Foto: AP/Scanpix
Periodiska dermatologa apmeklēšana ir visai noderīgs paradums, jo speciālisti, aplūkojot tavu ādu un sejas izskatu kopumā, var arī pateikt visai daudz par tavu veselības stāvokli. Iepazīsties ar "Women's Health" apkopotajiem faktiem, ko par tavu organismu atklāj āda un tās stāvoklis!

Dzelteni acu baltumi

Ja tavi acu baltumi kļuvuši iedzelteni, ir vērts pārbaudīt aknu darbību – iespējams, tā ir traucēta un tev nepieciešama palīdzība.

Maisiņi zem acīm un to pietūkums

Neveselīgi ēšanas paradumi var radīt liekā ūdens krāšanos organismā, kas savukārt rezultējas sejas un ekstremitāšu tūskā. Tāpat acu pietūkumu un maisiņus zem tām rada alerģijas, kas ietekmē zem ādas esošos asinsvadus un var radīt arī zilos lokus – atceries, ka tie nerodas vien no neizgulēšanās un stresa!

Zilganas smaganas vai apakšstilbi

Ja minētās ķermeņa daļas ieguvušas zilganu nokrāsu, tā var būt negatīva organisma reakcija uz medikamentiem, ko lieto, kā arī zila un pelēka gļotādu un ādas nokrāsa var liecināt par kritiski augstu svina daudzumu organismā.

Hiperpigmentācija vai krāsas zudums

Ādas pigmentus rada ne tikai sauļošanās, bet arī diabēts. Ja tie koncentrējas kakla, padušu un cirkšņu daļā, pārbaudi savu veselību!

Pelēcīga āda

Pelēka āda var liecināt par skābekļa trūkumu organismā, kā arī par sirdsdarbības traucējumiem. Tāpat tā var būt pazīme tādām saslimšanām kā tuberkoloze, plaušu karsonis un arī atsevišķi vēža paveidi. Pelēka āda ir arī mazāk zināms simptoms tādai slimībai kā peritonīts, kas ir vēdera dobuma audu iekaisums, ko izraisa baktērijas vai sēnīte.

Izteikta jutība pret sauli

Āda, kas ir izteikti jutīga pret sauli, lai gan tās fototips to neparedz, var brīdināt par autoimūnām saslimšanās, uzsver speciālisti.

Niezoši pūšļveida izsitumi

Šis ir simptoms dermatītam vai arī celiakijai jeb glutēna nepanesamībai. Izsitumi rodas uz ceļgaliem, elkoņiem, galvas ādas, muguras un pēcpuses, radot niezi un dedzināšanas sajūtu.

Iedegusi āda

Ja tava āda izskatās brūna bez sauļošanās, tas var būt simptoms hemohromatozei jeb tā dēvētajam "bronzas diabētam".

Mūžam sprēgājošas lūpas

Sausas lūpas un to kaktiņi liecina par B grupas vitamīnu trūkumu organismā. Šai sakarā ieteicams ēst tunci, spinātus un zirņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!