Foto: Shutterstock

Olnīcu vēzis ir visbiežāk sastopamais nāves cēlonis ginekoloģisko audzēju grupā, raksta onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks". Tā kā vēža gaita sākuma stadijās ir nemanāma, to nereti atklāj novēloti. Slimību un profilakses centra apkopotā informācija liecina, ka pērnā gada nogalē šī vēža forma bija diagnosticēta 2595 sievietēm Latvijā.

Lai arī ir grūti noteikt, kādas pazīmes liecina par olnīcu vēzi, ir daži veidi, kas varētu palīdzēt to atklāt ātrāk. "Prevention" raksta, ka olnīcu vēzi mēdz dēvēt arī par "kluso slepkavu" tieši tāpēc, ka tas parasti attīstās bez jebkādām redzamām pazīmēm. Tomēr tas nenozīmē, ka nepastāv neviens simptoms, ko pamanot vajadzētu konsultēties ar ārstu un pārbaudīt savu veselību.

Olnīcas atrodas iegurnī, netālu no urīnpūšļa un zarnām. Audzējam palielinoties, parādās simptomi, ko bieži saista ar dažādām kuņģa un zarnu takta problēmām, piemēram, vēdera uzpūšanās, slikta dūša un gremošanas traucējumi. Dažas sievietes sūdzas par muguras vai vēdera sāpēm. Tāpat var parādīties nepieciešamība biežāk apmeklēt tualeti, apetītes zudums un sāpes iegurnī.

Tieši simptomu pastāvīgums liecina, ka tās nav ikdienišķas un nenozīmīgas veselības problēmas.
Prevention
Speciālisti uzsver, ka ļoti svarīgi ir pazīt savu ķermeni un pievērst uzmanību izmaiņām veselībā. Ikviens no mums izjūt simptomus, kas minēti iepriekš, un tie parādās personām dažādu iemeslu dēļ. Tomēr, ja jūti, ka tie nepazūd dažu nedēļu vai mēneša laikā un ir neraksturīgi tavai pašsajūtai, ieteicams doties pie ārsta. Tieši simptomu pastāvīgums liecina, ka tās nav ikdienišķas un nenozīmīgas veselības problēmas.

Pat gadījumos, kad simptomi ir bijuši ilgstoši, ārsts var tos piedēvēt kādai biežāk sastopamai slimībai. Tad, ja ārsta izvēlētās metodes nebūs efektīvas, un stāvoklis neuzlabosies, ārsts nozīmēs rūpīgākas pārbaudes. Tāpat pārbaudes nozīmēs gadījumos, kad ģenētisku iemeslu dēļ ir paaugstināts olnīcu vēža risks.

Speciālisti uzsver, ka uz ārstu ir jāpaļaujas un nevajadzētu pārsteidzīgi satraukties par vienkāršām vēdergraizēm, kas ilgst vien pāris dienas.

"Dzīvības koks" informē, ka paaugstināts risks saslimt ar olnīcu vēzi ir tad, ja ar to slimojušas tuvas radinieces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!