Foto: PantherMedia/Scanpix
Viens no iemesliem, kāpēc cilvēki sauļojoties nevēlas izmantot saules aizsargkrēmu, ir pārliecība, ka tad āda neiesauļosies. Āda iesauļosies arī tad, ja tiks lietots saules aizsargkrēms ar ādai atbilstošu SPF staru filtru, taču iedegums veidosies nedaudz lēnāk un vienmērīgāks. Saules aizsargkrēma uzdevums ir aizsargāt ādu no saules ultravioleto staru kaitīgās iedarbības, kā arī novērst vai vismaz samazināt saules radītās sekas uz ādas – pigmenta plankumus, grumbiņas un priekšlaicīgu ādas fotonovecošanos, uzsver kosmetoloģe Zane Java. Tomēr, ja kaitējums ādai jau ir nodarīts, jāveic fotoatjaunošana.

Kosmetoloģe norāda uz tipisku kļūdu, ko pieļauj daudzas sievietes, – veic kāju vaksāciju un pēc tam dodas sauļoties uz pludmali. Rezultātā mēdz izveidoties tik izteikta ādas pigmentācija, ka uz kājām bail paskatīties. Cilvēks šādā situācijā ir diezgan lielā izmisumā un nezina, ko iesākt.
Viens no ātrākajiem veidiem, kā tikt vaļā no saules radītiem pigmenta plankumiem, ir veikt ādas fotoatjaunošanu – procedūru, ar kuras palīdzību var novērst jebkāda veida pigmentus – arī tos, kas radušies grūtniecības laikā, kā arī vecuma pigmentus uz rokām un zem acīm.

"Ādas fotoatjaunošana notiek šādi: kosmetologs ar medicīnisku ierīci iedarbojas uz ādu ar intensīvi pulsējošas gaismas impulsiem, kas satur īpaša gaismas spektra noteikta garuma viļņus.
Pigmenti būtībā ir ādā sakoncentrēts melanīns. Ādas fotoatjaunošanas laikā notiek iedarbība uz ādā esošo melanīnu, līdz ar to tie tiek sašķelti un pēc tam tie uzsūcas," skaidro speciāliste.

Uzreiz pēc procedūras pigments parasti ir nedaudz tumšāks un izskatās kā viegls nobrāzums ar nelielu krevelīti, kas apmēram pēc divām nedēļām nokrīt. Krevelīti gan nekādā gadījumā nevajadzētu knibināt vai plēst nost, jo tad ir risks iedzīvoties jaunos pigmentos. Veicot ādas fotoatjaunošanu, no pigmenta plankumiem parasti izdodas tikt vaļā salīdzinoši ātri – ir tādi pigmenti, kas pazūd jau pēc vienas procedūras, un ir tādi, kam nepieciešamas divas, trīs procedūras.

Ādas fotoatjaunošanai ir vēl viena būtiska priekšrocība – tā spēj dabiski sintezēt ādā kolagēnu, līdz ar to procedūra kopumā uzlabo ādas stāvokli, kļūst elastīgāka, dabiski mitrināta, izlīdzinās sīkās grumbiņas, kā arī sašaurinās poras. Šo procedūru visbiežāk veic sejai, kaklam, dekoltē zonai, taču to var veikt arī ceļgaliem, elkoņiem – jebkurā ķermeņa daļā, kur āda ātrāk noveco. Visātrāk rezultātu var redzēt cilvēkiem, kam ir tā dēvētā ādas fotonovecošanās, āda ir plāna, sausa, ar sīkām grumbiņām un izskatās apvītusi. Taču fotoatjaunošanu bieži veic arī cilvēkiem, kam ir taukaina āda – procedūra savā veidā dezinficē poras un samazina akni.

Ja ir vēlme savest ādu kārtībā līdz vasaras sezonai, vislabāk to darīt tagad, jo fotoatjaunošana ir efektīva tad, ja to veic neiesauļotai ādai. Iesauļotai ādai to veikt nevar, kā arī procedūru neveic, ja vismaz divas nedēļas līdz procedūrai ir lietotas antibiotikas, medikamenti vai uztura bagātinātāji, kas izraisa ādas fotojutību. Tāpat procedūru neveic cilvēkiem, kam ir akūtas ādas saslimšanas, piemēram, grūtniecēm un epilepsijas slimniekiem.

Lai veiktu ādas fotoatjaunošanu, ir nepieciešamas specifiskas zināšanas, pretējā gadījumā ir risks iedzīvoties vēl lielākās problēmas – iegūt ādas apdegumu, pigmentāciju un citas blaknes, tāpēc jāizvēlas sertificēts speciālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!