Foto: stock.xchng
Aizvien biežāk modernā, tehnoloģiskās vides laikmeta cilvēka darbs ir saistīts ar ilgstošu sēdēšanu, kas ir papildu slodze ķermenim. Šos vienveidīgā darba darītājus ar nepareizu ķermeņa noslogotību sāk pavadīt neparasta smaguma sajūta, smeldze vai sāpes kakla, lāpstiņu, plecu, krūšu un jostas daļā, roku vai kāju tirpšana, reibonis, galvassāpes... Tipiskā darbspējīgā vecuma cilvēku kaite — muguras sāpes — ir kļuvušas par šā gadsimta izplatītākajām saslimšanām.

Mugurkaula izliekumi

Mugurkaulam ir četri fizioloģiskie izliekumi: kakla un jostas izliekums uz priekšu, ko sauc par lordozi; krūšu un krustu izliekums uz mugurpusi, ko dēvē par kifozi. Mugurkaula izliekumi kopā ar starpskriemeļu elastīgajiem diskiem nodrošina mugurkaula kustīgumu un amortizācijas spējas. Tie var būt fizioloģiskie un patoloģiskie.

Mazulis parasti piedzimst ar taisnu mugurkaulu, un tā fizioloģiskie izliekumi veidojas augšanas un bērna motorās attīstības procesā. Divu trīs mēnešu vecumā, kad bērniņš sāk turēt galvu, veidojas pirmais fizioloģiskais izliekums - kakla daļas lordoze. Sešu astoņu mēnešu vecumā, kad bērns sāk sēdēt, rodas krūšu izliekums - kifoze, savukārt  gada vecumā, bērnam sākot stāvēt, veidojas jostas daļas lordoze un krustu izliekums - kifoze.

Mugurkaula izliekumiem ir amortizācijas funkcija, kas sargā no vibrācijām, kuras rodas kustoties un staigājot. Pareiza izliekumu attīstība ir atkarīga no bērna motorās attīstības, skeleta, mugurkaula, starpskriemeļu disku, iegurņa kaulu, plecu joslas, saišu un muskuļu stāvokļa. Protams, liela loma muguras slimību attīstībā ir iedzimtībai. Cilvēkiem, kuru ģimenes locekļi cietuši no kaulu patoloģijas, parasti tās rodas biežāk.

Cilvēkam ar pareizu stāju abpusēji viss ķermenis ir simetrisks, mēreni izteikti visi fizioloģiskie izliekumi Galva atrodas taisnā pozīcijā, auss ļipiņas vienādā līmenī. Pleci ir vienādā augstumā un nedaudz nolaisti. Lāpstiņas vienā līmenī ar krūšu kurvi, un iegurņa kauli - simetriski. Mugurkaula krūšu daļas kifozei jābūt 20-40 grādu leņķī, kājām perpendikulāri grīdai, pēdām - paralēli vienai pret otru. Pareizas stājas gadījumā visi fizioloģiskie izliekumi ir frontālā plaknē, bez izliekuma uz sāniem. Savukārt patoloģiskie izliekumi var veidoties gan priekšas, gan muguras, gan sānu virzienā. Tas nav tikai kosmētisks defekts, jo patoloģisko izliekumu gadījumā cilvēkam rodas sūdzības ne tikai par muguras sāpēm, bet arī par nespēku, gremošanas traucējumiem, galvas, muskuļu un locītavu sāpēm.

Mugurkaula patoloģiskā izliekuma dēļ skriemeļi nobīdās attiecībā cits pret citu un tiek saspiestas nervu saknītes. Tā kā iekšējos orgānus intervē muguras smadzenes, tad to darbība tiek traucēta. Deformāciju ietekmē disbalansējas arī saites un muskuļi, radot iekšējo orgānu darbības traucējumus, jo katram no tiem ir apvalki un saites, kas no iekšpuses stiprinās pie skeleta. Sašaurinoties mugurkaula kanālam, var parādīties muguras smadzeņu bojājuma simptomi. Galvenās riska zonas ir kakla, krūšu un jostas daļa. Sāpes dažādās mugurkaulāja daļās var kombinēties, jo skelets ir vienota sistēma.

Patoloģiskās deformācijas ar fizioloģisko izliekumu palielināšanos

Apaļa mugura - palielināta krūšu daļas kifoze un samazināta jostas daļas lordoze.

Kifolordotiskā stāja - palielināti pilnīgi visi mugurkaula izliekumi.

Patoloģiskās deformācijas ar fizioloģisko izliekumu samazināšanos

Plakana mugura - samazināti visi fizioloģiskie izliekumi, pirmkārt, jostas daļas lordoze un samazinās iegurņa leņķis.

Plakani ielekta mugura - samazināta krūšu daļas kifoze ar normālo vai palielināto jostas daļas lordozi.

Mugurkaula izliekums sānu virzienā

Skolioze var būt iedzimta (vienam vai vairākiem skriemeļiem ir ķīļveida forma) vai iegūta. Iegūta skolioze visbiežāk rodas atsevišķo muguras muskuļu grupu vājuma un saišu disbalanses dēļ. Skolioze var būt divloku (S-veida) un vienloku (C-veida), un tai izšķir 3 deformāciju pakāpes:

* mugurkaula sānizliekums nav liels, guļus stāvoklī uz vēdera tas izzūd;

* sānizliekums guļus stāvoklī samazinās, bet neizzūd;

* sānizliekums saglabājas arī guļus stāvoklī. Šai fiksētai skoliozei arī bieži raksturīga skriemeļu rotācija jeb torsija.

Raksts tapis sadarbībā ar traumatologu ortopēdu Jāni Dobelnieku un fizioterapeiti Ilonu Dorofejevu

Raksts tapis sadarbībā ar "Veselības centru 4" tematiskās nedēļas "Veselas kājas!" ietvaros.


Neirologi, traumatologi, vertebrologi pacientus pieņem Veselības centra 4 Mugurkaula problēmu centrā (Kr. Barona iela 115, Rīga, tālr. 67847200, www.vc4.lv)

Fizioterpeiti pieņem skaistuma klīnikā "4. Dimensija" (Jeruzalemes 1, Rīgā, tālr. 67016721, 26655577, www.dimensija.lv); "Veselības centra 4" vingrošanas un rehabilitācijas nodaļas (Kr. Barona 117, Rīga, , tālr. 67847108; Pārslas iela 3/5, Rīga, tālr. 67 611 483);

Laipni gaidīti jaunajā VC4 mugurkaula problēmu centrā (Kr. Barona 115, Rīgā, tālr. 67847200, www.vc4.lv)

Veselības centra 4 jaunumi un īpašie piedāvājumi oktobrī:

http://www.dimensija.lv/lv/sirds/abonementi

http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=23〈=lat

http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=39

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!