Foto: Publicitātes foto
Klajā nākusi jauna grāmata 'Ādas veidojumu ābece'. Tā portālu Delfi informē Lietišķās informācijas dienestā. Grāmatā stāstīts, kā cilvēks pats var iemācīties atpazīt dažādus ādas veidojumus, un kādos gadījumos viņam būtu nekavējoties jāmeklē ārsts, lai laikus sāktu ārstēšanu un nesaslimtu ar ādas vēzi, no kura ik gadu mirst arvien vairāk cilvēku.

Par grāmatu Ādas veidojumu ābece 

Āda ir lielākais cilvēka orgāns un tā ir arī dzīvībai svarīgs orgāns, kas nodrošina ķermeņa aizsardzību pret vīrusiem, starojumu, piedalās siltuma regulācijā, ūdens apmaiņā, D vitamīna sintēzē u.c. Savukārt svarīgākais riska faktors, kas rada ādas vēzi, ir ultravioletais starojums, un tieši agrīna ādas vēža diagnostika var glābt cilvēka dzīvību, tāpēc īpaši  tiem cilvēkiem, kuriem darbā un sadzīvē nākas daudz uzturēties saulē, vajadzētu rūpīgi sekot līdzi savas ādas izmaiņām un arī īpaši sargāt ādu no ultravioletā starojuma.

"Cilvēka āda ir salīdzināma ar ģeogrāfisku karti, pa kuru iespējams ceļot un arī atklāt daudz interesanta. Profesionāļu acīs āda ir ne vien iekšējās vides spogulis, bet ļoti lielā mērā arī noteicējs tam, kas sagaida cilvēku nākotnē - kādas ir izredzes, kādas ir perspektīvas," uzsver grāmatas autors Dr. Raimonds Karls. Viņš savā darbā skaidro, kādi ir ādas jaunveidojumi, kā tie izmeklējami un ārstējami, atsevišķi aprakstot dzimumzīmes, seborejiskās un vīrusu kārpas, aktīniskās keratozes un keratoakantomas, ļaundabīgos ādas vēžus - melanomas, bazaliomas, plakanšūnu vēzi.

Par grāmatas autoru

Izdevuma autors Dr. Raimonds Karls ir Veselības centra 4 Estētiskās dermatoloģijas klīnikas vadītājs, dermatologs, kā arī Latvijas Dermaskopijas biedrības valdes priekšsēdētājs. Viņš 1996. gadā absolvējis Latvijas Medicīnas akadēmijas Pediatrijas fakultāti un  1999. gadā - Latvijas Medicīnas akadēmijas rezidentūru dermatoveneroloģijā. Dr. Raimonds Karls beidzis Rīgas Stradiņa Universitātes doktorantūru, Grācas Medicīnas universitātē ar izcilību apguvis apmācības kursu International Dermoscopy Diploma. Viņš ir vairāku publikāciju autors.

Papildinformācija par grāmatu:

http://www.lid.lv/ sadaļas Grāmatu sērijas apakšsadaļā Veselības sērija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!