Foto: Shutterstock

Mūsdienās aizvien biežāk daudziem tiek novērota laktozes nepanesība, kas liedz baudīt govs pienu un tā produktus. Par laimi, tam ir atrasti aizvietotāji – pienu veidi, kas nesatur laktozi, piemēram, – mandeļu, sojas un rīsu piens. Kurš gardāks un veselīgāks? Kuru izvēlēties? Gaumes lieta!

Katram no šo pienu veidiem ir savas priekšrocības. Katra paša ziņā ir tas, kuru izvēlēties un vai vispār lietot. Tomēr jāpiebilst, ka pilnībā tie nespēj aizstāt govs piena sastāvā esošā kalcija daudzumu, tāpēc, ja priekšroka tiek dota kādam no šiem pieniem, tad būtu vēlams kā citādāk parūpēties par kalcija uzņemšanu, iesaka speciālisti.

Mandeļu piens

Mandeļu piens tiek gatavots no maltām mandelēm. Ja vien tas nav saldināts, šajā pienā ir vismazāk kaloriju, salīdzinot ar citiem pienu veidiem. Mandeļu pienā nav holesterīna, piesātināto tauku un laktozes.

Mandeļu pienu iesaka lietot uzturā cilvēkiem, kas vēlas atbrīvoties no dažiem kilogramiem, jo viena glāze mandeļu piena satur tikai 60 kilokalorijas.

Tas, ka mandeļu piens nesatur holesterīnu un piesātinātos taukus, ir labs ieguvums sirds veselībai. Turklāt tas satur omega taukskābes, kas parasti ir zivīs, palīdzot novērst augstu asinsspiedienu un sirds slimības.

Lai arī mandeļu piena sastāvā nav tikpat daudz kalcija, kā tas ir govs pienā, tas satur apmēram 30% no dienā ieteicamās kalcija devas, kā arī 25% no ieteicamās D vitamīna devas. Savukārt tā sastāvā ir salīdzinoši liels vitamīna E daudzums – 50% no ieteicamās dienas devas. Tam piemīt antioksidanta īpašības, kas var uzlabot ādas veselības stāvokli.

Sojas piens

Sojas piens ir pagatavots ir iecienīts govs piena aizvietotājs vegāniem un cilvēkiem ar laktozes nepanesamību. Tā kā tas ir veidots no augiem – tam ir dabiski zems holesterīna līmenis, kā arī zems piesātināto tauku daudzums. Sojas piens ir vērtīgs olbaltumvielu, kalcija un kālija avots.

Sojas piena sastāvā ir Omega-3 un Omega-6 taukskābes, kas palīdz aizsargāt asinsvadus no bojājumiem.

Sojas piena sastāvā ir zemāks cukura sastāvs un viena glāze šī piena satur apmēram 80 kilokalorijas. Sojas piens var organismu papildināt arī ar nepieciešamajām šķiedrvielām un palīdzēt atbrīvoties no dažiem liekajiem kilogramiem, raksta "FitDay.com".

Rīsu piens

Rīsu piens tiek gatavots no vārītiem rīsiem, pievienojot brūno rīsu sīrupu un brūno rīsu cieti. No visiem alternatīvo pienu veidiem šis tiek rekomendēts kā vismazāk alerģiskas reakcijas izraisošs. Veiksmīga izvēle tiem, kuriem ir alerģija pret laktozi vai riekstiem.

Rīsu piens satur vairāk ogļhidrātu nekā govs piens, tomēr atšķirībā no govs piena nesatur laktozi un holesterīnu. Tomēr tā sastāvā ir arī mazāk kalcija. Rīsu piena sastāvā ir vitamīns B12, vitamīni A un D, kā arī dzelzs.

Glāze rīsu piena satur aptuveni 140 kilokalorijas, kas ir vairāk, ja salīdzina ar citiem pienu veidiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!