Foto: Shutterstock

Ļoti daudzi cilvēki gadu ir iesākuši ar mērķi zaudēt svaru. Ja tāds ir arī tavs mērķis, izturies uzmanīgi pret produktiem, kas sola to sasniegt ātri un vienkārši. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina rūpīgi padomāt, pirms tērēt līdzekļus dažādiem diētu un tauku dedzināšanas produktiem. Netrūkst piedāvājumu, kas sola ātru un vieglu svara zaudēšanu bez fiziskas piepūles, bet atceries, ka neeksistē burvju tabletītes un brīnumu ierīces, kas drošā veidā palīdzētu neticami ātrā laikā zaudēt lieko svaru.

PTAC speciālisti ir apkopojuši izplatītākos āķus, kas tiek izmantoti, reklamējot produktus svara samazināšanai:

  • "Zaudē svaru bez diētām vai fiziskas piepūles". Ja tas izklausās pārāk labi, lai būtu patiesība, tā visticamāk arī ir!
  • "Ievērojams svara zudums neatkarīgi no tā, cik daudz tu ēd". Domā loģiski, diez vai tā var būt.
  • "Ievērojams svara zudums ikvienam". Uzmanies no nepamatotiem solījumiem – nav divu vienādu cilvēku. Kas vienam palīdz, ne vienmēr palīdzēs arī tev.
  • "Ievērojams svara zudums valkājot īpašo apģērbu. Sadedzini taukus, iemasējot losjonu ādā". Neeksistē tādi burvju produkti kā plāksteri, krēmi, losjoni un ķermeņa jostas, kas nodrošina ātru svara zudumu.
  • "Kapsulu sastāvā ir viela, kas palīdzēs notievēt ātrāk par diētām un vingrojumiem". Spēks un veselība ir cilvēka lielākā laime – nebojā veselību, lietojot brīnumu kapsulas.

Lūk, daži ieteikumi, kas palīdzēs izvairīties no apšaubāmiem svara samazināšanas produktiem:

  • Izvairies no interneta vietnēm, kurās nav skaidri un uzskatāmi sniegta informācija par vietnes uzturētāju vai uztura bagātinātāja pārdevēju.
  • Atceries, ka arī uzticamās mājaslapās var parādīties slēptas reklāmas.
  • Neuzticies pirms un pēc fotogrāfijām vai produktu lietotāju atsauksmēm. Ne vienmēr tās ir patiesas.
  • Esi skeptisks pret slavenību pieredzes stāstiem par sasniegtajiem rezultātiem, izmantojot konkrēto produktu. Slavenības ar lielu sekotāju skaitu mēdz saņemt samaksu par konkrētu produktu popularizēšanu savos sociālo tīklu profilos.
  • Lai pārliecinātos, vai konkrētā diēta vai produkts ir piemēroti tieši tev, pirms diētu uzsākšanas un tauku dedzināšanas produktu iegādes ir svarīgi personīgi konsultēties ar uztura speciālistu.
  • Pārbaudi PTAC Aizdomīgo interneta vietņu sarakstu, kurā ir ievietota informācija par produktiem, kuru reklamēšana nav atļauta, jo tie nav iekļauti Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) uztura bagātinātāju reģistrā.
  • Lai pārliecinātos par produkta sastāvu, izcelsmi vai lietošanas drošumu, pārbaudi PVD uztura bagātinātāju reģistrā sniegto informāciju.

Laika posmā no 2013. gada 2. janvāra līdz 2016. gada 31. decembrim PTAC tika īstenoti četri uzraudzības pasākumi uztura bagātinātāju jomā: "Komercprakse, piedāvājot uztura bagātinātājus". Projekta gaitā PTAC konstatēja būtiskus pārkāpumus saistībā ar patērētājiem sniegto informāciju par uztura bagātinātāju produktu raksturojumu un īpašībām, tai skaitā pārkāpjot vispārējās informācijas norādīšanas prasības uztura bagātinātāju aprites jomā. Konstatēto pārkāpumu novēršana galvenokārt tika panākta, komercprakses īstenotājiem veicot labprātīgas darbības. Projekta īstenošanas rezultātā ir uzlabojusies situācija, kura uztura bagātinātāju reklamēšanas, popularizēšanas un pārdošanas jomā ir saistīta ar patērētājiem sniegtās informācijas atbilstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!