Lai gan kafijai ir vairākas ārstnieciskas īpašības, somu zinātnieku veiktais pētījums liecina, ka pārmērīgs kafijas patēriņš var izraisīt reimatiskus kaulu locītavu iekaisumus.
Ilgstošā pētījumā – vairāk kā 15 gadu laikā – tika apkopoti dati par 19 000 cilvēku kafijas dzeršanas paradumiem.

Somu zinātnieki atklāja, ka uz veselību pozitīvi iedarbojas ne vairāk kā trīs kafijas tasītes dienā, bet lielāks patērētās kafijas daudzums jau kļūst par riska faktoru saslimšanai ar reimatismu. Medicīnas žurnāls “Annals of the Rheumatic Diseases” ziņo, ka pārbaudes grupai, kura ik dienas izdzērusi četras vai vairāk tasītes kafijas, divreiz biežāk kā pārējiem parādījās reimatisma simptomi.

Šīs atziņas apstiprināja vēl viens pētījums, kurā bija 7000 dalībnieku. Pārmērīgiem kafijas mīļotājiem, kuri ar prieku izdzer vairāk kā 11 kafijas tasītes dienā, reimatisma pazīmes parādījās pat vēl 15 reizes biežāk nekā iepriekšējai testa grupai.

Vēl nezināma kafijas sastāvdaļa?

Pētījumos noskaidrots, ka izdzertās kafijas daudzums ir tikpat izteikts riska faktors kā citi - vecums, dzimums, smēķēšana un svars, kas veicina reimatisma simptomu parādīšanos. Turklāt Somijas nacionālā veselības institūta (Helsinkos) zinātnieki izteikuši versiju, ka it īpaši nefiltrētā kafijā ir vēl nezināma sastāvdaļa, kas gadu gaitā pastiprina riska faktoru saslimšanai ar locītavu reimatismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!