Jautājums: Labdien! Mans jautājums: Vai ir daudz zāļu, kas ietekmē vīrieša reproduktīvo sistēmu negatīvi? (Piemēram, "Metoprolol".)

Atbild Dr. Daiga Baranovska:

Medikamentu blakusefekti ietekmē vīriešu auglību daudz biežāk nekā to iedomājas. Parasti to neapzinās, pirms netiek veikta vīrieša izmeklēšana neauglīgiem pāriem. Pārejoša vai pastāvīga vīrieša neauglība medikamentu lietošanas laikā tiek novērota, ja tiek ietekmēta kāda no sekojošajām funkcijām: spermatoģenēze, spermas nobriešana, pārvietošanās, vielmaiņa vai kustīgums, sēklas sašķidrināšanās, tilpums, akrosomu reakcija vai olšūnas penetrācijas spēja.

Vislabāk zināmi ir spermatoģenēzes traucējumi, tieši nomācot dzimumšūnas veidojošo epitēliju (antispermatoģenētiskās vielas: citostātiķi, imunosupresanti, psihofarmakoloģiskas vielas, antibakteriālie līdzekļi) vai netieši ietekmējot saikni starp hipotalamu, hipofīzi un dzimumdziedzeriem (hormoni: estrogēni, gestagēni, androgēni, anabolie aģenti, antiandrogēni).

Spermatozoīdu pārvietošanos var ietekmēt neiroleptiķi, tricikliskie antidepresanti, antihipertenzīvie medikamenti un gangliju blokatori.

Spermatozoīdu kustīgumu samazina antibakteriālie līdzekļi, psihofarmakoloģiskie medikamenti, prettārpu līdzekļi un beta receptoru blokatori (piemēram, Metaprolols).

Tāpat spermatoģenēzi un vīriešu auglību ietekmē arī alkohols un narkotiskās vielas, piemēram, hašišs.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!