Lasītājas jautājums: Man ir 25 gadi (bērnu man vēl nav bijis un abortu arī), nesen, veicot ikgadējo veselības pārbaudi, apmeklēju arī ginekologu. Vizītes laikā atklājās, ka man atkārtoti ir parādījusies čūla uz dzemdes kakla.

Tā man bija jau 21 gada vecumā, taču pati no sevis pazuda. Nu tā ir klāt atkārtoti, bet dakterīte teica, ka tur pašlaik neko nevarot darīt. Mani jautājumi ir šādi:

Kas izraisa šādas čūlas veidošanos? Vai tas ir kas ļaundabīgs? Vai tas nevar ietekmēt grūtniecības iestāšanos? Vai sadzīvojot ar to, man nebūs kādi citi veselības traucējumi? Vai var no tās tikt vaļā bez fiziskas iejaukšanās?

Jau iepriekš pateicos par sniegto atbildi.

Atbild Latvijas Ģimenes centra ginekoloģe dr. Sandra Vītiņa:

Čūlas veidošanos visbiežāk izraisa infekcija, kādreiz tā veidojas, uzsākot dzimumdzīvi, kā arī grūtniecības sākumā. Čūla parasti nav ļaundabīga, bet katru gadu ir jāveic apskates pie ginekologa un jāpaņem analīzes, jo ar laiku var veidoties šūnu izmaiņas. Tās, savlaicīgi atrodot, ātri un viegli var izārstēt.

Grūtniecības iestāšanos čūla neietekmē. Ja analīzes ir labas, tad arī citu veselības traucējumu nebūs. Reizēm čūlas sadzīst pašas, it īpaši, ja tiek likvidēts iekaisums, bet reizēm ir nepieciešama čūlas piesaldēšana vai piededzināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!