Foto: Shutterstock
Atzīmējot Krūts vēža mēnesi, Latvijas Onkologu asociācija un Latvijas Onkoloģu ķīmijterapeitu asociācija organizē diskusiju "Metastātisks krūts vēzis. Ko tas nozīmē sievietei, ģimenei, ārstiem, valstij". Tās laikā izvērtēs galvenās slimības ārstēšanas problēmas, vēlamo aprūpes modeli, kā arī to, ko ārsti sagaida no pacientiem, viņu ģimenēm, ko pacienti sagaida no ārstiem un valsts.

Profesors un Latvijas Onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis norāda: "Pēdējos 15 gados saslimstība ar ļaundabīgiem audzējiem pieaug visā Eiropā par aptuveni 30 procentiem. Diemžēl Latvija atrodas to nedaudzo valstu vidū, kurās uz vienu onkoloģisko pacientu atvēlēts vismazāk naudas – vidēji tie ir 50 eiro, turpretī Eiropā viena cilvēka ārstēšanai tiek atvēlēti vidēji 169 eiro."

Krūts vēzis ir biežākais ļaundabīgais audzējs sievietēm Latvijā – risks saslimt ar krūts vēzi ir katrai devītajai sievietei. Ik gadu krūts vēzis tiek atklāts vairāk nekā 1000 sievietēm. Diemžēl, ne visām sievietēm krūts vēzis tiek atklāts agrīnā stadijā, ir pacientes, kurām krūts vēzis ir jau ar metastāzēm. Metastātisks krūts vēzis nozīmē, ka vēzis, kas sākotnēji bija krūtī, ir izplatījies citās ķermeņa daļās (metastazējies).

Profesore, onkoloģe un ķīmijterapeite Alinta Hegmane atzīmē: "Krūts vēzis var būt metastātisks, jau uzstādot diagnozi. 2015. gadā tādi bija 11 procenti gadījumu jeb 129 pacienšu. Diemžēl krūts vēzis var atkal atjaunoties un radīt metastāzes arī vairākus gadus pēc sākotnējās ārstēšanas. Precīzu šādu pacientu skaitu nosaukt nevar, bet tie ir vairāki simti pacientu katru gadu."

"Realitāte ir tāda, ka pat tām sievietēm, kurām krūts vēzis diagnosticēts agrīni, un kuras saņēmušas pilnvērtīgu ārstēšanu, pastāv risks slimības progresijai. Protams, mēs darām visu, lai vēzis neatgrieztos, bet garantijas nav, tāpēc arī slimības progresijas gadījumā jābūt pieejamai ātrai pilnvērtīgai diagnostikai un, ja nepieciešams, sekojošai terapijai," piebilst Eglītis.

Metastātisks krūts vēzis uzskatāms par hronisku slimību. Tāpat kā, piemēram, cukura diabētu, arī metastāstisku krūts vēzi nevar pilnībā izārstēt, bet var ārstēt, samazināt slimības radītos simptomus un pagarināt pacienta dzīvi.

Diskusijā piedalīsies prof. Jānis Eglītis, prof. Gunta Purkalne, prof. Alinta Hegmane, dr. Signe Plāte, dr. Vilnis Sosārs, dr. Aija Geriņa Bērziņa, kā arī pacientu organizāciju, labdarības organizāciju, Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!