uzkrāšanās organismā parasti izpaužas kā svara pieaugums, pietūkuma sajūta un arī jutīgas krūtis.

Paradoksāli, taču ar šo simptomu var cīnīties, uzņemot vairāk šķidruma. Taču tam jābūt ūdenim, nevis kokakolai. Tūskas simptomus palīdz mazināt arī izvairīšanās no kofeīna un alkohola, kas izjauc organisma dabisko šķidruma līdzsvaru. Problemātiskāks ir ieteikums izvairīties no sāls lietošanas, jo, ja tiks samazināts apsēstās sāls daudzums, tad organisms centīsies atgūt līdzsvaru, pastiprināti aizturot uzņemto sāli.

Pirmsmenstruālā posma hormonālās izmaiņas organismā ietekmē cukura vielmaiņu asinīs. Šīs izmaiņas rada svārstīgo garastāvokli. Lai mazinātu šī simptoma izpausmes, sievietēm rodas kāre pēc cukura un saldumiem. Pētījumi liecina, ka sievietes, kam PMS izpaužas smagāk, savā ēdienkartē parasti iekļauj vairāk vienkāršā cukura produktu.

Šajā gadījumā būtu ieteicams šos vienkāršos cukurus aizstāt ar ogļhidrātiem, kas tiktu apēsti visas dienas laikā nelielās devās. Ogļhidrāti ir cukuri, kam ir sarežģītāka struktūra nekā rafinētajam cukuram. Ogļhidrāti mazinās kāri pēc saldumiem un ar to saistītajiem simptomiem. Taču ogļhidrāti asinīs nonāk pamazām un lēnāk nekā parastie cukuri, kas asinīs nokļūst tūlīt pēc to apēšanas.

Tādējādi ogļhidrāti palīdzēs novērst krasās cukura svārstības asinīs, kā arī garastāvokļa pasliktināšanos. Ogļhidrātu uzņemšana ir saistīta arī ar serotonīna līmeņa paaugstināšanos smadzenēs. Serotonīns ir ķīmiska viela, kas tiek izmantota daudzos antidepresantos, piemēram, tādos preparātos kā "Prozac" un "Zoloft". Serotonīns, iedarbojoties uz ķīmiskajiem procesiem smadzenēs, palīdz novērst depresiju.

Ogļhidrātu radīto pozitīvo ietekmi iespējams pastiprināt, regulāri veicot fiziskus vingrinājumus. Lai novērstu PMS simptomus, pietiek pāris reižu nedēļā ātrā tempā nosoļot 1,5 līdz 3 kilometrus. Turklāt šādas aktīvas pastaigas palīdz cīnīties arī ar citām veselības problēmām. Kopumā regulāri fiziski vingrinājumi palīdz mazināt depresiju un novērst garastāvokļa svārstības.

Ogļhidrātu iekļaušanu ēdienkartē un fiziskos vingrinājumus var papildināt arī ar minerālu piedevām pārtikā. Daži mediķi iesaka ik dienas uzņemt 1000 miligramus kalcija, kā arī 400 IU magnēzija. Lai gan klīniski ir pierādīts, ka šīs vielas mazina PMS simptomus, to darbības mehānisms pagaidām vēl ir neskaidrs. Agrāk tika uzskatīts, ka pirmsmenstruāciju simptomus palīdz novērst arī B6 un E vitamīni, taču šo teoriju nav izdevies zinātniski pierādīt. Protams, multivitamīnu lietošana jebkurā gadījumā ir ieteicama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!