Foto: Shutterstock
Vai ir iespējams trenēt gribasspēku? Tas ir jautājums, kas nodarbina daudzu prātus, lai vēl konkrētāk varētu izprast cilvēka dabu un paškontroles spējas.

Gribasspēku salīdzinot ar muskuli, iespējams atrast daudz kopīga - tas nogurst no pārpūles, tam nepieciešams sabalansēts uzturs, lai kvalitatīvi funkcionētu, un to tiešām iespējams trenēt.

Zinātniski ir pierādīts, kā šāds treniņš, kas kādam, iespējams, izraisa šaubas un smīnu, patiešām darbojas un uzlabo gribasspēku, raksta willpowered.co. Varbūt ir vērts pamēģināt, vai iespējams uzlabot arī savu gribasspēku? Piedāvājam deviņus "vingrojumus", kā to paveikt.

Velti 10 minūtes dienā meditācijai

Foto: Shutterstock

Meditācija ir pirmais solis, kas palīdzēs izpildīt arī pārējos ieteikumus. Ar meditācijas palīdzību smadzenes tiek trenētas koncentrēties un iemācīties atslābināties, atslēgties no apkārt notiekošā.

Pētījumi rāda, ka jau pēc divām, trim meditācijas dienām, smadzenes spēj labāk koncentrēties, cilvēkam ir vairāk enerģijas, tiek uzlabotas darba spējas un samazināts stress.

Sēdi taisnu muguru

Foto: Shutterstock

Strādājot birojā, kur lielāka daļa no mums arī pavada ikdienu, viss tiek paveikts sēdus. Katrreiz, kad cilvēks sevi pieķer, sēžot nepareizi, iespējams ērtākā pozā, kas kaitē muguras veselībai un liek pārlieku atslābināties, tādējādi ietekmējot arī darba prasmes un pienākumu paveikšanas ātrumu, jāiztaisno mugura un jāapsēžas pareizā pozā.

Šis vienkāršais treniņš uzlabo cilvēku gribasspēku un kontroli pār savu ķermeni, jo dažas dienas vēlāk šim vingrinājumam jau jāziedo krietni mazāk enerģijas un laika. Cilvēks pie pareizas sēdēšanas pozas ātri pierod. Ja tik vienkāršs piemērs šķiet muļķīgs, pamēģini arī savā darbā vai mājās pāris dienas pievērst uzmanību sēdēšanas pozai.

Pieraksti visu, ko apēd

Foto: Shutterstock
Zinātniski pierādīts, ka cilvēki, kas lieto "apēstā dienasgrāmatu", vislabāk prot sevi kontrolēt arī citos veidos. Ēšana ir viena no patīkamākajām nodarbēm, un dažam pusdienu pārtraukums ir vienīgais mērķis, kā dēļ izturēt garo darba dienu, tāpēc nereti parādās vēlme našķēties arī ēdienreižu starplaikos. Ja tā, tad jāizvēlas veselīgi našķi, nevis "ogļhidrātu bumbas".

Pastāv dažādas aplikācijas, ja kāds labāk savu apēsto iegrāmato elektroniskās ierīcēs, nevis plānotājā.

Vismaz vienu stundu pamēģini strādāt ar otru roku

Foto: Shutterstock

Izmantojot dominanto roku, ar kuru pierasts strādāt ikdienā vairāk, cilvēks darbojas automātiski, bet, veicot ierastās darbības vismaz vienu stundu ar otru roku (varbūt ne gluži strādāt pie darba galda, datora vai rakstīt svarīgus dokumentus, jo tas varētu nepatikt priekšniekam un šādi iespējams viegli pazaudēt darba vietu), piemēram, vadot datora peli, nepieciešams papildu gribasspēks, lai ierastās darbības paveiktu korekti un nepieciešamajā ātrumā.

Zinātniski pierādīts, ka, pildot vienkāršas ikdienišķas darbības ar otru roku vismaz stundu, tiek trenētas smadzenes un izturība, jo bieži neizdevušās kustības cilvēku var viegli aizkaitināt, lai tas nenotiktu, palīdzēs iepriekš pieminētā meditācija, kas iegrožo liekas negatīvas emocijas un atbrīvo prātu.

Uzlabo savu runasveidu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nosaki (pāragrus) padarāmo darbu termiņus

Foto: Shutterstock
Visi atceras skolas laikus, kad mājasdarbi tika pildīti pēdējā brīdī un, augstskolas eksāmeniem gatavojoties, nomodā pavadīta visa nakts.

Zinātniski pārbaudīts, ka tieši šajā "pēdējā brīdī", kad visa koncentrēšanās tiek veltīta vienam uzdevumam, cilvēka produktivitāte un darbs tiešām uzlabojas. Līdzīgi darbojas arī gribasspēks, ja ir pārliecība, ka, lai paveiktu uzdoto, ir pienācis pēdējais brīdis un atkāpšanās ceļa vairs nav, gribasspēks uztrenējas, rodas pēkšņa enerģija, koncentrēšanās spējas. Reti darot lietas pēdējā brīdī, tās tiek padarītas sliktāk nekā, pavadot pie uzdotā vairākas stundas, kuru laikā tiek ieturētas pusdienas, pauzes, paveikti blakusdarbi.

Turpmākajām dienām izveido sev ne tikai darbā, bet arī mājās, neatliekamo darbu sarakstu un nosaki pēdējo brīdi, līdz kuram tas ir jāpaveic. Ja priekšnieks atskaites pieprasa piektdien pulksten 17, mēģini tās aizpildīt jau līdz pusdienu pārtraukumam vai iepriekšējā vakarā.

Šādi, sadalot laiku, līdz kuram nepieciešams paveikt darbus, atrodas vairāk brīva laika, rodas paškontrole un, protams, tiek uztrenēts gribasspēks. Neaizmirstot svarīgu faktu – tik cēlu mērķu vārdā tiek paveikti arī uzdevumi, kas mocījuši jau dienām vai pat nedēļām un mēnešiem.

Uzskaiti tēriņus

Foto: LETA

Līdzīgi kā daudzi ikdienā neseko līdzi apēstajam, tā arī tēriņi netiek pierakstīti.

Pat, ja cilvēks nav izlēmis ietaupīt naudu, kas arī ir labs treniņš gribasspēkam, zinātniski pierādīts, ka, pierakstot ikdienas tēriņus, gribasspēks tiek trenēts, jo jāatzīstas pašam sev cik, iespējams, ikdienā daudz naudas tiek tērēts nevajadzīgos sīkumos un arī pats pierakstīšanas process uzlabo atmiņu un trenē gribasspēku, savaldību un atbildības sajūtu.

Paņem uz darbu ko gardu un visu dienu no tā atsakies

Foto: Shutterstock

Prasme pateikt "nē" ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā uztrenēt gribasspēku. Visu dienu, glabājot ko gardu, piemēram, šokolādi un vairākas reizes dienā no tās atsakoties, notiek cīņa pašam ar sevi, ar savām iegribām un raksturu, tas uzlabo gribasspēku.

Lai iemācītos apslāpēt alkas, izdomā atalgojumu, ja visu dienu būsi izturējis bez padošanās iekārei. Zinātniski pierādīts, ka, atsakoties no sīkas iegribas, piemēram, garduma, ko visu dienu nēsā līdzi, vēlāk iespējams atteikties arī no stiprākām iekārēm vai pat atkarībām, piemēram, cigaretēm vai alkohola.

Pajautā sev, kādēļ veic automātiskas ikdienas darbības

Foto: Shutterstock

Viens no pēdējiem uzdevumiem ir atrast atbildes uz jautājumiem, kurus esam aizmirsuši uzdot. Piemēram, nākošajā reizē, kad pieķer sevi darot ko ikdienišķu, piemēram, dodoties kafijas pauzē, pamēģini atbildēt uz jautājumu, kāpēc pie dzēriena liec divas karotes cukura, kādēļ pildīt visus šos deviņus "vingrinājumus" vienlaicīgi, jo tā būs pārslodze. Vajadzētu sākt ar vienu paņēmienu un, tad pēc paša sajūtām, pēc dažām dienām vai nedēļas, pievienot nākamo, līdz tiek izmēģināti visi deviņi.

Gribasspēku iespējams uztrenēt, viss atkarīgs no tā, cik ļoti pats cilvēks to vēlas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!