Foto: Shutterstock
Jautājums par izsargāšanos bijis aktuāls dažādos laikos, un mēģinājumi izvairīties no nevēlamas grūtniecības ne vienmēr bijuši droši un veselībai nekaitīgi. Tāpat ir bijuši laiki, kad par kontracepciju bija aizliegts runāt pat ārstiem, bet, neskatoties uz to, izsargāšanās metodes laika gaitā tika attīstītas, padarot tās gan efektīvas, gan ievērojami drošākas.

Jautājumu un atbilžu portāls "Tikaisievietem.lv" piedāvā iepazīties ar ieskatu kontracepcijas vēsturē.

Ņemot vērā kontracepcijas aktualitāti dažādos laikos, ir gluži saprotami pēc iespējas efektīvāku izsargāšanās metožu meklējumi. No nevēlamas grūtniecības sievietes centušās izvairīties jau kopš neatminamiem laikiem. Piemēram, Senajā Ēģiptē 1500 gadu pirms mūsu ēras jauca medu, nātrija karbonātu un krokodilu mēslus, lai pirms akta ievadītu makstī un nosegtu dzemdes kaklu. Senajā Ķīnā konkubīnes indējās ar dzīvsudrabu, svinu. Maksa par šādu dzimstības kontroli bija augsta – sabojāta veselība, nieres, nervu sistēma, plānprātība un smaga invaliditāte.

Pat vēl 20. gadsimta sākumā attīstījās visai dīvaini un pat sievietes veselībai kaitīgi izsargāšanās paņēmieni. Tā 1920. gadā, reklamējot mājas kopšanas un stipru dezinfekcijas līdzekli lizolu, to pasniedza kā ģimenes laimes draugu, aizplīvurotā veidā atgādinot par to, ko toreiz darīja daudzas sievietes, – ar šo līdzekli skaloja maksti pēc dzimumakta. No tiem laikiem ir nācis arī jocīgais padoms maksti skalot ar kokakolu.

Ir skaidrs, ka 21. gadsimtā sievietēm ir nesalīdzināmi vairāk iespēju lemt par savu dzīvi, attiecībām, arī par grūtniecības plānošanu un izsargāšanās metodēm.

Par izsargāšanās metodēm mūsdienās un ar to saistītajiem izplatītākajiem mītiem ir iespējams iepazīties šeit.

No aizlieguma runāt par kontracepciju līdz pirmajai diafragmai


Foto: Shutterstock

1873. gads, Komstoka likums. Lai gan 19. gadsimta vidū ASV sāk ražot prezervatīvus, tomēr tikumības aizstāvju aktivitātes sit augstu vilni. Pateicoties pasta inspektora Antonija Komstoka aktivitātēm, 1873. gadā ASV pieņem likumu, ar kuru tiek aizliegta pat informācijas izplatīšana par kontracepciju. Šis likums to aizliedz pat ārstiem.

1911. gadā Mārgarita Higinsa Sengere sāk strādāt par medicīnas māsu Ņujorkas graustu rajonos. Viņa gan sniedz palīdzību dzemdībās, gan glābj sievietes pēc kriminālajiem abortiem. Seksuālās izglītības un kontracepcijas līdzekļu trūkums izraisa daudz traģēdiju. 1914. gadā Sengere sāk izdot mēnešrakstu Sieviete dumpiniece, kurā raksta arī par izsargāšanos. Komstoka likums joprojām ir spēkā, un Sengerei, lai izvairītos no soda, jāpamet valsts.

1916. gada 16. oktobrī Mārgarita Sengere kopā ar savu māsu Eteli Birnu un draudzeni Faniju Mindelu Ņujorkā atver pirmo ģimenes plānošanas klīniku ASV. To slēdz pēc deviņām dienām, bet Sengeri arestē par kontracepcijas propagandu.

1921. gadā Sengere nodibina Amerikas dzimstības kontroles līgu, kas mūsdienās pazīstama kā visā pasaulē zināma nevalstiska organizācija "Planned Parenthood Federation of Amerika". Joprojām šīs organizācijas galvenie mērķi ir strādāt visā pasaulē, lai nodrošinātu veselības aprūpi un izglītību seksuālās un reproduktīvās veselības jomā. Pamatprincipi, kas tika definēti 1921. gadā, ir aktuāli arī mūsdienās, lai katrai sievietei būtu spēks un brīvība novērst bērna ieņemšanu, izņemot gadījumus, kad turpmāk minētie priekšnoteikumi būtu izpildīti.

1936. gadā Sengere ieved ASV neatļautu kontracepcijas līdzekli – diafragmu. Sākas tiesāšanās. 1937. gadā šīs tiesas prāvas rezultātā ASV dzimstības kontroli atzīst par likumīgu ārsta prakses daļu, un par to varēja sākt mācīt medicīnas skolās.

Kontracepcijas tablešu attīstība līdz mūsdienām


Foto: Shutterstock

Kopš 1960. gada 9. maijā ASV Pārtikas un zāļu pārvalde apstiprināja pirmās orālās kontracepcijas tabletes, ir pagājis ilgs laiks. Zīmīgi, ka pirmajās pretapaugļošanās tabletēs bija vismaz desmit reižu lielāks hormonu līmenis nekā mūsdienu līdzekļos, tāpēc to lietošanai bija daudz izteiktākas blaknes. Līdz ar to virkne pieņēmumu un baiļu, kas saistītas ar kontracepcijas izvēli, sakņojas tieši kontracepcijas tablešu pirmsākumos. Izteiktās blaknes visbiežāk bija saistītas ar lielu hormonu devu.

Tomēr visās jomās zinātne ir attīstījusies milzīgiem soļiem, tieši tāpat arī medicīnā. Kontracepcijas tablešu pilnveide ir virzījusies no lielām uz mazām hormonu devām, lai saglabātu kontraceptīvo efektu, bet ievērojami mazinātu blakusparādības.

Nozīmīga attīstība ir notikusi, meklējot iespējas hormonus sintezēt maksimāli tuvu dabiskajiem hormoniem, lai organisms tos pieņemtu un kontracepcijas tablete papildus vēl sniegtu ieguvumus, mazinot esošās veselības problēmas, piemēram, izteiktus PMS simptomus, sāpīgas un stipras menstruācijas, ārstētu pinnes u.c.

Laikā no pirmās kontracepcijas tabletes līdz šodienai ir veikti pētījumi, kas palīdzējuši attīstīt jaunas kontracepcijas tabletes, kā arī snieguši rezultātus par esošo tablešu efektivitāti, drošību, blaknēm un ieguvumiem. Ginekologiem ir daudz vieglāk strādāt, jo pētījumu dati sniedz informāciju par to, kad konkrētie medikamenti ir piemēroti un kad ir jāizvēlas cits preparāts vai metode.

Mūsdienās ir pieejami vairāk nekā 200 dažādi hormonālo kontracepcijas tablešu veidi, ko lieto ne tikai dzimstības regulēšanai, bet arī dažādu citu veselības problēmu ārstēšanai. Latvijā šobrīd reģistrēti vairāk nekā 50 hormonālās kontracepcijas līdzekļi.

Tie atšķiras gan pēc estrogēnu devas, gan progestīnu veida, devas, attiecībām, kādās tie savienoti ar estradiolu, kā arī – vai tie ir kombinētie preparāti ar estrogēnu vai tīrie progestīni. Vēsturiski to daudzveidība attīstījusies, samazinot estrogēnu diennakts devu un sintezējot aizvien jaunus progestīnus. Kontracepcijas tabletēs var tikt izmantoti apmēram 15 dažādi progestīni.

Gandrīz katrai sievietei atkarībā no viņas organisma īpatnībām un vajadzībām var piemeklēt kontracepcijas tabletes ar piemērotu hormonu devu un progestīnu veidu, kas ne tikai sniegtu kontraceptīvu efektu, bet varētu atrisināt vairākas veselības, labsajūtas un skaistuma problēmas, piemēram, pārmērīgu asiņošanu menstruāciju laikā, pinnes, pastiprinātu apmatojumu u.c. Tieši tālab ir nepieciešams ārsts-ginekologs, kurš, izmantojot savas zināšanas un pieredzi, var izvērtēt, kura kontracepcijas metode ir vispiemērotākā, lai sieviete varētu izbaudīt savu dzīvi un sagaidīt mazuli brīdī, kad ir tam gatava.

Jautājumu un atbilžu portālā "Tikaisievietem.lv" var lasīt plašāku informāciju par sievietes veselību dažādos vecumposmos, tai skaitā par seksualitāti, neauglības jautājumiem, ikdienas kontracepciju, kontracepciju pēc dzemdībām, kontracepciju smēķētājām, dzemdes kakla vēzi, menopauzi, osteoporozi un citām sievietes veselības tēmām, kā arī uzdot jautājumus ārstiem par sev interesējošām tēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!