Foto: Shutterstock

Cik daudz cukura dienā drīkst uzņemt un kā noskaidrot, vai netiek uzņemts par daudz – tie ir jautājumi, uz ko vajadzētu spēt atbildēt ikvienam. Ja atbildi uz pirmo var noskaidrot pie speciālista vai neskaitāmos materiālos par veselīgu uzturu, tad uz otro atbildēt var būt krietni grūtāk, īpaši tāpēc, ka pārtikas produktu ražotāju interesēs nav, lai cilvēki zinātu, cik daudz cukura ir viņu piedāvātajos labumos.

"Authority Nutrition" publicējis uztura speciālistes Helēnas Vestas (Helen West) apkopotos ražotāju trikus cukura daudzuma slēpšanai dažādos produktos, pat tajos, kas marķēti kā veselīgi vai diētiski. Izrādās, ražotāji mēdz saukt cukuru dažādos vārdos un novērst patērētāju uzmanību ar mārketinga palīdzību, kā arī izmantot citas viltības.

Dietoloģe Lolita Neimane norāda, ka par spīti visiem trikiem cilvēks, kas rūpējas par savu veselību, var atrast ļoti vienkāršus veidus, kā sekot līdzi uzņemtajam cukuram, lai nepārsniegtu ieteicamo daudzumu, kas ir vidēji 25 grami dienā.

Dažādu cukuru izmantošana

Foto: Shutterstock
Miežu iesals, agaves nektārs, cukurniedru melase – tie ir tikai daži no vārdiem, kādos sauc dažādus cukurus. Iemesls dažādu cukuru avotu izmantošanai, protams, var būt mērķis uzlabot garšu, bet jārēķinās, ka tas var radīt maldīgu iespaidu, ka produktā cukuru daudzums ir neliels.

Vesta uzsver, ka cukuram var būt dažādas formas un nosaukumi, no kuriem daļu cilvēki nezina. Daudzi atpazīst fruktozi, glikozi un saharozi, bet netrūkst arī tādu produktu sastāvdaļu, pēc kuru nosaukuma ir grūti saprast, kas tas īsti ir. Bieži produktiem pievieno arī dažādus sīrupus, kas satur cukuru.

Otrs iemesls, kāpēc cukura saukšana dažādos vārdos un dažādu cukuru izmantošana var radīt maldīgu iespaidu par tā patieso daudzumu produktā, ir secība, kādā jānorāda pārtikas produktu sastāvs. Uz ikviena pārtikas produkta vispirms jānorāda tās sastāvdaļas, kuru produktā ir visvairāk. Daudzu cukuru lietošana ļauj tos pavirzīt sastāvdaļu sarakstā nedaudz tālāk pat tajos produktos, kur cukurs ir viena no galvenajām sastāvdaļām.

Cukurs tur, kur to negaida

Foto: Shutterstock
Tas, ka ēdienam nav saldas garšas, nebūt nenozīmē, ka tajā nav cukura. Dažādas mērces, pilngraudu brokastu batoniņi un jogurti ir tikai daži no produktiem, kas var saturēt ļoti daudz cukura. Ja vēlies pārliecināties par cukura sastāvu produktā, ir jāizlasa tā sastāvs. Ļoti daudz cilvēku nezina, cik daudz cukura uzņem, jo viņiem nav ne jausmas, ka uzturā lietotajiem produktiem ir pievienots cukurs.

Vienai nelielai jogurta bundžiņai var būt pievienoti apmēram 30 grami cukura, bet pilngraudu batoniņi var saturēt ap 15 gramiem cukura. Tas var būt pievienots arī produktiem, kas liekas veselīgi. Jāpatur prātā, ka vārds "veselīgs" automātiski nenozīmē cukura neesamību produktā.

Iepazīstoties ar dažādu produktu sastāvu, "Rutks" pārliecinājās, ka cukurs ir pievienots ne tikai saldumiem. Piemēram, divas galvenās čili mērces sastāvdaļas ir ūdens un cukurs. Arī majonēzē un citos produktos, kas nebūt nav saldi, ir pievienots cukurs. Ļoti maz cukura ir sierā.

Uzmanības novēršana un veselīguma inscenēšana

Foto: Shutterstock
Daži ēdienu ražotāji liek ēdienam izskatīties veselīgākam, cukura vietā pievienojot "veselīgu" saldinātāju. Tas var būt medus, nerafinēts cukurs, sīrups vai kāds cits saldinātājs. Produkta etiķete pat var saturēt informāciju, ka tas nesatur rafinētu cukuru, bet ir jāņem vērā, ka cukurs paliek cukurs. Tas, ka kāds no cukura veidiem liekas veselīgāks, nebūt nenozīmē, ka tas ir jāuzņem lielos daudzumos.

Nereti ražotāji patērētāja uzmanību novērš, izceļot kādu "veselīgu" un "patīkamu" produkta īpašību, piemēram, norādot, ka produktam ir zems tauku saturs vai ka tas ir diētisks. Tauku saturs, kā arī kaloriju saturs šādiem produktiem patiešām bieži ir zemāks, bet nereti garšas uzlabošanas nolūkos ir pievienots papildu cukurs.

Tāpat ieteicams uzmanīgi izturēties pret patiešām veselīgu produktu "uzlabotajām" versijām. Ražotāji bieži izmanto zīmolu, kas ir pazīstams ar veselīgiem produktiem ar zemu cukura daudzumu sastāvā, lai radītu un pārdotu jaunus produktus, piemēram, sākot ražot veselīgas brokastu pārslas ar citu garšu. Atcerieties – cita garša nozīmē arī citu sastāvu.

Iepakojums neskaitāmām porcijām

Foto: Shutterstock
Uz produktu iepakojumiem ir norādīts ne vien produkta sastāvs, bet arī tā enerģētiskā vērtība. Parasti tā uzrādīta vienai porcijai un 100 gramiem produkta. Lai radītu iespaidu, ka produkts nesatur daudz cukura, viena porcija var būt norādīta kā ļoti maza. Tas nozīmē, ka vienā iepakojumā ir vairākas ēdiena porcijas.

Ļoti daudzi cilvēku, nepievēršot uzmanību porcijas izmēram, patiesībā apēd divas vai trīs reizes vairāk. Lai saprastu patieso cukura daudzumu porcijā, ko apēdat, ieteicams izrēķināt, cik porciju ir vienā iepakojumā. Ja to skaits ir ļoti liels, tad reāli uzņemtā cukura daudzums parasti arī ir krietni lielāks.

Zināt, cik jāuzņem, un sekot līdzi

Foto: Shutterstock
Dietoloģe Lolita Neimane norāda, ka, lai saprastu, vai netiek uzņemts pārāk daudz cukura, vispirms ir jāzina, kāds tad ir cilvēkam dienā nepieciešamais cukura daudzums. Tas var būt mazāks, ja cilvēkam nepieciešams zaudēt svaru, bet vidēji tas ir apmēram 25 grami (5 tējkarotes) cukura dienā jeb pieci procenti no dienā uzņemtā kaloriju daudzuma.

Cilvēkus, kas seko līdzi savam uzturam, tai skaitā uzņemtajam cukura daudzumam, viņa aicina rūpīgi iepazīties gan ar produkta sastāvu, gan enerģētisko vērtību. Īpaši būtiski ir izlasīt sastāvu produktiem, kas iepriekš nav lietoti. Neimane norāda, ka būtiski ir sekot līdzi tam, lai nepārsniegtu dienā nepieciešamo cukura daudzumu. "Ja šis daudzums uzņemts ar jogurtu vai brokastu pārslām, tad attiecīgi pie kafijas vai tējas cukurs nav jāliek."

Speciāliste atgādina, ka cukurs nav vienīgā viela, ko cilvēki mūsdienās bieži lieto par daudz un kā sastāvam jāseko līdzi uz dažādu produktu iepakojumiem. Trīs lietas, kuru daudzumam dažādos produktos ieteicams pievērst īpašu uzmanību, ir cukurs, sāls un tauki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!