Šogad neparasti ātri aktivizējušās ērces, kā arī tiek prognozēta liela to aktivitāte, tāpēc, domājot par savu veselību, katru reizi pēc pārgājiena vai skrējiena mežā, makšķerēšanas ezera malā un citām aktivitātēm atceries pārbaudīt, vai kaut kur nav piesūkusies ērce.

Jāuzmanās ne tikai no ērču encefalīta, bet arī no plaši izplatītās Laimas slimības, kuras dēļ var nākties cīnīties ar dažādām problēmām visu mūžu.

Kas ir Laimas slimība jeb Laima borelioze?

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sniegto informāciju, Laimas boreliozi izraisa spirohetas borēlijas, kas galvenokārt lokalizējas ērces zarnu traktā. Ērces, kas pārnēsā borēlijas, sastopamas ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā, Ziemeļamerikā, Austrālijā un dažās Āzijas valstīs.

Latvijā ik gadus ar Laimas boreliozi saslimst 200 - 600 iedzīvotāji. Ērču izpētes rezultāti liecina, ka vidēji 20 - 40% ērču ir inficētas ar borēlijām. Atšķirībā no ērču encefalīta, kad vīruss tiek ievadīts tieši asinīs, borēlijas no piesūkšanās vietas izplatās cilvēka organismā pēc vairākām diennaktīm.

Kā izpaužas Laimas slimība?

Tā kā ērces bieži vien ir ļoti mazas un daudzi kārtīgi nepārbauda savu ķermeni pēc aktivitātēm brīvā dabā, tās par savu esamību un Laimas slimību visbiežāk liecina ar ādas apsārtumu – erythema migrans. Tas ir agrīnais slimības posms un ir redzams jau pēc 1 – 4 nedēļām pēc ērces piesūkšanās. Āda ap koduma vietu kļūst sarkana – tas var būt neliels (3 – 5 centimetri diametrā) aplītis ar sarkanāku vidus daļu vai arī aplītis bez centrālās zonas, atgādinot tādu kā gredzenu, ziņo portāls www.medicinenet.com.

Foto: Shutterstock

Līdz ar ādas apsārtumu bieži vien parādās nogurums, muskuļu un locītavu stīvums un sāpes, palielināti limfmezgli, galvassāpes un dažreiz arī drudzis. Apsārtums pazūd bez ārstēšanas, aptuveni mēneša laikā.

Vairākas nedēļas un pat mēnešus pēc sākotnējā apsārtuma, baktērijas izplatās visā organismā. Ja netiek atklāts apsārtums, tad var rasties nākamais slimības posms, kas skar nervu sistēmu, locītavas un pat var ietekmēt sirdi. Skarta nervu sistēma var ietvert sejas muskuļu paralīzi, meningītu un apjukumu. Tāpat slimība var izpausties kā artrīts vai iekaisums locītavās, kas sākas ar tūsku, stīvumu un sāpēm. Parasti tiek ietekmēta viena vai dažas locītavas, visbiežāk tie ir ceļi. Diemžēl ne vienmēr pirms šiem simptomiem ir novērojams ādas apsārtums.

SPKC norāda, ka vairākus gadus pēc inficēšanās var parādīties ādas bojājumi sarkanzilu laukumu veidā, kas līdzinās veciem apsaldējumiem. Šie ādas bojājumi visbiežāk sastopami uz rokām un kājām un to skartajās vietās iespējamas trulas sāpes vai nejūtīgums.

Kā ārstēt šo slimību?

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas infektologs Uga Dumpis stāsta, ka Laimas slimībai ir dažādas klīniskās formas, kuras dažādi jāārstē – ir ādas forma, locītavu forma, sirds bojājuma forma un neiroloģiskā forma.

Ja ir ādas apsārtuma forma, kas parādās agrīni pēc ērces koduma, tad to ārstē ar 10 līdz 14 dienu antibiotiku kursu. Pēc izieta kursa nekādām problēmām nevajadzētu būt. Ja neārstē ar antibiotikām, tad slimība retos gadījumos var progresēt citās formās.

Var gadīties, ka cilvēkiem nemaz nav ādas forma un slimība uzreiz parādās kā locītavu pietūkums, aritmijas vai meningīts, kuras ārstē pat mēnesi ilgi ar antibiotikām. Tad diagnostika parasti ir grūtāka, bet slimība parasti tāpat ir izārstējama.

Tomēr ņemot vērā to, ka šīs hroniskās formas bieži netiek diagnosticētas gadiem ilgi, tad var rasties neatgriezeniski orgānu bojājumi un atlieku parādības.

Infektologs atgādina, ka pēc pārslimotas Laima slimības neveidojas imunitāte un nevar izslēgt, ka cilvēks inficēsies atkārtoti un slimos atkārtoti. Tad visa ārstēšana jāsāk no jauna.
Pagaidām vēl nav iespējams vakcinēties pret Laimas boreliozi.

Kā izvairīties no ērču kodumiem?

Foto: Shutterstock

Lai izvairītos no šīs nepatīkamās un pat bīstamās slimības, pievērs uzmanību savam apģērbam, dodoties brīvā dabā, it īpaši pļavās un mežos – garas bikses un krekls ar garām piedurknēm var aizsargāt ķermeni no ērču uzbrukumiem. Tāpat vienmēr pārbaudi sevi un apkārtējos cilvēkus, izpētot arī maz redzamas vietas – zem matiem, padusēs, locītavās u.c.

Izvairīties no ērču piesūkšanās palīdzēs ieiešana dušā un matu izmazgāšana pēc aktivitātēm brīvā dabā, kā arī tūlītēja apģērba izmazgāšana.

Ja esi konstatējis, ka ērce jau ir piesūkusies, tad vari to rāmi izvilkt ar pinceti vai arī ar diegu, apsienot to ap ērci un velkot aiz abiem galiem. Taču, ja neesi pieredzējis un šaubies, ka izvilksi visu ērci, tad labāk dodies uz slimnīcu, kur par to parūpēsies ārsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!