Foto: Shutterstock

Šajā karstajā vasaras laikā ne vienam vien ir gadījies mosties no rīta vai nakts vidū visam izmirkušam sviedros. Šādos gadījumos tā ir normāla parādība, tomēr regulāra svīšana patiesībā var būt simptoms nopietnai saslimšanai, vēsta portāls sleepdisorders.about.com.

Iespējamie svīšanas iemesli

Augsta ķermeņa vai telpas temperatūra

Visizplatītākais iemesls svīšanai ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, ko var izraisīt saslimšana vai paaugstināta istabas temperatūra. 

Ja guli siltā pidžamā vai esi sasedzies ar biezām segām, kad istabā ir silts, tad svīšana naktī ir pilnīgi normāla parādība.

Miega traucējumi

Traucējoši iemesli, kas ietekmē miega kvalitāti var ietekmēt arī svīšanu naktī. Arī miega traucējumi ir salīdzinoši izplatīts iemesls svīšanai. 

Ja miegā ir grūtības elpot, tad no ķermeņa tiks prasītas lielākas piepūles. Tam aktīvāk strādājot, cilvēks biežāk svīst.

Arī murgošana naktīs var izraisīt panikas lēkmes un svīšanu. 

Menopauze

Sievietēm viens no biežākajiem svīšanas iemesliem ir menopauze. Menopauzes laikā, hormonālo izmaiņu iespaidā, biežāk ir karstuma viļņi. Tas palielina ķermeņa temperatūru, radot svīšanu. 

Alkohola lietošana

Lietojot alkoholu, organisms ar to cīnīsies un centīsies izvadīt to ārā – urinējot vai svīstot. Ar to skaidrojama izteiktā svīšana pēc alkohola lietošanas.   

Medikamentu lietošana

Antidepresanti, insulīns, aspirīns un citi medikamenti arī var būt iemesls tam, kāpēc no rīta pamosties viss mitrs.

Slimības simptoms

Svīšana naktī var būt arī simptoms kādai slimībai. Citi gadījumi ir mazāk bīstami, bet hroniskas svīšanas gadījumā ir jāvēršas pēc padoma pie ārsta. 

Pastiprināta uzmanība jāpievērš gadījumos, ja līdz ar svīšanu novēroti arī šādi simptomi – svara zudums, drudzis.

Iespējamās saslimšanas:

Infekcijas – tuberkuloze, HIV , AID vīruss. Organismam cīnoties ar infekcijām, var paaugstināties ķermeņa temperatūra.
Diabēts.
Vēzis. Pastiprināta svīšana naktī var būt arī simptoms saslimšanai ar vēzi. Visbiežāk svīšana tiek novērota, ja ir saslimšana ar vēža veidu – limfomu.
Neiroloģiskie traucējumi. Nervu bojājumi, kas regulē dažādas ķermeņa funkcijas, var izraisīt svīšanu.
Hipoglimējia. Zems glikozes līmenis asinīs var izraisīt svīšanu.

Arī maziem bērniem bieži vien tiek novērota pastiprināta svīšana nakts laikā. Par ko tas var liecināt lasi: delfi.lv/calis

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!