Foto: Shutterstock
Ja neesi vienīgā, kas savu draugu lokā vēlas atbrīvoties no kāda lieka kilograma, tievēšana, kā kopīga aktivitāte, var šķist ļoti laba doma. Strādāšana kopā, atbalsts un cilvēks, kas patiešām tevi saprot – tās ir lieliskas lietas, ko iegūsi, ja no svara atbrīvosies kopā ar kādu draugu. Tomēr pirms sava ķermeņa aprišu mainīšanu padarīt par kopīgu piedzīvojumu, ievēro, ka tas var būt daudz grūtāk, nekā tu domā.

Ja tievē kopā ar savu labāko draudzeni vai cilvēku, ar ko dzīvo kopā, šī aktivitāte var kļūt par jūsu galveno sarunu tematu, radot papildu stresu un mērķa sasniegšanu padarot grūtāku, raksta "Women's Health". Iedvesmojoties no šī interneta žurnāla, piedāvājam ieteikumus, ko likt aiz auss, ja atbrīvoties no svara plāno kopā ar kādu sev tuvu cilvēku.

Tāpat atceries, ka ne vienmēr brīžos, kad šķiet – nepieciešams notievēt – tas patiešām jādara. Ja esi ar sevi apmierināta un jūties labi gan fiziski, gan emocionāli, iespējams, arī ar tavu svaru viss ir kārtībā. Šeit tu vari iepazīties ar pazīmēm, kas liecina – tev nepieciešams notievēt. Tomēr ir gadījumi, kad labāk ņemt piemēru no tādām apņēmīgām sievietēm kā Ingrīda. Šeit tu vari iepazīties ar viņas stāstu par to, kā iemīlēt sevi un justies laimīgai, par spīti apkārtējo komentāriem un aizspriedumiem.

Izvēlies pareizo draugu

Foto: Shutterstock
Ja vēlies, lai tievēšana ar draugu būtu efektīva, ir jāatceras, ka ir draugi, ar ko, tas izdosies labāk. Ir jāņem vērā tas, cik daudz svara vēlaties zaudēt un vai draugs tevi atbalstīs, neskatoties uz to, kā veiksies pašam. Padomā, vai draugs tevi atbalstīs arī tad, ja pašam savu mērķi sasniegt neizdosies. Tāpat ir svarīgi, lai viņš nesāk lielīties un dižoties par to, ka savu mērķi sasniedzis ātrāk nekā tu.

Atceries, ka šajā gadījumā nav tik svarīgi, vai draugs skrien tikpat ātri kā tu un vai varat sportot kopā. Viņa personība ir daudz nozīmīgāka. Izvērtē, vai tev būs vajadzīgais atbalsts grūtos brīžos, kā arī to, vai pati spēj sniegt.

Pievērs uzmanību arī citu savu draugu uzvedībai, jo, lai cik arī mīloši viņi nebūtu, reizēm paši tuvākie var būt lielākais klupšanas akmens ceļā uz mērķi. Sirsnīgi komplimenti, katru reizi, kad ieminies par vēlmi notievēt, brīnišķīgas vakariņu ballītes un iedrošinājumi pārkāpt noteikumus – tie ir tikai daži no veidiem, kā draugi var kavēt tavu atbrīvošanos no liekajiem kilogramiem. Par to vairāk lasi šeit.

Zini savas vājības

Foto: Shutterstock
Lai cik jauki un interesanti nešķistu izveidot kopīgu plānu un tam sekot, tā ir laba ideja tikai tad, ja ar draugu tevi vieno ne tikai vēlme zaudēt svaru, bet jums ir arī vienas un tās pašas vājības un ļoti līdzīgi paradumi. Ja cilvēki nav vienādi, identiski plāni viena mērķa sasniegšanai nederēs, labāk izanalizēt savas vājības un iespējamos riskus un strādāt ar tiem.

Apziniet savas individuālās vājības un riskus, kuru pārvarēšanai un novēršanai var būt nepieciešama palīdzība. Vienalga, kas tev sagādā grūtības – slinkums apmeklēt sporta zāli, nespēja atteikties no uzkodām vai vēlme krodziņa laimīgajā stundā pasūtīt divus, nevis vienu dzērienu – pastāsti par tām savam draugam. Ja arī viņš dalīsies un pastāstīs par savām grūtībām, daudz labāk varēsiet viens otram palīdzēt tās pārvarēt.

Rīgas Stradiņa universitātes lektore Indra Majore-Dūšele stāsta, ka, lai cilvēks mainītu savu dzīvesveidu un kļūtu veselīgs, sevis izzināšana ir ļoti svarīga: "Lai saprastu, kā motivēt sevi veselīgam dzīvesveidam, sākumā katram sev ir jāuzdod jautājums, vai veselīgs dzīvesveids ir aktualitāte un vai vērtējam sevi kā veselu cilvēku gan no fiziskā, gan emocionālā aspekta. Jāizvērtē savi ēšanas, miega, atpūtas un aktivitātes paradumi, spēja regulēt stresu. Tikai tad, kad šie jautājumi ir apzināti, varam motivēti virzīties uz priekšu sava dzīvesveida uzlabošanā."

Izvirzi reālus mērķus un seko plānam

Foto: Shutterstock
Reālistisku mērķu izvirzīšana un tiem atbilstoša plāna izstrāde ir viens no būtiskākajiem pamatnosacījumiem ceļā uz savu ideālo svaru. Tas palīdzēs gan saglabāt motivāciju, gan nenodarīt pāri savai veselībai. "Live Science" skaidro, ka veselīgi zaudēt ir ne vairāk par 5-10 procentiem svara sešu mēneša laikā. Rezultātiem nav jābūt tūlītējiem, bet vienmērīgiem un ilgstošiem.

Izvēloties draugu, ar ko reizē atbrīvoties no liekā svara, pievērs uzmanību arī viņa mērķiem. Jums nav nepieciešams darīt pilnīgi vienu un to pašu. Tas pat var pat kaitēt, bet labāk izvirzi reālus un veselīgus mērķus un tiecies uz tiem kopā ar draugu, kura pieeja tievēšanai ir veselīga un droša. Ja draugs plāno badoties un zaudēt neticami daudz svara īsā laikā, viņš nebūs tavs labākais sabiedrotais. Meklē cilvēku, kam ir līdzīga pieeja tavējai – tā vienam otru atbalstīt būs vieglāk.

Seko līdzi brīdinājuma zīmēm un ierobežo diskusijas

Foto: Shutterstock
Runāt par mērķiem un kopīgu svara zaudēšanu, lai gūtu motivāciju, ir ļoti svarīgi, tomēr visam ir savas robežas. Ja sarunas un cita veida komunikācija ar draugu vai draugiem, kas arī vēlas zaudēt svaru, tevi iedvesmo un motivē, esi uz pareizā ceļa un kopā ar īstajiem cilvēkiem. Ja jūti, ka tevi nosoda un tu jūties slikti, labāk kopīgo svara zaudēšanu pārtraukt. Tāpat pievērs uzmanību savai rīcībai un centies būt atbalstoša un iedrošini savu draugu cīņai par savu veselību un labsajūtu.

Tāpat pievērs uzmanība tam, lai notievēšana nekļūst par jūsu galveno, vai pat vienīgo sarunu tematu. Pamēģiniet vienoties, ka tikšanās reizē par savu svaru un tā zaudēšanu nerunāsiet ilgāk par 15 minūtēm. Tāpat varat sarunāt reizi nedēļā sazvanīties un šo zvanu veltīt šim tematam, bet pārējā laikā par tievēšanu nerunāt. Svars nedrīkst kļūt par tavas dzīves vai jūsu draudzības centru un galveno sarunu tematu.

Neaprobežojies tikai ar vienu draugu

Foto: Shutterstock
Kopā patiešām ir vieglāk un patīkamāk. Ja tavā draugu lokā ir vairāki cilvēki, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, iesaisti arī viņus! Tā vietā, lai kopā dotos uz kino vai izmantotu kafejnīcu īpašos piedāvājumus, kopā apmeklējiet sporta zāli, pastaigājieties vai dariet kaut ko citu aktīvu. Tā jūs varēsiet vienlaikus parunāt par notikumiem savā dzīvē, darbu un attiecībām, kā arī sadedzināt kalorijas. Tajā pašā laikā jūs visi būsiet izvairījušies no kalorijām bagātām maltītēm un kāda alus kausa vai vīna glāzes.

Sarīko draugiem orientēšanās sacensības pa pilsētu vai vienojaties iepazīt noteiktas vietas, pārvietojoties ar kājām vai velosipēdu. Apmeklējiet dejošanas nodarbību vai dodieties izbraucienā ar airu laivu. Fizisko aktivitāšu, kas nav pārāk nogurdinošas un ko veikt kopā ar draugiem, ir ļoti daudz.

Esi uzticama

Foto: Shutterstock
Atceries, ka tavs draugs uz tevi paļaujas tieši tāpat, kā tu paļaujies uz viņu. Tu nevari gaidīt, ka viņš būs daudz stiprāks par tevi vai pieņems visus tavus lēmumus. Uzticies pati sev un palīdzību draugam lūdz tikai ļoti sarežģītās situācijās, kā arī esi gatava sniegt atbalstu otra cilvēka ķibelēs un grūtībās. Tas palīdzēs gan sasniegt mērķus, gan uzturēt labas attiecības.

"Health" norāda, ka ir vairākas frāzes, ko neteikt cilvēkiem, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Ja pašai tev ar svara zaudēšanu veicas vai tieši pretēji, tev pašai ir paslīdējusi kāja, nepiedāvā našķus cilvēkam, kas turpina ceļu uz mērķi un nekādā gadījumā nemēģini viņu pierunāt apstāties, tāpat nepiedāvā izmaksāt sātīgas vakariņas, nemēģini pierunāt mainīt cilvēka mērķi, nosakot, ka tie daži kilogrami, kas vēl jānomet, jau tāpat neko nemainīs. Izvairies arī ieteikt kādu slavenu super-diētu, jo ilgtermiņā tās reti strādā, nesauc draugu par anorektiķi, neatgādini par iepriekšējām neveiksmēm un nejautā – vai tu to tiešām ēdīsi. Atceries arī, ka svētki un brīvdienas nav iemesls, lai mudinātu draugu paņemt "tievēšanas pauzīti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!