Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī jau ilgāku laiku pasaulē ir pieejamas zāles, kas ļauj HIV pacientiem dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, laist pasaulē veselus bērnus un nesatraukties par risku inficēt citus, tā joprojām ir viena no biedējošākajām slimībām, ar ko saistās milzu nosodījums, neskaitāmi mīti un stereotipi. Neskatoties uz to, ka HIV terapija kļūst pieejamāka, palīdzot ierobežot HIV izplatību, kā arī infekciju ir iespējams diagnosticēt ļoti īsā laikā, Latvija ir pirmajā vietā Eiropā gan HIV, gan AIDS izplatības ziņā.

Pasaules veselības organizācijas Eiropas nodaļas un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) sagatavotajā ziņojumā norādīts, ka Latvijā ir vislielākais jaunatklāto HIV gadījumu skaits – 18.5 uz 100 000 iedzīvotājiem Eiropas ekonomiskajā zonā. Otrajā vietā ir Igaunija ar 17.4 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju. Arī AIDS izplatība Latvijā ir visaugstākā – 5.8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Latvijai seko Igaunija; kaimiņvalstij šis rādītājs ir 3.1. Lielais AIDS gadījumu skaits tiek skaidrots ar vēlu slimības diagnosticēšanu.

Komentējot šo statistiku, biedrības “Baltijas HIV asociācija" valdes priekšsēdētāja Inga Upmace uzsver nepieciešamību ikvienam cilvēkam veikt HIV testu, lai ne tikai parūpētos par savu veselību, bet arī ierobežotu slimība izplatību: “Nākamgad paredzētās izmaiņas HIV pacientu ārstēšanā varētu iezīmēt pozitīvu pavērsienu – samazinājumu HIV / AIDS dinamikā. Tomēr pats galvenais ir HIV testa veikšana, jo tas ir vienīgais veids, kā noskaidrot savu HIV statusu. Ārstēts HIV pacients infekciju tālāk neizplata, bet tas, kurš zina, ka ir inficēts, savus partnerus inficēs daudz retāk nekā tāds, kurš nezina.”

Ņemot vērā, ka pašlaik izplatās galvenokārt heteroseksuālu sakaru ceļā, ir svarīgi saprast, ka šī infekcija var skart ikvienu seksuāli aktīvu personu.

Tas attiecas uz ikvienu, uzsver speciāliste


Foto: PantherMedia/Scanpix
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģe, stacionāra “Latvijas infektoloģijas centrs” HIV/AIDS ambulatorās nodaļas vadītāja Inga Ažiņa uzsver, ka HIV attiecas uz ikvienu cilvēku Latvijā. Uzskats, ka šī infekcija skar tikai noteiktu riska grupu pārstāvjus, ir novecojis, un mūsdienās galvenais infekcijas ceļš ir heteroseksuāli dzimumsakari. Gadījumā, ja netiek lietots prezervatīvs vai dzimumakta laikā tas plīst, un viens no partneriem ir HIV pozitīvs, inficēties var arī otrs partneris.

Runājot par inficēšanos anālā vai orālā seksa laikā, speciāliste skaidro, ka īpaši bīstams ir anālais sekss, jo tas ir traumatisks. Inficēšanās risks tajā ir ievērojami augstāks nekā vaginālā dzimumakta laikā. Viszemākais inficēšanās risks ir orālā seksa laikā, tomēr sacīt, ka tas ir pilnībā drošs, nevar. Ažiņa uzsver, ka HIV nav vienīgā infekcijas slimība, ar ko iespējams inficēties seksuālu kontaktu laikā un kā dēļ nepieciešams izsargāties, lietojot prezervatīvu.

Speciāliste skaidro, ka inficēšanās joprojām notiek arī intravenozo narkotiku lietotāju vidū, un gadījumā, ja vienu adatu izmanto vairāki cilvēki un viens no viņiem ir inficēts, tad iespēja, ka citi netiks inficēti, ir niecīga. Tāpat infekciju HIV pozitīva māte var nodot savam bērnam, bet, sekojot ārstu norādēm, no tā iespējams izvairīties. Ja sieviete lieto terapiju un ieklausās speciālista ieteikumos, var gandrīz droši apgalvot, ka viņas bērns būs vesels.

Mūsdienās nepastāv risks inficēties medicīnas iestādēs un skaistumkopšanas salonos, jo visi instrumenti tiek dezinficēti ar līdzekļiem, pret ko HIV vīruss nav izturīgs, norāda Ažiņa. Viņa arī uzsver, ka HIV nav gaisa pilienu infekcija. Ar to nevar inficēties nonākot ikdienišķos kontaktos ar HIV pozitīvu cilvēku, apmeklējot vienu tualeti, baseinu vai lietojot vienus un tos pašus traukus.

Galvenais inficēšanās ceļš – heteroseksuāli sakari


Foto: Shutterstock
Arī Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) apkopotā statistika liecina, ka visbiežākais inficēšanās ceļš ir heteroseksuāli dzimumsakari, piemēram, pērn atklāti 62 HIV gadījumi, kad infekcija iegūta, injicējot narkotikas, bet heteroseksuālu kontaktu ceļā tā iegūta 138 gadījumos. Māte bērnam infekciju nodevusi sešos gadījumos, bet homoseksuālu kontaktu ceļā slimība iegūta 24 gadījumos. Latvijā ir diezgan daudz gadījumu, kad infekcijas iegūšanas ceļš palicis nenoskaidrots – pērn tādi bijuši 135 gadījumi.

Arī Ginta, par ko vairāk vari lasīt šajā rakstā, inficējās heteroseksuālu sakaru ceļā. Sieviete stāsta, ka bija attiecībās ar vīrieti divus gadus. Tikai pēc to izjukšanas viņa uzzināja, ka ir HIV pozitīva. Savu diagnozi viņa uzzināja, jo bija devusies nodot asinis. Lai arī HIV terapiju apmaksā valsts, zāles viņa varēja sākt saņemt tikai vairākus gadus pēc diagnozes uzstādīšanas, jo tās piešķir tikai tad, kad imūnšūnu skaits cilvēka organismā ir samazinājies līdz zināmai robežai. Pašlaik viņa regulāri lieto medikamentus un vīrusa slodze viņas organismā ir nenosakāma – tas nozīmē, ka viņa nekādā veidā (arī ne seksuālu kontaktu ceļā) nevar inficēt līdzcilvēkus.

Jāpiebilst, ka, sekojot ārstu norādēm un lietojot terapiju, arī HIV pozitīviem cilvēki var veidot ģimeni, nesatraucoties par to, ka ar HIV tiks inficēti arī viņu bērni.

Izplatību var ierobežot, veicot pārbaudes


Foto: DELFI
Lai ierobežotu HIV un AIDS izplatību, katru gadu tiek rīkotas akcijas, kuru mērķis ir aicināt cilvēkus uzzināt savu HIV statusu. Šādā veidā tiek novērstas situācijas, kad cilvēki inficē citus neapzināti, kā arī cilvēki var uzsākt lietot terapiju, kas aptur turpmāku infekcijas izplatīšanos.

Arī šogad daudzviet ir pieejama iespēja veikt HIV eksprestestu, piemēram, piektdien, 1. decembrī, no pulksten 14 līdz 16 Rīgas dzelzceļa stacijā, centrālajā zālē, 1. stāvā SPKC kopā ar biedrību “DIA+LOGS” piedāvās veikt HIV testu īpašā kabīnē. Ikdienā HIV testu ir iespējams veikt jebkurā laboratorijā ar vai bez ārsta nosūtījuma.

Bezmaksas eksprestestu ir iespējams veikt arī HIV profilakses punktos, kas atrodas visā Latvijā. Ar to adresēm un darba laikiem iespējams iepazīties šeit. Gadījumā, ja HIV tests uzrāda pozitīvu rezultātu, jāvēršas Latvijas infektoloģijas centrā, kur tiks veikta diagnozes apstiprināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!