Foto: Shutterstock
Organisma atūdeņošanās, ilgstoši neuzņemot vajadzīgo šķidruma daudzumu, var ierosināt ne tikai sliktu pašsajūtu, bet arī hroniskas veselības problēmas. Tiesa, mēs ne vienmēr esam informēti par simptomiem, kas raksturīgi ūdens trūkumam organismā. Šai sakarā piedāvājam interneta veselības žurnāla everydayhealth.com apkopotās dehidratācijas pazīmes un vērtīgus ieteikumus, kā kontrolēt ūdens patēriņu ikdienā.

Kāda ir tava elpa?

Foto: Shutterstock

Lai mazinātu baktēriju īpatsvaru mutes dobumā, vēlams rūpēties par pietiekamu siekalu izstrādāšanos, kas var tikt kavēta, ja organismam trūks šķidruma. Mutei izkalstot, baktērijas savairojas, rodoties nepatīkamam aromātam, tāpēc, ja cīnies ar sliktu elpu, ļoti iespējams, stāvokli atvieglos apzināta ūdens patēriņa palielināšana, iesaka mediķi.

Kāda ir tava āda?

Foto: Shutterstock

Ja tava āda ir kļuvusi sausa un šķiet sakairināta, kā arī cīnies ar vēlmi to nemitīgi pakasīt, ļoti iespējams, diskomforta cēlonis ir ūdens trūkums organismā, kā rezultātā samazinās ādas apasiņošana. Protams, ādas sausums var būt arī neskaitāmu citu veselības problēmu un saslimšanu pazīme, tomēr nereti stāvoklis atvieglojas, palielinot dienā uzņemto šķidruma daudzumu, kas, starp citu, ir arī vitāli svarīgs veselīgiem matiem un nagiem.

Kāda ir tava pašsajūta fiziskas slodzes laikā?

Foto: Shutterstock

Organismā trūkstot ūdenim, samazinās arī mikroelementu daudzums, īpaši, kālija un nātrija īpatsvars tajā. Tā rezultātā tiek nodarīts kaitējums muskuļiem, rodas krampji un diskomforts fiziskas slodzes laikā. Ja sportojot jūti nespēku, ļoti iespējams, pie vainas ir nevis trūcīga maltīte, bet gan izteikts šķidruma trūkums ķermenī.

Kāda ir tava ķermeņa temperatūra?

Foto: Shutterstock

Ķermenī trūkstot ūdenim, vari izjust gan paaugstinātu tā temperatūru, gan drebuļus, temperatūrai pazeminoties. Protams, tā var arī liecināt par dažādiem iekaisumiem organismā, taču tieši ūdens trūkums nereti izraisa gan sliktu pašsajūtu un galvas reiboņus, gan temperatūras izmaiņas un citas veselības kaites.

Kādus ēdienus tev kārojas?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja organismā trūkst ūdens, tev kārosies saldumu. Tā iemesls ir apgrūtināta uzturvielu uzsūkšanās un atsevišķu orgānu darbības pasliktināšanās, kā rezultātā trūkst enerģijas un rodas vēlme to uzņemt pēc iespējas ātrākā un vienkāršākā veidā – našķojoties ar tā dēvētājiem "tukšajiem" ogļhidrātiem (miltu izstrādājumi, saldumi un ātrās uzkodas), kas radīs vien īslaicīgu sāta sajūtu un liks asinīs strauji paaugstināties cukura līmenim, ātri vien atkal izsaucot nogurumu un miegainību.

Lai to novērstu, ēd augļus un dārzeņus, kuros lielākajā daļā gadījumu ir pat 90 procenti ūdens un kas tavai figūrai nekaitēs.

Triki, kā noteikt, vai organismā trūkst ūdens

Foto: Shutterstock

Ja neesi pārliecināta, vai iepriekš minēto simptomu cēlonis no tiesas ir ūdens trūkums, vari izmēģināt divas dažādas, tomēr gana vienkāršas metodes, kas ļaus noskaidrot, vai nav pienācis laiks izdzert lieku glāzi ūdens.

Satver ar pirkstiem ādu delnas virspusē vietā, kur sākas pirksti, un nedaudz pacel to, pēc tam atlaižot. Ja organismā netrūkst šķidruma, āda "atgriezīsies" vietā, savukārt ja ūdens ir par maz, veidosies iedobīte un redzēsi ādas deformāciju.

Tāpat vari pārbaudīt sava urīna krāsu. Ja esi vesela un organismā ir pietiekami daudz ūdens, tas būs dzidrs un dzeltens, savukārt, cīnoties ar saslimšanām un dehidratāciju, urīns kļūs duļķains un oranžs. Respektīvi, jo gaišāka būs tā krāsa, jo labāk apgādāts ar šķidrumu būs tavs ķermenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!