Foto: Shutterstock
Piena sēnīte ir nepatīkama un diezgan bieži izplatīta problēma, kas var skart gan vīrieti, gan sievieti. Tās ārstēšanai ieteicams konsultēties ar ginekologu, bet, kā rīkoties gadījumā, ja pie ārsta nav iespējams tikt nekavējoties? Uz lasītājas jautājumu atbild "Capital Clinic Riga" ginekoloģe, dzemdību speciāliste Inga Dunce.

Lasītājas jautājums: Esmu saskārusies ar nepatīkamām, diskomforta sajūtām tieši uz dzimumorgāniem. Lasīju internetā informāciju, un visi simptomi liecina par piena sēnīti. Lieta tāda, ka piena sēnītes simptomi ir piemeklējuši arī manu draugu, ar ko mums ir regulāra dzimumdzīve bez prezervatīva. Sakiet, lūdzu, kādus līdzekļus, zāles es varu lietot, lai mazinātu diskomfortu? Kādi būtu vēlamie līdzekļi manam draugam? Saprotu, ka nepieciešams vērsties pie ginekologa, bet ginekologa apmeklējuma rindas ir ļoti garas, un jāgaida nepilns mēnesis.

Speciālistes atbilde: Ņemot vērā, ka sūdzības ir arī partnerim, iespējams, ka tā patiešām ir tā saucamā piena sēnīte, bet nevar izslēgt arī citu maksts infekciju, tādēļ rekomendēju laboratorijā nodot analīzes uz STS (seksuāli transmisīvo slimību) paneli abiem ar partneri. Rezultāti būs zināmi nedēļas laikā, tad arī visvēlamākais ierasties pie sava ārsta ar gatavām analīzēm. Pagaidām varat aptiekā nopirkt bezrecepšu vaginālās svecītes, bet partnerim ziedi. Lai apmazgātos, vislabākais ir tīrs ūdens, varat lietot arī intīmās higiēnas līdzekļus.

Ginekoloģe Maija Dace Broša jau iepriekš skaidroja, ka piena sēnīti izraisa nekaitīgs rauga veids, kas dzīvo uz cilvēka ādas, mutē, zarnās un vagīnā. Dažreiz šis rauga veids sāk augt vairāk, nekā tam vajadzētu. Kad tas notiek, tas var radīt diskomfortu gan vīriešiem, gan sievietēm ģenitāliju apvidū.

Piena sēnītes simptomi sievietēm ir sekojoši:

  • Vaginālie izdalījumi ir biezi, līdzīgi biezpienam un ož līdzīgi raugam;
  • Nieze, sūrstēšana un apsārtumi apkārt vagīnai, vulvai un ānusam;
  • Uztūkusi vulva;
  • Sāpes seksa laikā vai urinējot.

Piena sēnītes simptomi vīriešiem:

  • Nieze, degšana un iekaisums zem peņa priekšādiņas vai galviņas;
  • Apsārtums vai sarkani plankumi zem peņa priekšādiņas vai galviņas;
  • Grūtības atvilkt priekšādiņu;
  • Plāni vai biezi sierveidīgi izdalījumi zem priekšādiņas;
  • Diskomforts urinējot.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!