Foto: Shutterstock
No eksotiskā augļa kokosrieksta gatavotie produkti nonāk arī līdz mūsu valsts vietējiem veikaliem un kļūst arvien pieprasītāki no cilvēku puses. Un tas izrādās ne bez iemesla, jo kokosriekstam piemīt dažādas vērtīgas īpašības, kas ir ieteicamas cilvēka veselībai.

Kokosriekstu eļļa

  • Kokosriekstu eļļa satur unikālu taukskābju kombināciju, kas piešķir tai tās spēcīgās ārstnieciskās īpašības. 
  • Taukskābes var pārvērsties par ketonvielām. Tām savukārt var būt terapeitiska iedarbība, ja ir smadzeņu traucējumi, piemēram, epilepsija, Alcheimera slimība
  • Kokosriekstu eļļa var arī palielināt enerģijas patēriņu, kas var palīdzēt sadedzināt dažus liekos kilogramus. 
  • Eļļas sastāvā esošā laurīnskābe var iznīcināt baktērijas, vīrusus, sēnītes, palīdzot atvairīt infekcijas. 
  • Kokosriekstu eļļa var arī stabilizēt holesterīna līmeni asinīs, uzlabojot sirds veselību. 
  • To izmanto, lai aizsargātu matus no bojājumiem, ādas mitrināšanai, pievienojot skaistumkopšanas līdzekļiem. 
Kokosriekstu piens

  • Kokosriekstu piens var nogalināt baktērijas, kas izraisa aplikuma veidošanos artērijās, uzlabojot sirds veselību. 
  • Kokosriekstu piena sastāvā ir organismam nepieciešamie minerāli, vitamīni, antioksidanti. No minerāliem tas satur dzelzi, kalciju, kāliju, mangānu, cinku. No vitamīniem tā sastāvā ir vitamīni C un E. 
  • No kokosrieksta iegūto pienu var izmantot ādas veselības uzlabošanai, jo tas tonizē to, atjauno ādas elastību, ārstē alerģijas radītos izsitumus, arī novērš pinnes.
  • To izmanto arī, lai uzlabotu matu veselību un izskatu. 
Kokosriekstu ūdens

  • Kokosriekstu ūdenim ir nedaudz salda riekstu garša. 
  • Salīdzinot ar sporta dzērieniem, tajā ir mazāk kaloriju, nātrija, bet vairāk kālija. Sportistiem ar kokosriekstu ūdeni neiesaka aizstāt parasto ūdeni vai citus sporta dzērienus, uzsverot arī ogļhidrātu trūkumu.
  • Tomēr to rekomendē kā labāku par saldinātajiem dzērieniem, jo galvenokārt satur mazāk cukura, saglabājot saldeno garšu.

Kokosriekstu milti

  • Kokosriekstu miltus iesaka uzturā lietot cilvēkiem, kas slimo ar cukura diabētu. 
  • Milti nesatur glutēnu, padarot šos miltus arī par aizstājēju tiem, kas uzturā nevar lietot kviešu miltus. 
  • Tie satur arī daudz proteīna un šķiedrvielu.

Raksta veidošanā izmantoti materiāli no portāliem: authoritynutrition.com, livestrong.com, webmd.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!