Foto: Shutterstock
Mēdz sacīt, ka ir cilvēki ar saldām asinīm, jo šķiet, ka odi un citi insekti viņus ir iecienījuši vairāk nekā pārējos. Izrādās, ka daļa taisnības šādā uzskatā ir, jo pastāv vismaz deviņi iemesli, kas liek insektiem uzbrukt aktīvāk noteiktiem cilvēkiem.

Kā skaidro "Iflscience", odi un insekti izvēlas uzbrukt cilvēkiem, kas elpojot izdala vairāk oglekļa dioksīda, un tie parasti ir cilvēki ar liekā svara problēmām un grūtnieces. Jāpiebilst, ka gaidībās esošas sievietes insektu acīs ir īpaši pievilcīgas arī citu, līdz galam neizpētītu, iemeslu dēļ. Ir noskaidrots, ka odi, kas pārnēsā malāriju, grūtnieces par savu ēdiena avotu izvēlas divreiz biežāk nekā tās, kas nav stāvoklī. Vīrieši insektiem parasti šķiet mazāk pievilcīgi nekā sievietes.

Jo spēcīgāks ir cilvēka ķermeņa aromāts, jo pievilcīgāks tas ir insektiem, tāpēc nebrīnies, ka tad, ja pēc treniņa vai smaga darba, kura laikā svīsti, tevi apsēž odi. Tāpat atceries, ka kukaiņi ir iecienījuši arī alu. Ja būsi dzēris, insektiem šķitīsi pievilcīgāks. Odi retāk traucē cilvēkus, uz kuru ādas ir dažādas baktērijas.

Tāpat pastāv vairākas lietas, ko tu nekādi nevari ietekmēt, piemēram, insekti biežāk izvēlas baroties uz cilvēkiem ar 0 asinsgrupu. Tāpat ir noskaidrots, ka dažu cilvēku āda izstrādā vielas, kas kukaiņus pievilina, bet citiem cilvēkiem ķermenis izdala vielas, kas insektus atbaida. Vainojami var būt arī gēni – tie var noteikt to, cik "populārs" esi insektiem un kā tavs ķermenis reaģē uz to kodieniem.

Farmaceite Ivanda Krastiņa skaidro, ka viens no visiedarbīgākajiem veidiem, kā izvairīties no kodumiem, ir dažādu aromātu izmantošana. Parasti odiem, knišļiem, dunduriem un pat ērcēm nepatīk vielas ar spēcīgu smaržu – dažādu augu ēteriskās eļļas. Visiedarbīgākie aromāti ir eikalipta, Austrālijas tējas koka, piparmētras, anīsa, baldriāna, lavandas, bergamotes un citronellas ēteriskās eļļas. Tāpat labi iedarbojas arī krustnagliņu vai kanēļa eļļa – šie aromāti īpaši piemēroti būs videi, kur atrodas bērni.

Iegādājoties kukaiņu atbaidīšanas līdzekli, uzmanība ir jāpievērš gan to darbības laikam, gan pielietošanas veidam. Noturīgāki un ar ilgstošāku darbības laiku ir tieši uzsmērējamie līdzekļi, kas jāklāj uz ādas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!