Varbūt tā ir tikai pretreakcija izšķērdībai, ko mēdz demonstrēt dizaineri. Iespējams, ka tā ir zīme, ka modes līderi ir gatavi uzvilkt sociālās bruņas, lai izskatītos ietekmīgāki un varbūt pat bīstamāki. Tomēr visticamāk, ka militārā šika atnākšana sakrīt ar vispārējo 80. gadu modes buma atdzimšanu.
Aktrise Šārona Stouna uz modes žurnāla “Elle” decembra numura vāka
Christian Dior
kamuflāžas tērpā vēstīja par uniformu stila un militāri zaļās krāsas atgriešanos modes ierindās.

Kareivīgās tendences vēršas plašumā: šineļveida mēteļi un beretes jau vairākas sezonas gūst lielu popularitāti, bet kamuflāžas krāsu apģērbi pusaudžu vidū bija modē pirms dažiem gadiem, kad moderni bija strādnieku tipa apģērbi (atcerieties milzīgās kabatas jauniešu apģērbos visās iespējamās vietās).

Jaunais militārais stils izceļas ar diviem virzieniem – izsmalcinātāks stils ar luksusa elementiem (ādas, šifons, izpušķojumi) un vienkāršāks stils ar atsevišķām militāro uniformu iezīmēm. Starp dizaineriem, kuri salutē bruņotajiem spēkiem, ir Celine, Louis Vuitton, Miu Miu un Christian Dior.

Kareivīgajam stilam nav jāaprobežojas tikai ar apģērbu modi. Moderni ir papildināt savu dzīvesstilu arī ar kamuflāžas apdrukas mēbelēm, militārā stila automašīnām un pat cīņu sporta veidiem.

Kādēļ modei patīk pievērsties formas tērpiem?

Militārā stila apģērbi (civiliedzīvotājiem) pirmoreiz kļuva populāri sešdesmito gadu vidū, kā protests pret karu Vjetnamā. Iesākumā daļēji militāru apģērbu valkāja tikai kara veterāni, kuri protestēja pret šī kara turpināšanos. Laika gaitā to sāka valkāt aizvien vairāk protestētāju. Tajos laikos šī “mode” izplatījās arī neprotestētāju un hipiju aprindās.

Pēc Vjetnamas kara beigām dienests armijā kļuva par brīvprātīgu izvēli, līdz ar to arī militārais stils panīka. Militārismam bija negatīva noskaņa, un tādēļ sabiedrībā neviens ar to īpaši negribēja dižoties.

Reigana prezidentūras laikā, kad sākās konfrontācija ar Lībiju, kas turpinājās ar militārajām operācijām Grenadā un vēlāk Panamā, Rietumu sabiedrība sabiedrība atkal sāka lepoties ar militārismu. Holivuda vairāk pievērsās militārās spriedzes filmām, un drīz vien civilajā pasaulē īsās, pieguļošas militārā stila frizūras aizvien biežāk parādījās garo matu vietā.

Arī deviņdesmito gadu beigās tādas filmas kā “Glābjot ierindnieku Raijenu” vai “Jackie Brown” (Džekija un citi galvenie varoņi valkā Kangol beretes, kas vienmēr ir bijušas britu armijnieku ārpusformas apģērba sastāvdaļa), iespaidoja jauniešu auditorijas ģērbšanās stilus.

Kā zināms, ASV likums aizliedz civiliedzīvotājiem valkāt militārās formas apģērbus, taču Latvijā likums to strikti neregulē. Tādēļ Rīgas veikalos un tirgos iespējams ne tikai atrast stilizētus vai militārajām krāsām atbilstošus apģērbus, bet arī visdažādāko gan Latvijas, gan ASV u.c. valstu armijai piederīgus aksesuārus (uniformu nozīmītes, uzplečus, zābakus utt.), formas tērpus un, protams, arī tos brīvi valkāt uz ielas.

Kā militārā stila apģērbs ietekmē sievišķīgumu?

Sieviete militārā stila apģērbā? Aktrise Šārona Stouna - gan jutekliska, gan arī - gudra, lietišķa sieviete, kura nerunā niekus. Un tas nebūt nenozīmē, ka viņai ir personības dalīšanās. Stouna spēj būt vienlaicīgi abas šīs sievietes. Kā žurnāla “Elle” decembra numura vāka sieviete, viņa sevī ietver abas šīs sarežģītās iezīmes, kas piemīt īpašai sievišķībai. Pozējot vāka foto Christian Dior kamuflāžas tērpā, viņa skaidri pierāda, ka prot apvienot kareivīgo ar izcili šiko.

Militāri stilizēts apģērbs piemērots sievietei, kurai patīk justies komfortabli, izrādīt pašpārliecinātību un ne mazākās vājuma pazīmes. Šajā tēlā izpaužas sievietes nepiespiestība, vienkāršība, kas sakausēta ar eleganci un augstu klasi. Tēlu papildina meikapa dabiskais stils un frizūras bezrūpīgums.

DELFI militārā stila atskaņas saskatīja arī latviešu jaunietes Kristīnes apģērba stilā, kur dominē armijas formām atbilstošas krāsas (melns, zaļpelēks un brūns), kas sievieti nebūt nepadara kareivīgu, ja audumi ir samtaini un stilu papildina smalkas rotaslietas.

Kā redzams attēlā, Kristīnei mugurā smalks, angoras tops bez piedurknēm, kokvilnas samta bikses un samtaina jaka ar nelieliem atlokiem un krūšu kabatām, sudraba rotaslietas (auskari, gredzeni) un atbilstoši pieskaņota kosmētika. “Mana vājība ir mīksti, pūkaini audumi, funkcionāli apģērbi un aksesuāri,” sava ģērbšanās stila izvēli pamato Kristīne. “Visi šie apģērbi ir iegādāti Rīgas veikalos.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!