Nemiedz acis un nelasi pustumsā! Nesēdi tuvu pie televizora un nepavadi pārāk daudz laika pie datora. Tie ir tikai daži no ieteikumiem, kas tiek izteikti, rūpēs par cilvēku acu veselību. Tomēr nereti šādiem norādījumiem un padomiem nav nekāda pamatojuma, jo daudzi no tiem balstās uz mītiem, nevis faktiem par redzi.

Vai zināji, ka lasīšana pustumsā nebūt nav tik kaitīga redzei un arī dators to nebojā? Tas pats attiecas arī uz vairākām citām darbībām, kas zināmas ar savu kaitīgo ietekmi uz acīm.

Iedvesmojoties no "Web Md" un "Everyday Health", piedāvājam iepazīties ar četriem mītiem par acīm un to veselību, kam tic daudzi jo daudzi.

Jāpiebilst, ka viens no mītiem, kam tic daudzi, ir pārliecība – redzes pasliktināšanās ir nenovēršama. Tā gluži sacīt nevarētu, jo ir ļoti daudz faktoru, kas ietekmē tavu acu veselību, Tā ir smēķēšana, nepārtraukta kontaktlēcu lietošana, neveselīgs uzturs, pārāk maz ūdens un citi. Ja vēlies uzzināt vairāk par ieradumiem, kas kaitē tavai redzei, ieskaties šajā rakstā.

Brilles un kontaktlēcas vājina redzi


Foto: Shutterstock
Ir cilvēki, kas tic – brilles un kontaktlēcas vājina redzi. Proti, ja cilvēks lieto brilles, viņš sāk redzēt arvien sliktāk, jo acis pie tām pierod. Tas nozīmē, ka bez brillēm vai kontaktlēcām redzēt kļūst arvien grūtāk. Cilvēki, kas tic šim mītam, uzskata – arvien stiprākas brilles vai kontaktlēcas nepieciešamas pieraduma dēļ.

Patiesībā tā nebūt nav. Ārsts pārbauda redzi un izraksta tāda stipruma lēcas, kādas tev ir vajadzīgas, lai tu labāk redzētu. Ja brilles vai kontaktlēcas patiešām pasliktinātu redzi, vai tad tās kāds vispār lietotu? Ja tev šķiet, ka redze pasliktinās, iespējams, ka tā patiešām arī ir. Tomēr atceries, ka tas nenotiek briļļu vai lēcu dēļ. Acu problēmas pastiprinās vecuma dēļ vai arī tāpēc, ka slimība, kas tās izraisījusi, pastiprinās. Tāpat ir iespējams, ka, pateicoties lēcām un brillēm, tev tikai šķiet, ka redzi sliktāk, jo esi pieradusi pie skaidrāka attēla nekā iepriekš saskatīji.

Sēdēšana pie televizora un citiem ekrāniem ir ļoti kaitīga


Foto: Shutterstock
Pastāv uzskats, ka dažādu ekrānierīču lietošana, kā arī TV skatīšanās būtiski un uzreiz bojā redzi. Ļoti bieži bērniem tiek aizrādīts, lai televizoru skatās no attāluma, jo citādāk pasliktināsies redze. Tāpat videospēļu cienītājiem nemitīgi tiek atgādināts, cik kaitīga ir vēršanās datora ekrānā. Sacīt, ka tas ir veselīgi, protams, nevar, jo sēdēšana pie TV vai datora bieži ir saistīta arī ar mazkustīgu dzīvesveidu un visām no tā izrietošajām sekām.

Tomēr ekrānu kaitīgums redzei mūsdienās ir krietni pārspīlēts. Jā, darbs pie datora nogurdina un sausina acis, un to berzēšana noteikti nenāks par labu. Tomēr sacīt, ka ekrāna gaisma tieši bojā acis, nevar. Tas pats attiecas arī uz televizora skatīšanos. Ja sēdēsi pārāk tuvu, ļoti iespējams, pēc tam tev sāpēs galva un nejutīsies labi. Ja pamani, ka bērni lien pārāk tuvu ekrānam, lai tajā kaut ko saskatītu, iespējams, ir jādodas pie acu ārsta. Liekšanās pie ekrāna vai līšana pie televizora var būt sliktas redzes pazīme, nevis cēlonis.

Lasīšana pustumsā nav pieļaujama


Foto: Shutterstock
Arī lasīšana ne tik labā apgaismojumā tiek saistīta ar redzes pasliktināšanos. "Nebojā acis, nelasi pustumsā!" ir frāze ko dzirdējuši daudzi. Tomēr tā neatbilst patiesībai. Jā, lasīt pustumsā ir grūti, un tas ļoti nogurdina acis, bet apgalvot, ka tas būtiski bojā redzi nevar. Turklāt jāņem vērā, ka dažādos vecumos izpratne par to, kad tad ir pārāk tumšs, lai lasītu, var atšķirties.

Līdzīgi kā tas ir ar ekrānierīču lietošanu un pārlieku pietuvošanos televizoram, arī lasīšana pustumsā ir sliktas redzes indikators, nevis cēlonis. Bērni parasti var saskatīt burtus un lasīt tekstus sliktākā apgaismojuma nekā pieaugušie. Reizēm viņiem pat tas šķiet viegli, jo acis tā nenogurst kā pieaugušiem cilvēkiem, kam redze jau ir pasliktinājusies. Tas, protams, nenozīmē, ka tagad ir jāsteidz lasīt pēc iespējas sliktākā apgaismojumā un tam vispār nav jāpievērš uzmanība.

Lai arī tā nav kaitīga redzei, lasīšana pustumsā, ir nogurdinoša un var veicināt galvassāpes. Piemērots apgaismojums radīs lielāku komfortu un ļaus vairāk izlasīt, kā arī labāk uztvert izlasīto.

Nemiedz acis, ja gribi labi redzēt


Foto: Shutterstock
Acu miegšanai var būt dažādi iemesli, un to cēlonis bieži ir problēmas ar redzi. Tomēr tas nenozīmē, ka šī darbība pasliktina redzi. Regulāra acu miegšana var paātrināt grumbiņu veidošanos ap acīm, bet nekādā gadījumā neizraisīs redzes pasliktināšanos un neatstās negatīvu iespaidu uz acu veselību.

Šādu paradumu noteikti nevajadzētu ignorēt, jo tas var liecināt par vēl neatklātu problēmu. Acis regulāri mēdz samiegt bērni, kam ir redzes problēmas. Ja pati tā regulāri dari, iespējams, ir pēdējais brīdis apciemot savu acu ārstu, lai pārliecinātos, ka esošās brilles vai kontaktlēcas atbilst tavai redzei. Var gadīties, ka acis regulāri miedz, jo kāda neārstēta iekaisuma dēļ tās kļuvušas jutīgākas pret gaismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!