Vai tie būtu no tava iecienītā restorāna mājās paņemtie mielasta pārpalikumi, vakardien neapēstā gaļas šķēle, vai neparedzēts pārpalikums no ātrajā ēstuvē paņemtā, ēdienu pārpalikumi mūsu ikdienā ēdienkartē ieņem arvien lielāku vietu.
Un teiksim kā ir – lielākajai daļai no mums labprāt nobauda ēdienu pārpalikumus. Ne tikai tādēļ, ka bieži ēdiens otrā dienā tiešām garšo labāk (jo garšu buķete ir saplūdusi vienotā veselumā), bet arī tādēļ, ka tā ļauj aizņemtiem cilvēkiem izbrīvēt vakaru un atteikties no jaunas maltītes gatavošanas.

Šeit minēti īsi padomi ēdiena pārpalikumu uzglabāšanā un atkārtotā uzsildīšanā. Ievēro šos nosacījumus un ēdienu pārpalikumi joprojām kulinārijā būs tavi labākie draugi:

  • Divu stundu laikā ēdienu pārpalikumus ieliec ledusskapī, vai sasaldē tos.
  • Ēdienu pārpalikumus ātri atdzesē. Pirms likšanas ledusskapī vai saldētavā lielus gaļas gabalus sagriez un saliec paciņās atbilstoši porciju lielumam. Izmanto mazus traukus sautējumu uzglabāšanai.
  • Pie ēdienu pārpalikumiem pieliec zīmītes ar to ievietošanas datumu. Trīs līdz četru dienu laikā apēd ledusskapī ielikto, vai arī sasaldē palikušo.
  • Reizi nedēļā pārbaudi ledusskapja saturu un izmet vecos ēdienu pārpalikumus. Ja par kādu ēdienu šaubies, izmet to nešauboties!
  • Ēdienu pārpalikumus karsē līdz tie ir viscaur pamatīgi uzkarsuši.
  • Lai ēdiena uzkarsēšana mikroviļņu krāsnī būtu droša:
    • Pārsedz ēdienu pārpalikumus ar ventilējamu aizvākojumu.
    • Ēdiena karsēšanas laikā to rūpīgi samaisi un apgrozi, ļaujot pamatīgi izkarst.
    • Pēc karsēšanas samaisi ēdienu vēlreiz.
    • Pēc karsēšanas ļauj ēdienam nostāvēties 5 minūtes.
  • Nekad nesildi ēdienu pārpalikumus uz ļoti lēnas uguns. Pakāpeniska uzsilšana veicina baktēriju vairošanos.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!