Foto: Shutterstock
Kā izrādās, mūsu svaru un fizisko formu ietekmē ne tikai ēšanas paradumi un fizisko aktivitāšu biežums, bet arī mūsu personības tips, kas ir cieši saistīts ar mūsu dzīvesveidu. Šai sakarā piedāvājam "TIME" apkopoto informāciju, kas, iespējams, ļaus tev paraudzīties uz sevi no malas.

Uz sevi vērsta un introverta persona

Foto: Shutterstock

Ja vēlies zaudēt liekos kilogramus, introverts raksturs un neliels egoisms šai sakarā var nākt tikai par labu. Tā kā uz sevi centrētas personas vairāk uzmanības pievērš pašu vēlmēm, diezin vai tavu veselīgo ēdienkarti un ikvakara treniņa plānu apdraudēs līdzcilvēku intereses. Visticamāk, viņi pat pievienosies tavām nodarbēm.

Tiesa, pētījumi liecina, ka introverts raksturs tai pat laikā var radīt arī zināmas problēmas – ja dienas lielāko daļu pavadi vienatnē, taču šāda rutīna tevi tomēr īsti neapmierina, nepatīkamās izjūtas var tikt kompensētas ar ēdienu – neveselīgām uzkodām, saldumiem un jaunu recepšu izmēģināšanu, tā it kā aizpildot vientulības sajūtu.

Kompānijas dvēsele

Foto: Shutterstock

Ir zinātniski pierādīts, ka kompānijas dvēseles krietni biežāk ļaujas kompulsīvām pārēšanās lēkmēm, ēšanai emociju iespaidā un citiem neveselīgiem uztura paradumiem, jo, kā izrādās, sliktāk tiek galā ar stresa situācijām, kas mūs piemeklē ikdienā.

Ja minētais raksturojums atbilst tev, pirmkārt, centies stresu mazināt ar sportošanas vai jogas palīdzību, nevis saldumiem, un, otrkārt, uzturoties draugu kompānijā, piedomā, cik daudz šokolādes gabaliņu vai cepumu tu, izklāstot savus jaunākos piedzīvojumus, iemet mutē!

Impulsīva un spontāna personība

Foto: Shutterstock

Teju katrs no mums ir redzējis vai vismaz lasījis par leģendāro pētījumu, kas 1972. gadā tika veikts Amerikā, tā vadītājiem piedāvājot pētījuma dalībniekiem – bērniem vienu zefīru tūlītējai apēšanai vai divus – ja līdz otrā saņemšanai tiks nedaudz pagaidīts, 15 minūšu laikā neapēdot pirmo našķi.

Rezultātā tika secināts, ka bērni, kuri padevās kārdinājumam uzreiz, nākotnē krietni biežāk sadzīvoja ar liekajiem kilogramiem, salīdzinot ar tiem pētījuma dalībniekiem, kuri atrada gribasspēku, lai pagaidītu.

Jāpiebilst, ka šis novērojums ir gluži loģisks – ja spēsi, piemēram, apēst vien trīs šokolādes gabaliņus, nevis visu tāfelīti notiesāsi uzreiz, liekie apaļumi veidosies krietni lēnāk.

Uzticams cilvēks, uz kuru vienmēr var paļauties

Foto: Shutterstock

Ja vienmēr un visur ierodies laikā, kā arī ievēro noteikumus it visās dzīves jomās, visticamāk, arī tavs svars tiek kontrolēts un tu neciet no liekajiem kilogramiem vai neveselīgiem ēšanas paradumiem. Tiesa, medaļai var būt arī otra puse un, kā teic dietologi, pārmērīgs perfekcionisms var likt tev nemitīgi domāt par jauno ēšanas plānu (gadījumā, ja centies zaudēt svaru), kā rezultātā izsalkuma sajūta mocīs biežāk.

Lai no tā izvairītos, ievies savā ikdienā jaunus paradumus – piemēram, tā vietā, lai bērnus uz skolu vestu ar automašīnu, laiku pa laikam ceļu mērojiet kājām!

Pārmērīgi prasīga personība

Foto: Shutterstock

Ja ciet no pārlieku izteikta prasīguma pret sevi, visticamāk, ikdienišķas neveiksmes pārciet krietni smagāk nekā vairums cilvēku. Tas savukārt var rosināt vēlmi caurkrišanas sajūtu mazināt ar ēdiena palīdzību. Taču pārēšanās tev rada vēl lielāku neveiksminieka apziņu, rezultātā veidojoties ēšanas traucējumiem vai zūdot kontrolei pār pārtikas uzņemšanu.

Cīrulis vai pūce

Foto: Shutterstock

Ja esi pūce, tavs svars, ļoti iespējams, ir palielināts. Pētnieki atklājuši, ka cilvēki, kuri strādā vai mācās nakts laikā, guļot ilgi no rītiem, dienā apēd vidēji par 550 kalorijām vairāk, salīdzinot ar cīruļiem. Turklāt lielākā daļa šo papildus kaloriju rodas no saldumiem, ātrajām uzkodām un organismam nevērtīgiem našķiem.

Protams, arī cīruļiem var būt liekais svars, taču vēlme doties pie miera agrāk, ja naktī gulēts pārāk maz, bieži vien ļauj samazināt ikdienā uzņemto kaloriju daudzumu. Protams, ja vien neciet no niķa mosties nakts laikā, lai ieturētu vēlīnu maltīti ledusskapja spuldzītes gaismā…

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!